Waarom werken Nederlandse vrouwen het liefst parttime?

arbeidsparticipatie vrouwen

Nederlandse vrouwen hebben bij voorkeur een parttime baan. Ook als ze géén kinderen hebben.

Waarom werken Nederlandse vrouwen liever niet fulltime?

Het Sociaal en Cultureel Planbureau en Atria kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis onderzochten of die voorkeur voor parttime werken te maken heeft met met te weinig of minder ‘vrije’ vrije tijd. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Vrije tijd = alle tijd die niet wordt besteed
aan betaald werk, zorgtaken, huishoudelijke taken en ‘persoonlijke verzorging’
(slapen, eten, kleden, etc.).

De belangrijkste conclusies

  1. Vrouwen hebben even veel vrije tijd als mannen, maar ervaren meer
    tijdsdruk (dat wil zeggen: een gevoel van gejaagdheid en drukte).Vrouwen besteden weliswaar meer tijd aan huishouden en zorgtaken, maar minder aan
    betaald werk. In het weekend hebben ze minder vrij dan mannen, maar dat halen
    ze gedurende de week overdag in.
  2. De vrije tijd van vrouwen is meer versnipperd en ze brengen die voor een
    groter deel door in aanwezigheid van kinderen
  3. Vrouwen blijken ook in hun vrije tijd meer gericht op wensen en welzijn
    van anderen (‘emotion work’). Vrije tijd en werk lopen bij vrouwen meer door elkaar.
  4. Vrouwen zonder jonge kinderen zouden zich minder druk voelen, en meer
    willen werken, als hun vrije tijd minder versnipperd zou zijn 
  5. Vaders van jonge kinderen werken meer dan mannen zonder kinderen en hebben minder vrije tijd dan wie dan ook. Ook minder dan moeders!
  6. Er is geen verband tussen het gevoel het druk te hebben en meer of minder buitenhuis te willen werken.


Meer informatie?Klik dan op Lekker vrij?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. 'Lekker vrij?' Wat een schandalig tendentieuze titel voor een serieus onderzoek in opdracht van een ministerie. Ik heb nu bijna vijf jaar in Zweden gewoond en zoiets zou hier echt compleet not done zijn. De titel is een buiging naar een door mannen gedomineerde cultuur waarin keuzes van vrouwen niet serieus genomen worden. Ik heb in Nederland gewerkt maar wat een vreselijk vrouwonvriendelijke werkvloer is dat vergeleken bij Zweden. Niet gek dat veel vrouwen bedanken voor die eer en liever zelf bepalen hoe ze hun tijd invullen, ondanks het feit dat ze daardoor geld, pensieonopbouw en aanzien moeten missen. Het is te gek voor woorden dat men dat in Nederland nog steeds niet in een oogopslag zichtbaar is en dat dergelijke onderzoeksrapporten gemaakt moeten worden.

  2. Ik vind de titel wel goed gekozen. Juist om het dubbele karakter. Het is toch met vraagteken en veelzeggende afbeelding. De titel beschrijft misschien wel qua gevoel de aanname van mensen op de onderzoek vraag. Het nodigt uit tot lezen.

  3. Ik vind de titel wel goed gekozen. Juist om het dubbele karakter. Het is toch met vraagteken en veelzeggende afbeelding. De titel beschrijft misschien wel qua gevoel de aanname van mensen op de onderzoek vraag. Het nodigt uit tot lezen.

  4. BS Wendy! Mannen moeten er ook aan geloven. Maar vrouwen schijnen al een soort aangeboren reflex tot 'niet te veel werken, want ik wil ook tijd overhouden om leuke dingen te doen' te hebben. Alsof mannen die keuze hebben... 'Schat, ik ga 3 dagen werken in de week, hoor. Dan maar wat minder geld, maar ik wil leuke dingen doen, en niet te veel stress hebben... '
    Ik denk dat de vrouw hem de straat opduwt... want hij moet werken voor de centen.
    Ik werk al 20 jaar onregelmatig en ben geregeld door de weeks overdag thuis. Het is ALTIJD dezelfde groep vrouwen die de snor drukt. De een werd overspannen van 8 uur (!) per week 's avonds schoonmaken, de ander werd overspannen van 12 uurtjes per week in een verpleeghuis assisteren, nog een ander zit altijd thuis aan de overkant, en mijn vrouw kon een buurvrouw ooit aan een parttime baan helpen van 20 uur per week, maar ze weigerde. O ja, liever dat we het haar man niet vertelde, want anders moest ze het nog aannemen ook!
    De mentaliteit van veel Nederlandse vrouwen is om te huilen, zo niet om pissed-off over te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *