Hoe kom je als kostwinnersgezin in aanmerking voor de combinatiekorting?

kostwinnersgezinnen
De overheid maakt betaald werk aantrekkelijk door een combinatie van het belonen van door hen gewenst gedrag, en het bestraffen van ongewenst gedrag. Ongewenst gedrag vindt de overheid dat één van beide partners fulltime voor de kinderen zorgt.

Gewenst gedrag: allebei een betaalde baan


Het gewenste gedrag, allebei een betaalde baan wordt beloond met:


Fulltime voor je kind zorgen wordt financieel afgestraft door:Hoogleraar staats- en bestuursrecht Jos Teunissen berekende dat kostwinnergezinnen door dit beloning/straf systeem 5 keer zoveel belasting moeten gaan betalen als tweeverdieners.

Hoeveel uren betaalde arbeid zijn nodig om in het bevoordeelde kamp te komen?


Dan kun je je natuurlijk afvragen als kostwinnersgezin:

'Wat moeten we doen om in het kamp van de tweeverdieners te komen en ook de lieverkoekjes te krijgen?'

Met andere woorden: hoe kun je nog steeds zoveel mogelijk zelf voor je kinderen zorgen, maar tegelijkertijd in aanmerking komen voor de  inkomensafhankelijke combinatiekorting?


Hoe kom je in aanmerking voor de combinatiekorting?


 1. Je hebt in 2015 minimaal 6 maanden een kind ingeschreven staan op je woonadres
 2. Dat kind is op 31 december 2015 jonger dan 12
 3. Je inkomen is hoger dan 4847,-  of je hebt recht op zelfstandigenaftrek
 4. Je verdient minder dan je partner.

Samenvatting


De combinatiekorting krijg je als je allebei een betaalde baan hebt. Als je als thuisblijfmoeder of huisman minimaal 4847,- per jaar verdient kom je in aanmerking voor de combinatiekorting.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
( Hide )
 1. Dankjewel voor deze heldere uitleg. Hier ga ik mee rekenen.
  Teunie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is in elk geval een goede reden om ook je man een deel (in tijd) van de zorgtaken over te laten nemen en zelf als thuisblijfmoeder aan het andere werk te gaan!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heelaas, wij komen er never nooit aan. Desalniettemin, bedankt voor je uitleg. Ik begreep niet waar dat grote verschil in zat, maar nu zie ik het.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De combinatiekorting. Mijn ex-collega die tegenover me zat was er dol op. Wat een uitvinding voor haar.
  500 euro per maand. Dat moet te doen zijn. Zeker als dat ook nog eens bruto is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is bruto. Het is zelfs minder. Dik € 400,00 per maand inclusief vakantiegeld. Tegen minimumloon circa 10 uurtjes per week werken. Dat zou toch te doen moeten zijn. Mascha.

   Verwijderen
 5. maar hoe kom je als thuisblijfmoeder aan een verdienste?
  dan heb je blijkbaar toch een betaald baantje wat je minstens 400 euro per maand oplevert..
  Ik dacht altijd dat je dan een part-timer bent. Maar als ik zoek naar een part time baan, dan heet dat tegenwoordig een bij-baan... En werken tijdens schooltijden is bijna niet mogelijk, tenzij je een zzp -er bent..
  Dus echt thuisblijven, dat kan echt niet meer, dan ben je niks..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Echt super belachelijk, gelukkig zijn wij een VOF waarvan ik de administratie doe. Gelukkig kan ik thuis blijven om enerzijds onze autistische zoon structuur te bieden en anderzijds de administratie voor onze zaak te doen. Bovendien zorg ik voor ons gezin. Wat dus door deze regering als niet gewenst wordt gezien. Belachelijk, gelukkig kunnen die huismoeders en vaders allemaal consuminderen en hebben we die combi korting helemaal niet nodig. Krom is het wel! Vooral trouwens als je in mijn geval helemaal geen appél op een PGB doet. Als ik zou moeten werken dan zou ik zorg moeten afnemen dat is veel duurder voor de overheid maar goed. Ik ga gewoon weer een Hormannetje doen, lange neus naar dde overheid, lekker consuminderen en gewoon gelukkig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik begrijp dus dat het voor ons geen zin heeft. Mijn man werkt 40 uur en verdient ruim 40.000€ ik heb kinderen ouder dan 16. Dus al heb ik een baantje van €500 per maand dan blijven wij 5x zoveel belasting betalen?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Overheid straft ouders die fulltime voor hun kinderen willen zorgen. En jeugdzorg is overbelast; de kinders pychiaters overwerkt. Allemaal beschadigde kinderen omdat er niemand continu voor hen is. Ontwikkelingsstoornissen worden zo schering en inslag. En maar ontkennen die gevolgen...

  G

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo