Borstvoeding alternatieven

borstvoeding alternatieven

Carola van Bemmelen & Ester Wiemer winden er in hun boek 100% suikervrij voor kinderen geen doekjes om:

Borstvoeding is de beste keuze voor je baby.

En als het moeilijk gaat met de borstvoeding dan is de oplossing niet een flesje, maar een bezoek aan een lactatiekundige.

Maar, erkennen ze, soms is het door omstandigheden niet mogelijk je kindje zelf te voeden. Koemelk is dan níet het beste alternatief volgens Carola en Ester. En daar hebben ze een goede reden voor.


Koemelk is lastig te verteren

Omdat de eiwitkettingen uit koemelk enorm lang zijn, is koemelk voor een baby heel lastig te verteren. Bovendien zit in koemelk meer droge stof dan in moedermelk. Dat brengt het risico van uitdroging met zich mee schrijven Carola en Ester.

Carola en Ester bieden daarom 3 andere alternatieven voor borstvoeding in hun boek.

Donormelk

Donormelk is moedermelk van een andere moeder.  Er is een speciale website waarop je kunt zoeken of er een melkdonor bij jou in de buurt is.

Zelfs als die moeder niet gezond leeft, is donormelk altijd nog beter dan welke andere melk ook, schrijven de dames. Dit laatste vraag ik me wel af. Want als de donor moeder bijvoorbeeld veel alchohol drinkt lijkt me dit toch niet goed voor de baby!

Paardenmelk

Volgens Carola en Esther komt paardenmelk qua verteerbaarheid het dichtst in de buurt van moedermelk. Baby's kunnen het vrij makkelijk verteren.

Dus heb je een baby met darmkrampjes dan zou je paardenmelk eens kunnen proberen.

Geitenmelk

Na paardenmelk is geitenmelk de beste optie als vervanger van moedermelk. De eiwitketen van geitenmelk is korter dan die van koemelk en daardoor is geitenmelk beter te verteren.

Koemelk

Last ánd least is er dan koemelk. Hoewel de kwaliteit flink verbeterd is, kan koemelk veel problemen veroorzaken bij je baby:

  1. Krampen
  2. Eczeem
  3. Diarree
  4. Niet goed groeien
  5. Spugen
  6. Astmatische klachten
  7. Onrust
  8. Gevaar van uitdrogen baby

Algemene tips als het gaat om dierlijke melk voor je baby

Of je nou voor paarden-, geiten- of koemelk kies, neem bij voorkeur de verse, rauwe melk van biologisch gevoerde dieren. Kies liever niet voor de poedervorm.

Meer weten over gezonde voeding voor je kind?

Wil je meer weten over een suikervrije (op)voeding voor je kind, en gezonde voeding in het algemeen? Lees dan 100% suikervrij voor kinderen van Carola van Bemmelen en Ester Wiemer.

Het boek is voor 19,95 te koop bij bol.com.

Welke type voeding heb jij jouw kind gegeven?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Ik ben erg blij dat de moedermelkbank meer bekendheid krijgt. Toen ik een ondervoede lethargische niet meer reagerende baby had omdat de lactatiekundige mij had overtuigd dat ze heus wel genoeg kreeg (ook al was mijn lijf uitgemergeld na 8 maanden heel erg ziek zijn) ben ik met heel veel pijn in mijn hart overgegaan op fles. Stond ik de borstvoeding uit te knijpen onder de douche, omdat er dus niks inzat.
    Had ik maar geweten van de moedermelkbank!

    Mijn oma heeft trouwens een kind gered in de oorlog als min. De moeder had ook geen voeding, mijn oma had zát. Dus 6 keer per dag werd het kind bij mijn oma gebracht om te voeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *