Realitycheck voor Thuisblijfmoeders

Als vrouwen fulltime moeder worden, dan gaat dit gepaard met bepaalde verwachtingen. Zowel van zichzelf als van hun omgeving.

Hier onder zetten we een aantal bekende ideeën over hoe het leven zal zijn als Thuisblijfmoeder voor je op een rijtje.

De post is bedoeld als een reality check, en misschien ook wel een beetje als een waarschuwing. We hopen (thuisblijf)moeders hiermee informatie te geven wat ze kunnen verwachten. Zodat ze niet denken dat ze tekort schieten of het niet goed doen.

1. Het huis is voortaan altijd schoon en opgeruimd

thuisblijfmoeders

Als vrouwen hun baan opzeggen om fulltime voor de kinderen en het huishouden te gaan zorgen dan doen ze dat meestal met het idee dat het huis voortaan spik en span zal zijn. Ze hebben nu immers zeeeën van tijd om het huishouden bij te houden?

Maar de praktijk blijkt weerbarstiger. Niet alleen gaat er veel tijd naar de opvoeding en verzorging van kinderen, die kinderen zijn ook nog eens thuis. En kinderen spelen. En ze gooien met dingen. Of ze gooien dingen óm.

Dus ook al zijn jij en de kinderen meer thuis, dit betekent niet dat je automatisch meer tijd voor het huishouden hebt. En bovendien betekent jullie aanwezigheid dat er overdag gelééfd wordt in het huis. En dat brengt nu eenmaal rommel en viezigheid met zich mee.

2. Ik word fris, fruit en gezond en een echte sportbilly


Als Thuisblijfmoeder heb je tijd genoeg. Toch? Dus veel vrouwen verwachten dat ze flink kunnen gaan sporten. Maar het budget laat niet altijd een sportschool die kinderopvang biedt toe. En hardlopen is weliswaar gratis, maar als je meerdere kleine kinderen hebt kun je ze niet lang alleen laten. Dat betekent dat veel thuisblijfmoeders alleen kunnen sporten als hun partner weer thuis is. En veel vrouwen hebben dan geen puf meer.

3. Ik ga supergezond en creatief koken!


Onder huishouden en kinderen verzorgen valt ook koken. Nu dit de hoofdtaken zijn geworden, moet er toch tijd zijn om de kookkunsten nieuw leven in te blazen? Maar niet alle kinderen zijn gediend van vernieuwende kookkunsten, en ook blijkt het in de praktijk lastiger dan verwacht om nieuwe recepten uit te proberen met kleine kinderen om je heen.

4. Ik ga allerlei leuke dingen voor mezelf doen


Nu de verplichting van de werkdagen wegvalt denken veel vrouwen dat er een zee aan vrije tijd voor hen open ligt. Wachtend op invulling. Ook hier blijkt de realiteit vaak anders. Kinderen vragen veel aandacht en tijd, en zijn nu eenmaal onvoorspelbaar. Het voortdurend standby moeten zijn maakt het daardoor soms lastig om echt iets voor jezelf te doen.

Conclusie


Begrijp het niet verkeerd: fulltime moederen is een geweldige manier van leven, maar pas op voor onrealistische verwachtingen van jezelf en van je omgeving.

Verwacht niet het onmogelijke van jezelf. De truc is om regelmatig tijd in te ruimen waarin je iets voor jezelf doet. Zonder kinderen.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
( Hide )
 1. Klopt allemaal! Bovendien weet iedereen je ook meteen te vinden als men weet dat je thuis bent, en er worden bijvoorbeeld vrijwilligers voor op school of elders gezocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je voor dit realistische beeld. Laat het een troost zijn voor de thuisblijfmama's (wees mild voor jezelf) én een artikel om door te sturen naar iedereen die twijfelt aan de arbeidsparticipatie van de thuisblijfmoeders.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De eerste maanden zijn nog de mooiste op vlak van vrije tijd. Ik zie me nog yoga doen terwijl ze onder en boven me kroop... Nu ze negen is doet ze eindelijk mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet voor niets zijn er allerlei oefeningen waarbij baby's onderdeel worden van de work-out ; )

   Verwijderen
 4. Haha en als je een huilbaby hebt, vraag je je af hoe andere moeders het voor elkaar krijgen om én te koken, én af te wassen, én een douche te nemen op één dag. Teennagels knippen moest echt worden ingepland. Met baby nummer twee nu elf maanden begrijp ik eindelijk hoe andere moeders zelfs hele bedrijven kunnen opzetten met een baby erbij :)

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo