Het Werkende Moeder Effect

werkende moeders

Grote krantenkoppen verkondigden het blije nieuws: 'Werkende moeders zijn goed voor kinderen!' De impliciete boodschap: 'Werkende moeders zijn beter voor kinderen dan thuisblijfmoeders.'

Het onderzoek dat zorgde voor deze krantenkoppen komt van het prestigieuze Harvard.

De effecten van een 'werkende moeder'

Wat werd er in dit onderzoek nou precies ontdekt?

  • Dochters van 'werkende moeders' hebben zelf vaker een baan.
  • Ze hebben vaker een leidinggevende functie.
  • Ze werken vaak meer uren buitenshuis.
  • Ze verdienen iets meer dan dochters van thuisblijfmoeders.
  • Ze besteden minder tijd aan het huishouden dan dochters van thuisblijfmoeders.

Goed wordt gedefinieerd in materialische termen

Opvallend is dat al deze punten te maken hebben met arbeidsparticipatie. De onderliggende aanname is dus blijkbaar dat 'goed' hetzelfde is als actief  en succesvol zijn op de arbeidsmarkt... De definitie van 'goed' is dus overwegend materialistisch.
Maar niet iedereen zal zijn leven als gelukkig en geslaagd beschouwen in deze materialistische termen.

Sterker nog, het CBS constateerde dat liefde geven en krijgen een stuk belangrijker is voor het welbevinden dan factoren als geld of een baan.

N.B. Er is één niet materialistische, positieve uitkomst: zonen van 'werkende moeders' helpen later meer mee in het huishouden en met de kinderen.

Wat vind je belangrijk voor je kind?

Dus hoewel het onderzoek wordt aangegrepen als hét bewijs dat moeders gerust fulltime buitenshuis kunnen werken zonder schuldgevoel over hun kinderen, is het maar net wat je belangrijk vindt in het leven.
Want wat feitelijk vooral blijkt uit dit onderzoek is dat werkende moeders een hoge positie op de carrièreladder bevorderen voor hun dochter.
Aan moeders én vaders de vraag of dat hun topprioriteit is voor hun kind.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

10 reacties

  1. Tsja.... je zou bijna zeggen dat ze thuisblijfmoeders een schuldgevoel aan willen praten.. Mijn dochter zal dus minder gaan presteren op de arbeidsmarkt... en dat is mijn schuld....
    Helaas wordt er zo weinig aandacht besteed aan wat een positief effect het geeft als moeders (of vaders!) thuis bij de kinderen blijven.

    Misschien is dat ook een leuk onderzoek.... "het thuisblijvende moeders effect".

    Inderdaad wat je al zegt... waar ligt de prioriteit van vaders en moeders?

  2. Dank voor dit interessante wederwoord op het onderzoek. Heb het meteen gedeeld op fb en twitter! Ik trapte overigens zelf weer in de val: 'oei, geef ik dan niet het goede voorbeeld?' Stom he, alsof 'carrière' maken altijd ook een beter leven garandeert (in een tijd waar we zoveel nood hebben aan goed leren omgaan met emoties)

  3. Dank voor dit interessante wederwoord op het onderzoek. Heb het meteen gedeeld op fb en twitter! Ik trapte overigens zelf weer in de val: 'oei, geef ik dan niet het goede voorbeeld?' Stom he, alsof 'carrière' maken altijd ook een beter leven garandeert (in een tijd waar we zoveel nood hebben aan goed leren omgaan met emoties)

  4. Fijn dat het hielp Katrien. Als moeder wil je het graag goed doen, en daardoor kun je soms kwetsbaar zijn voor dit soort schreeuwerige krantenkoppen.

    Maar achter de krantenkop ligt vaak een andere waarheid....

  5. De laatste twee jaar dat ik thuis ben heb ik mijzelf enorm ontwikkeld. Juist omdat ik even niet hoef mee te doen met alle drukte, de hypes, nieuwste gadgets en shoppen, kan ik alles mooi observeren en filosoferen in alle rust en een echte mening vormen. Als ik mijn werkende vriendinnen bekijk die altijd gehaast en te druk zijn, en hun jonge kroost dat overal meevliegt, weet ik dat het niet verkeerd kan zijn om bij mijn eigen kind te zijn. Hoe kan mijn zoon, dat de hele dag knuffels en zoentjes ontvangt, oprechte aandacht krijgt en consequente regels leert kennen, nu beter af zijn bij iemand anders? Gelukkig heb ik de laatste jaren geleerd om mij niet te laten beinvloeden door deze berichten en erom te lachen! Bedankt voor deze inzichten!

  6. De universiteit van Gent heeft in januari 2014 een onderzoek gepubliceerd waaruit de conclusie werd getrokken dat mannen met een werkende partner vaker depressief zijn. Zo zie je maar het ene onderzoek zegt iets anders dan het andere. Ik ben thuismoeder en het eerste doel wat ik met de opvoeding voor ogen heb is dat onze kinderen later gelukkig worden en dat dit niet afhangt van een carriere met een hoog salaris. Een baan die minder verdient maar wel gelukkig maakt is daarbij zeker niet iets waar je je voor hoeft te schamen.

  7. De universiteit van Gent heeft in januari 2014 een onderzoek gepubliceerd waaruit de conclusie werd getrokken dat mannen met een werkende partner vaker depressief zijn. Zo zie je maar het ene onderzoek zegt iets anders dan het andere. Ik ben thuismoeder en het eerste doel wat ik met de opvoeding voor ogen heb is dat onze kinderen later gelukkig worden en dat dit niet afhangt van een carriere met een hoog salaris. Een baan die minder verdient maar wel gelukkig maakt is daarbij zeker niet iets waar je je voor hoeft te schamen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *