Nieuw belastingplan vergroot kloof tussen tweeverdiener gezinnen en kostwinnergezinnen

belastingplan

Het kabinet heeft een belastingakkoord gesloten met het CDA en D66. Dat betekent een lastenverlichting van 5 miljard euro.

Kloof tweeverdieners en kostwinners groter

Maar het verschil in belastingdruk tussen tweeverdienersgezinnen en kostwinnergezinnen wordt alleen maar groter. Want volgens het nieuwe belastingplan krijgen tweeverdieners gemiddeld 1500 euro extra te besteden, en kostwinnergezinnen gemiddeld 700 euro.

Kostwinnergezinnen gaan in 2016 maar liefst 5 keer zoveel belasting betalen als tweeverdieners, over hetzelfde inkomen.

Het kabinet erkent dat, maar zegt dat dit onderdeel is van hun plan om betaalde arbeidsparticipatie te stimuleren.

kostwinnergezinnen
Bron: http://www.nibud.nl/consumenten/2016-gunstig-jaar-voor-portemonnee/

Belastingstelsel is niet neutraal én niet consequent

Het belastingstelsel is dus allesbehalve neutraal. Wie andere keuzes maakt dan het kabinet wil, wordt daarvoor gestraft met hogere lasten.

Tweeverdieners hebben ieder apart recht op fiscale voordelen:

  • Arbeidskorting (tot 3.100 euro). 
  • Inkomensafhankelijke combinatiekorting (zo'n 2.700 euro). 

Het gezin van de kostwinner krijgt dit niet.

Consequent is het belastingstel ook niet. Enerzijds rekenen tweeverdieners apart af: hun inkomens worden tegen het laagste tarief belast. Maar vervolgens mogen ze onderling met aftrekposten schuiven voor fiscaal voordeel. Dan is ineens niet het individu maar het huishouden de norm.

Kostwinners betalen het hoogste tarief.

Wat te doen?

De eenvoudigste oplossing is om als huisman of thuisblijfmoeder aan de slag gaan als bijvoorbeeld gastouder bij jou thuis, of te gaan werken vanuit huis en minimaal 4847,- per jaar bij te verdienen.

Want dan kom je ook als kostwinnersgezin in aanmerking voor de combinatiekorting.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

12 reacties

  1. De Haagse bende voert alleen de opdrachten uit van de Brusselse bende.
    Waar het de Brusselse bende om gaat is economisch macht.
    Daarom moet iedereen werken die dat maar even kan.
    Wie niet werkt is ballast.

  2. Wat ik in je tabel zie, is dat tweeverdieners mèt kinderopvang meer krijgen dan ouders die er geen gebruik van maken. Dat lijkt me wel rechtvaardig. En inderdaad, tweeverdieners krijgen hoe dan ook meer dan kostwinners. Maar je hebt ook minder kosten als je een huisvrouw hebt die alles zelf doet, toch?
    Dat je meer geld hebt als je allebei werkt: dat is toch een afweging die je als ouders moet maken. Ik breng die tijd liever bij de kinderen door en weet de huishouding ook beter te voeren als ik er de tijd voor heb. Het zou duurder en milieu-vervuilender worden als ik minder tijd had.

  3. Wat ik in je tabel zie, is dat tweeverdieners mèt kinderopvang meer krijgen dan ouders die er geen gebruik van maken. Dat lijkt me wel rechtvaardig. En inderdaad, tweeverdieners krijgen hoe dan ook meer dan kostwinners. Maar je hebt ook minder kosten als je een huisvrouw hebt die alles zelf doet, toch?
    Dat je meer geld hebt als je allebei werkt: dat is toch een afweging die je als ouders moet maken. Ik breng die tijd liever bij de kinderen door en weet de huishouding ook beter te voeren als ik er de tijd voor heb. Het zou duurder en milieu-vervuilender worden als ik minder tijd had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *