Vrouwen-emancipatie: doorbraak of inbraak?

vrouwen emancipatie doorbraak of inbraak?

In zijn boek Vrouwen-emancipatie: doorbraak of inbraak? vraagt publicist Adriaan Slooff zich het volgende af:

'Is het toppunt van emancipatie als vrouwen zich gedragen als mannen?'

Gelijkheidsfundamentalisme

Slooff pleit er in zijn boek voor dat vrouwen hun eigen pad volgen. Maar volgens hem is er sprake van een Gelijkheidsfundamentalisme dat dit vrouwen onmogelijk maakt. Verschillen tussen de sekses worden daardoor niet langer geaccepteerd.

Maar volgens Slooff zijn de traditionele rolpatronen 'natuurlijk en representatief'.  Mannen komen wel degelijk van Mars, en vrouwen van Venus, aldus Sloof. Beter dus om de verschillen tussen de sekses te accepteren, dan er tegen te vechten. Laat vrouwen weer vrouwen zijn. Kortom: Vive la difference.

Pas als vrouwen zichzelf mogen zijn, kunnen ze een aanwinst zijn voor de maatschappij. Aldus Slooff.

Conclusie

Vrouwen-emancipatie: doorbraak of inbraak? is een dikke pil, met een klein lettertype. Slooffs taalgebruik is vaak omslachtig en enigszins gezwollen en het boek is daardoor geen makkelijke kost.

Slooffs benadering van een gecompliceerd thema is soms wat simplistisch en kort door de bocht.

Maar zijn pleidooi om vrouwen op waarde schatten is loffelijk.

Praktische informatie

Vrouwen-emancipatie: doorbraak of inbraak? is voor 19,95 te koop bij bol.com

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Heb het boek (nog) niet gelezen en ik weet niet of ik dit ook wel wil. Maar ik vind stelling gelijkheidsfundamentalisme wel herkenbaar. Emancipatie is volgens mij letterlijk gaan betekenen dat je je als vrouw als een man moet gedragen.
    Dan krijg je waardering en doe je het goed. Heel tegennatuurlijk vind ik. Emancipatie houdt voor mij in dat vrouwen dezelfde kansen krijgen op maatschappelijk gebied en dat ze niet ondergeschikt zijn aan de man. Het is ook niet democratisch dat je verwacht dat beide partners fulltime gaan werken. Ik vind dat meer iets communistisch. Het lijkt me iets dat je per gezin zelf wel kunt uitmaken hoe het inkomen wordt verkregen en welke keuzes je daarbij maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *