Hoe we (stiekem) beïnvloed worden

nudgen, overheid

Nederland is een vrij land, waarin iedereen zijn of haar eigen keuzes mag maken.

Maar dat wil niet zeggen dat de overheid ons niet probeert te beïnvloeden, en ons gedrag een bepaalde kant op te sturen. Evenals sommige bedrijven.

'Nudgen' heet dat.

Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon manipuleren noemen...


Hoe de overheid ons probeert te beïnvloeden


Aangezien de overheid ons niet mag voorschrijven hoe we ons leven invullen, maakt de overheid gebruik van belastingheffingen om ons gedrag te sturen.

1. Enorm belastingvoordeel voor tweeverdieners


Een bekend voorbeeld is het beleid waarbij kostwinnersgezinnen veel meer belasting betalen over hetzelfde inkomen als tweeverdieners gezinnen. Een tweeverdienersgezin betaalt in 2016 minder dan 20.000 inkomstenbelasting als ze allebei 40.000,- verdienen.

Maar een kostwinner die in zijn eentje 80.000,- bij elkaar weet te harken betaalt bijna 31.000,- aan belasting.

2. Studiekosten zijn aftrekbaar


De overheid wil graag dat we aantrekkelijk blijven voor de arbeidsmarkt en daarom zijn studiekosten aftrekbaar. Dit maakt de drempel lager om je te laten omscholen.

3. Campagne: Een leven redden. Je hebt het in je


Met de overheidscampagne Een leven redden wil de overheid stimuleren dat mensen zich als orgaandonor registreren.

Maar niet alleen de overheid probeert ons gedrag te beïnvloeden.

Andere beïnvloeders


In onderstaand filmpje zie je hoe de bibliotheek in Utrecht mensen 'nudget' om de trap te nemen in plaats van de lift. Overigens een loffelijk streven wat mij betreft.



De NS


De NS probeert ons reisgedrag te beïnvloeden. Ook weer via onze portemonnee, net als de overheid. Want allerlei voordeelkaarten gelden pas na 9 uur 's ochtends, om je te stimuleren buiten de spits te rijden.

Zorgverzekeraars


Diverse zorgverzekeraars helpen je om met korting naar de sportschool te gaan. Zo 'nudgen' ze je in de richting van een gezondere levensstijl met als onderliggend doel: lagere zorgkosten.

Facebook


In 2012 beïnvloedde Facebook hun bezoekers door de nieuwsfeed te manipuleren. Facebook haalde alle positieve berichten weg, of alle negatieve berichten. Ze wilden weten wat het effect hiervan op mensen was.

Supermarkten


Supermarkten beïnvloeden stiekem je koopgedrag. Achter de inrichting, de achtergrondmuziek etc. zit een psychologische gedachte die als doel heeft dat je zoveel mogelijk koopt.


Conclusie


Het is goed om je bewust te zijn van invloeden van buitenaf, zodat je er afstand van kunt nemen. En je echt je eigen keuzes blijft maken.

En niet die van de overheid, zorgverzekeraren etc.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
( Hide )
  1. Goeie punten !
    AOW leeftijd is ook zoiets. Bij de invoering bedoeld om de werkenden van een inkomen te verzekeren nadat ze te oud zijn om te werken, nu wordt het vaak ingezet als pressiemiddel om te blijven werken. Het voelt krom.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo