Het kind als economische productie eenheid

Brancheorganisatie Kinderopvang vroeg bureau SEO Economisch Onderzoek een overzicht te maken van al het bestaande wetenschappelijk onderzoek en de baten van kinderopvang voor de maatschappij uit te rekenen.

Want ze vinden het niet kunnen dat bij kinderopvang telkens alleen maar aan de kosten wordt gedacht. Branchevereniging Kinderopvang vond het hoog tijd om eens te kijken naar wat kinderopvang allemaal wel niet oplevert.

De conclusie? Kinderopvang is goed voor elk. Voor de maatschappij, voor de kinderen, maar bovenal voor de schatkist.

Lang leve de schatkist


En daar gaat het hier dan ook vooral over. De financiën. De redenering is: als je voorkomt dat moeders fulltime voor hun kinderen gaan zorgen en buitenshuis blijven werken, kunnen ze meer belasting betalen.

Bovendien kun je kinderen dan door professionals laten opvoeden en zo zullen die kinderen later hopelijk op hun beurt lekker veel geld gaan verdienen en dus óók meer belasting betalen. Win-win voor de schatkist dus.

Een beetje eng klinkt het wel:

'Via kinderopvang wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van kinderen, waar op lange termijn niet alleen deze kinderen van profiteren. Immers, als deze kinderen later productiever zijn en meer verdienen, betalen zij ook meer belastingen en premies en dat draagt bij aan het financieel draagvlak voor voorzieningen voor de hele samenleving.'

De boodschap is helder: ouders houd op met dat doe-het-zelven thuis met je kind, en draag ze netjes over aan de professionals. Want uit dit onderzoek blijkt dat investeren in de professionals 'waarschijnlijk' loont.

Nog even en je doet je kind onrecht aan, als je het níét door professionals laat opvoeden.

Het hele onderzoeksverslag vind je hier.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
( Hide )
  1. Dat is sowieso al wat er in Zweden aan de hand is: als jij jouw kind niet overdraagt aan de kinderopvang wordt het gezien als bijna mishandeling van het kind. De ouders zien zichzelf niet in staat tot het opvoeden (vermaken, leren, ontwikkelen) van hun eigen kind.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo