Buitenspeelgoed: de trampoline

trampoline

Met enige regelmaat verschijnen er artikelen over in de kranten: de Nederlandse jeugd beweegt te weinig! En dat leidt weer tot overgewicht.

Geen wonder dus dat veel ouders enthousiast investeren in buitenspeelgoed. Want dat lokt de kinderen niet alleen achter hun schermpjes vandaan, het zet aan tot bewegen én het is lekker buiten!

N.B. Wil je zelf wel beginnen met hardlopen, maar weet je niet goed hoe? Lees dan eens Hardlopen met Evy!

Buitenspeelgoed klassiekers


Klassiekers op het gebied van buitenspeelgoed zijn schommels, glijbanen, klimrekken en fietsjes. Maar sinds eind vorige eeuw hoort daar ook de trampoline bij. Herkenbaar aan zijn felblauwe rand, prijkt hij in menige tuin. Al dan niet ingegraven, of uitgerust met een vangnet.

De trampoline


De zestienjarige Amerikaanse George Nissen is de bedenker van de trampoline. Hij maakte er eentje in de garage van zijn ouders in 1936. En sinds 2000 is 'trampolining' zelfs een Olympische sport.

Maar de trampoline is dus ook heel populair onder gezinnen voor recreatief gebruik. Kinderen kunnen er heerlijk op springen, en kunstjes doen. En ouders zien met welgevallen hoe hun kinderen sportief bezig zijn!

Helaas is er ook een keerzijde.

Trampolines en ongelukken


Jaarlijks belanden er zo'n 6000 kinderen op de Eerste Hulp door een ongelukkige val op de trampoline. De meeste kinderen zijn jonger dan tien jaar en hebben last van pols, elleboog, onderarm of enkel.

Toch is het aantal ongelukken op de trampoline de afgelopen jaren minder geworden. En dat komt omdat ouders goede veiligheidsmaatregelen hebben genomen.

Veilig op de trampoline


Hier onder zetten we ze op een rijtje:

  • Houd toezicht op kinderen op de trampoline.
  • Graaf de trampoline in. Zorg daarbij voor voldoende ruimte naar beneden!
  • Als je de trampoline niet kunt ingraven, zorg dan voor een veiligheidsnet
  • Laat bij voorkeur maar één kind tegelijk op de trampoline.
  • Toch meer kinderen tegelijk op de trampoline? Zorg er dan voor dat ze van ongeveer hetzelfde gewicht zijn. Denk maar aan de wip wap: daarbij is het ook belangrijk dat beide kinderen van hetzelfde gewicht zijn.

Op zoek naar een trampoline?

Er zijn speciaalzaken voor trampolines, maar je kunt ze ook kopen op bijvoorbeeld bol.com of OTTO.

Leestips


Lees alles over de positieve effecten van hoelahoepen en alles over de zogenoemde vogelnestschommel! Rolschaatsen of skeelers? Ook met een skelter is je kind lekker buiten en krijgt het beweging.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo