Ouders, smartphones en opvoeden

smartphones, ouders en opvoeden

Ouders die meer naar hun smartphone kijken dan naar hun kind zijn een dankbaar onderwerp voor onderzoekers, pedagogen en experts.

Regelmatig wordt er onderzoek gedaan naar het smartphonegebruik van ouders anno 2015 en de gevolgen hiervan op de opvoeding en hun kinderen.

Playground Observation Study: Come, Play, Put Your Electronic Device Away

In dit onderzoek dat in een park in New York werd uitgevoerd werden gedurende 20 minuten vijftig ouders en de bijbehorende kinderen geobserveerd. De kinderen varieerden in leeftijd van 8 maanden tot 5 jaar.

De onderzoekers zagen dat verzorgers gemiddeld zo'n 74% van de tijd afgeleid waren. Maar dat kwam niet alleen door smartphones. Smartphones, tablets en dergelijke waren verantwoordelijk voor 30% van de tijd dat ouders niet goed op hun kind letten. Drieëndertig procent kwam doordat ouders met andere volwassenen praatten, en 37% van de afleiding kwam door allerlei dingen. Zoals eten, drinken, iets opzoeken in de tas, lezen etc.

Many Kids Feel 'Unimportant' When Parents Are Distracted By Smartphones, Survey Says

AVG Technologies, een beveiligingsbedrijf, nam enquetes af aan kinderen van 8 tot 15 jaar in acht verschillende landen. In totaal deden 6,117 mensen mee. Uit het onderzoek bleek dat iets meer dan de helft van alle kinderen vindt dat ouders teveel op hun smartphone kijken.

Hieronder een infographic waarin de onderzoeksresultaten op een rijtje zijn gezet.

iphone gebruik

Bovenstaande zijn buitenlandse krantenkoppen. Maar ook in Nederland is het een terugkerend onderwerp in de media. Hier onder een paar krantenkoppen uit 2013 en 2014.

  • Ouders vinden smartphone belangrijker dan eigen kind 
  • Ouders kijken meer op hun smartphone dan naar hun eigen kinderen 
  • Verdrietig, boos en eenzaam; Kinderen over ouders met smartphones 
  • Kinderen klagen over telefoon- en tabletgebruik van ouders 
  • Meer gewonde kinderen door smartphone verslaafde ouders 

Alles met mate

We leven in een tijd waarin de technologische ontwikkelingen elkaar in snel tempo opvolgen. De huidige generatie ouders zijn pioniers die het nieuwe terrein van opvoeden in het digitale tijdperk gaandeweg ontdekken.

Er is nog maar weinig bekend over de gevolgen van de alomtegenwoordige schermpjes. Vandaar het pioniers effect. Want wat is teveel? En wat is wijsheid?

Maar er is een oude wijsheid die tijdloos is, en dus ook geldt in het digitale tijdperk en dat is:

'Alles met mate'.

Zorg daarom dat de iPhone6s prijs, of welk type smartphone je ook hebt, niet door je kind betaald wordt. Let er op dat jij je smartphone hebt, en dat je smartphone niet jou heeft.

Lees ook onze post Opvoeden in het smartphone tijdperk en The Social Dilemma.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Goede post. Het is idd een gevaar om continu met dat ding bezig te zijn. Ik merk het zelf ook en probeer er echt op te letten... Nu ben ik niet zo'n supergebruiker, maar je merkt wel dat er onbedoeld vaak mee tijd in gaat zitten dan nodig is...

  2. Goede post. Het is idd een gevaar om continu met dat ding bezig te zijn. Ik merk het zelf ook en probeer er echt op te letten... Nu ben ik niet zo'n supergebruiker, maar je merkt wel dat er onbedoeld vaak mee tijd in gaat zitten dan nodig is...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *