Thuisblijfmoeder Karin van Ommen-Schneider

4.12.16
thuisblijfmoeder, fulltime moeder, Vos design

Karin van Ommen-Schneider(36) werkte ruim 15 jaar als secretaresse bij twee onderzoeksinstituten in Wageningen.

Hoewel ze zich elke dag naar haar werk moest slepen was er geen haar op haar hoofd die overwoog haar baan op te zeggen! Integendeel: Karin zag hoeveel mensen moeite hadden om überhaupt een baan te vínden. Dan ging zij toch zeker de zekerheid van de hare niet opgeven?!

Maar toen ze door de stress lichamelijke klachten kreeg, besefte ze: 'Er moet iets veranderen.'

Karin werd fulltime moeder, en startte twee jaar later haar eigen bedrijf VOS-Design*.


Waarom koos je er in 2014 voor om je baan op te zeggen en thuisblijfmoeder te worden? Ik vroeg me steeds vaker af:

‘Wil ik dit werk wel blijven doen tot mijn 67e?’ en ‘Word ik hier gelukkig van?’
Het antwoord was: 'Nee.' Na een aantal gesprekken met een coach en veel overleg met mijn man Niels, hakte ik de knoop door. Ik ging in gesprek met mijn werkgever en we namen afscheid van elkaar.

Was het een plotselinge beslissing of een proces? 


De beslissing om mijn baan op te zeggen was een lang proces. Ik liep er elke werkdag tegen aan, maar probeerde mezelf steeds weer opnieuw te motiveren. En omdat ik zag hoeveel mensen moeite hadden om überhaupt aan het werk te komen was ik niet van plan om zomaar een goed betaalde, vaste baan op te geven. Pas toen ik door de stress lichamelijke klachten kreeg, besefte ik me dat het zo niet langer door kon gaan.


Hoe reageerde je omgeving op je beslissing om fulltime te gaan moederen? 


De meeste mensen uit mijn omgeving waren op de hoogte van mijn motivatie en steunden me. Ik heb geen enkele negatieve reactie op ontvangen.


Wat vond je partner van de constructie kostwinner-thuisblijfmoeder? 


Mijn man en ik hebben er van te voren veel over gepraat. Hij zag hoe ik er onder leed en gaf mij alle ruimte. Dat hij de enige kostwinnaar zou zijn, was nooit een punt van discussie.


Hebben jullie berekeningen gemaakt om te kijken of het uit kon? 


Uiteraard. Samen hebben we alle mogelijke scenario’s bekeken. En waar het kon hebben we bezuinigd.

Wat vond je er van om financieel afhankelijk te zijn van je partner? 


Die afhankelijkheid was betrekkelijk in het begin, want ik ontving tijdelijk een ww-uitkering. Maar ook na deze uitkering had ik nooit het gevoel dat ik uitgaven moest verantwoorden. Ik kon prima beoordelen of er ruimte voor een bepaalde uitgave was.

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op financiële onafhankelijkheid? 


Ik vind het goed dat de overheid (ook fiscaal) stimuleert dat beide ouders werken. Binnen ons huwelijk is financiële onafhankelijkheid geen issue.

We zien onze financiële huishouding als een geheel waar we allebei hard voor werken. Waarbij ook de zorg voor de kinderen en huishoudelijke taken belangrijk zijn en meewegen. 


Wat vond je fijn aan fulltime moederen? 


Onze tweeling is dankzij ICSI na een kleine 34 weken zwangerschap geboren. Uiteindelijk hebben de kinderen zich zo goed ontwikkeld dat er in de loop van de tijd geen sprake meer was van een achterstand. Ik ben erg trots op hoe Nina en Boyke zich in de afgelopen 4.5 jaar hebben ontwikkeld.

We hebben erg lang op ze moeten wachten, dus ik heb erg genoten van de tijd dat ze klein waren. Het zijn uiteraard tropenjaren waarin ze volledig afhankelijk van je zijn, maar ik ben dankbaar dat ik deze tijd zo intens heb kunnen meemaken.

Wat vond je lastig aan fulltime moederen? 


Mijn wereld was klein. Gelukkig kwam mijn moeder regelmatig langs en dat zorgde voor welkome afleiding. En een tweeling is toch aanpoten. Toen ze begonnen te lopen, liepen ze uiteraard allebei een andere kant op en kon ik erachter aan. Ook de zogenaamde peuterpubertijd was vrij heftig.

Dat was een extra reden om tussentijds een opleiding tot kindercoach te volgen. Daar was ik al langer in geïnteresseerd. Ik heb zelfs enige tijd overwogen om er mijn beroep van te maken, maar heb daar na afronding van mijn opleiding uiteindelijk niet voor gekozen.

Een baan wordt vaak genoemd als noodzakelijk om je te blijven ontwikkelen. Hoe heb jij je persoonlijke ontwikkeling ervaren tijdens je periode van fulltime moederen? 


Fulltime moederen wordt op een gegeven moment wat routineus. Maar ook (of juist?) dat kan persoonlijke ontwikkeling stimuleren. Je wordt creatief met het omgaan met de kinderen, je wilt ze steeds weer een nieuwe uitdaging bieden. Ook ontdek je in deze periode wat je mist en welke talenten je graag verder zou willen ontplooien.

Al met al is in deze periode juist de kiem gelegd voor mijn latere ideeën over VOS design.

*Volgende week op Het Moederbedrijf: het interview met Karin over haar bedrijf!

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Wil je op de hoogte blijven van alle comments? Vink dan eenvoudig het vakje aan met: 'Email follow-up comments'