Waarom vrouwen nieuwe schoenen nodig hebben na een zwangerschap

schoenen

Veel moeders krijgen een maatje meer tijdens hun zwangerschap. Maar is de baby eenmaal geboren, dan streven de meesten er naar om zo snel mogelijk weer in hun oorspronkelijke kledingmaat te passen.

Bekende tv-sterren hebben het zelfs tot een ware kunst verheven om een paar dagen na de bevalling alweer zo slank als een den over de rode loper te paraderen. En recent verbaasde Kate Middleton vriend en vijand door fris en fruitig, in een paar hooggehakte caramelkleurige pumps, te poseren met haar pasgeboren dochtertje.

Schoenmaat blijvend groter na zwangerschap


Maar er is één maat die bij veel vrouwen niet meer kleiner wordt. En dat is de schoenmaat. Professor Neal Segal* volgde met een team van onderzoekers 49 zwangere vrouwen gedurende hun zwangerschap. Ze concludeerden dat bij zestig tot zeventig procent van de vrouwen de voeten breder en langer werden. Gemiddeld groeiden de voeten van de zwangere vrouwen een halve maat tijdens de zwangerschap. De groei varieerde van 2 mm tot 10 mm en kwam alleen voor tijdens een éérste zwangerschap.

Waarom worden voeten groter tijdens de zwangerschap? 


Tijdens de zwangerschap zorgen hormonen er voor dat de ligamenten en spieren in het vrouwelijk lichaam soepeler worden. En dit gebeurt ook in de voeten. Tel daarbij het groeiende gewicht ervoor zorgt dat de voetholte platter wordt, en voila! Je hebt grotere voeten. En die grotere schoenmaat is een blijvertje. Dus is het belangrijk om hier rekening te houden.

Koppig je voeten in je oude schoenen blijven persen kan problemen geven. Denk bijvoorbeeld aan likdoorns en ingegroeide teennagels. Een handige methode om de juiste maat te bepalen voor schoenen is de volgende:

Trek de schoen over op een stuk papier. En trek vervolgens je voet over op datzelfde stuk papier. Vergelijk vervolgens de twee tekeningen. 

Als je voet net zo groot, of groter is dan de tekening van de schoen, moet je een maatje groter kopen. Want dit betekent dat je niet de juiste maat schoenen hebt. Het wordt dan echt tijd voor nieuwe schoenen. Belangrijk is wel dat je kiest voor schoenen van een hoogwaardige kwaliteit zoals leer of suède. Deze hebben vaak een beter voetbed waarmee voetklachten voorkomen kunnen worden. Maar shoppen zal voor de meeste vrouwen geen straf zijn!

Vervolgonderzoek 


Professor Segal heeft plannen voor een vervolgonderzoek. Hij wil onderzoeken of de veranderende structuur in de voeten van vrouwen op termijn kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Lees ook Schoenen schoonmaken.

 * Het onderzoeksverslag verscheen in de American Journal of Physical Medicine and Rehabilitation. 

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
( Hide )
 1. Dat heb ik me nou altijd afgevraagd!
  Vóór mijn zwangerschap had ik schoenmaat 36. Dat was héél handig om de leukste koopjes op de kop te tikken tijdens de uitverkoop. Na mijn zwangerschap had ik ineens maat 38. Dat is zo'n courante maat, daarmee kun je in de uitverkoop jammer genoeg niet echt meer scoren. Maar... na zo'n jaartje of 20 zijn mijn voeten weer gekrompen. Nu heb heb maat 37. Of, zou het zo zijn dat mijn voegen niet gekrompen zijn, maar fabrikanten die schoenen inmiddels wat groter maken voor dezelfde maat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een grotere schoenmaat gaan heel goed verklaard worden door de verweking van je lichaam tijdens de zwangerschap. Alles wordt soepeler, en daardoor kunnen je voeten een maatje meer worden.

   Verwijderen
 2. hoi,
  De menselijke voet bestaat uit 26 afzonderlijke beenderen, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren en pezen en na gemiddeld 35/ 40 jaar worden de ligamenten van iedere voet, dus ook mannen ! slapper en hebben de 26 voet beentjes ietsje meer ruimte gekregen en lijkt het of de voet gegroeid is , maar dat komt dus door de slapper wordende ligamenten.

  groet, Nicol. ( pedicure geweest )

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nooit zwanger geweest, maar toch groeiden mijn voeten - van maat 42 naar 43, heel fijn.... Met mijn lengte hoor je wel grote voeten te hebben, anders staat het zo raar, maar dit is wel érg lastig. En wat de schrijver stelt, dat winkelen voor vrouwen geen straf is? Wát een rare opmerking! Zeker voor schoenen vind ik winkelen een enorme straf, omdat dat altijd héél lastig is om iets te vinden in de goede maat, wat én leuk, én betaalbaar is....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat alle vrouwen van winkelen houden is inderdaad nogal cliché eigenlijk. Dat blijkt maar weer.

   Verwijderen
 4. Heel herkenbaar! Niet zo extreem, maar toch een half maatje extra. Volgens mij heb je dat ook wel nodig, meer oppervlakte als nieuwbakken moeder. Sta je net weer wat steviger. Had ik wel nodig in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een mooie verklaring Barbara! Dat je als nieuwbakken moeder letterlijk en figuurlijk stevig moet staan.

   Verwijderen
 5. Jaren geleden was mijn schoenmaat 37, dat werd 38 al voor ik moeder werd. Toen mijn zoon was geboren had ik maat 39 en dat is zo gebleven. Mijn zus , zij heeft geen kinderen , heeft ook een schoenmaat meer gekregen toen ze wat ouder werd. Zou gewichtstoename daar wat mee te maken hebben ? Ik denk het wel. Als je meer weegt lijkt het wel of je voeten ook breder en wat langer worden !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aha...sinds de overgang heb ik maat 41, ik kwam met mijn maat 40 bij de podotherapeut met klachten ongeveer 2 jaar geleden en deze zei dat ik toch echt maat 41 had. Inmiddels loop ik heerlijk op mijn maat 41 ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier ook van maat 38,5 naar 40; zwangerschap en gewichtstoename zullen inderdaad allicht oorzaak zijn..

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo