Hoe overleef je als thuisblijfmoeder de zomervakantie? 5 tips!

17.7.16
thuisblijfmoeder
Bron plaatje: Shutterstock

Thuisblijfmoeder ben je 24/7.

Maar als je kinderen vier worden gaan ze overdag naar de basisschool. En dat betekent soms wat kostbare uurtjes in je eentje. Uren waarin je huishoudelijk taken weg werkt, kunt bloggen of werken als ZZP-er.

Dat alles stopt abrupt als de zomervakantie begint.

Zomervakantie? Kinderen fulltime thuis


Ineens zijn je kinderen weer fulltime thuis. De volle zes weken van de zomervakantie.  Voor moeders die kind en baan combineren is dit aanzienlijk korter. Gemiddeld zo'n 3 weken.

Sommige thuisblijfmoeders ervaren de zomervakantie desondanks als rustig. Maar voor vele andere thuisblijfmoeders betekent de zomervakantie vooral heel hard werken. Dweilen met de kraan open.

Vervelen is goed. Maar moeilijk om aan te zien.


Experts benadrukken dat verveling een mooi iets is, en dat het belangrijk is je kind dit te gunnen. Maar wie 6 lange weken in het gezelschap van verveelde kinderen verblijft, weet dat dit slecht voor de moederlijke zenuwen is.

Een simpele oplossing is op vakantie gaan of leuke dingen doen. Maar dat doe je ook niet fulltime, 6 weken lang.

Daarom tips voor de thuisblijfmoeders die de zomervakantie als pittig ervaren!


Hoe overleef je als thuisblijfmoeder de zomervakantie? 1. Hoewel het wegvallen van het schoolritme rust kan brengen, is het verstandig om toch een ritme aan te houden. Geef ruimte aan het zomergevoel door langer uit te slapen, maar hanteer vervolgens toch een dagritme. Zij het met losse hand.
 2. Wissel uitjes af met thuisblijven.
 3. Laat de kinderen helpen. Als je kinderen fulltime thuis zijn, maken ze meer troep. En op mooie, zonnige dagen lopen ze wellicht zand, water en modder het huis in. Bekers ranja vallen om, overal ligt duplo, kortom het huishouden wordt wat chaotisch. Geef elk kind een vaste huishoudelijke taak. Voorkom dat je de huissloof wordt.
 4. Reserveer tijd voor jezelf, en om iets in je eentje te doen. Als de kinderen fulltime thuis zijn in de zomervakantie, is er vaak weinig tijd om nog iets voor jezelf te doen. Maak daar bewust tijd voor. Want jij bent ook belangrijk!
 5. Houd jezelf voor: 'Ook dit gaat voorbij.' 

Conclusie over thuisblijfmoeders en zomervakantie


Hoewel de zomervakantie een tijd van vrijheid, blijheid kan inluiden betekent het voor de meeste thuisblijfmoeders ook een periode van chaos en onrust.

In deze post vind je 5 tips om de zomervakantie te overleven, zonder gek te worden.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

3 opmerkingen

 1. Mee eens. Zeker met punt 4. Ik zie behoorlijk op tegen deze 6 weken (die nu al begonnen zijn) omdat ik inderdaad het schrijven voor de blog en de kinderboekjes juist alleen maar in de versnipperde tijd tussendoor kan doen (of in de avond of in het weekend)... We hebben nu de afspraak gemaakt dat ik in ieder geval een half uur in de ochtend èn een half uur in de middag niet gestoord mag worden en dat ze alleen gaat spelen (tenzij er natuurlijk iets aan de hand is)...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed gedaan Rory. En hoe vul je dit in? Geef je de kinderen een kookwekker die je op 30 minuten zet bijvoorbeeld?

   Verwijderen
 2. Ik als thuisblijfzzp-er begrijp het helemaal. Meestal vond ik 6 weken vakantie wel heftig ja. Heowel alles went. Het is ook een kwestie van wennen, ritme vinden. Af en toe ene uitje, af en toe de kinderen lekker aan hun lot overlaten. Als ze iets groter worden gaat dat makkelijker. En alleen iets doen, dat mis ik het meeste. Misschien toch maar eens een oppas inhuren of man heel lief aankijken?

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!