Is jouw kind al toe aan een mobiele telefoon?

smartphone
Jongeren met hun smartphones. Het straatbeeld anno 2017

Hinkelen, knikkeren of touwtje springen, had jij vroeger ook zoveel plezier op het schoolplein?

Tegenwoordig is het beeld van het ouderwetse schoolplein behoorlijk veranderd.

In 2016 had maar liefst 57% van de 10-jarigen een mobiele telefoon.

Heb jij als ouder besloten dat je kind een mobieltje krijgt? Dan heb je vast veel vragen. Welke smartphone is bijvoorbeeld geschikt? Wil je een prepaid of een abonnement? Welke internetbundel kies je?

In dit artikel beantwoorden wij je vragen en geven we tips.  
‘Maar iederéén heeft een smartphone.’Moet je als ouder toegeven wanneer je kind beweert dat de hele klas al een mobieltje heeft? Dit is in elk geval een goed moment om het gesprek met je zoon of dochter aan te gaan. Waar heeft hij of zij de telefoon voor nodig? Bellen, Whatsappen of muziek luisteren? Of is de telefoon juist bedoeld om bereikbaar te zijn in noodgevallen? Spreek van tevoren met elkaar af waar de telefoon voor gebruikt gaat worden en hoe je er samen voor gaat zorgen dat de kosten niet uit de hand lopen. Dit maakt de zoektocht naar de juiste telefoon een stuk makkelijker. ToestelkeuzeBij de keuze voor een toestel is het verstandig om te kijken waar het mobieltje voor gebruikt gaat worden. Een kind dat zijn telefoon vooral voor spelletjes gebruikt en video’s kijkt heeft bijvoorbeeld wat meer geheugen nodig. Maar misschien maakt jouw zoon of dochter wel graag foto’s en wil je daarom graag een telefoon met een goede camera. We kunnen ons ook voorstellen dat je niet direct de allerduurste en nieuwste smartphone wilt aanschaffen voor je kind. Daarom hebben we een aantal suggesties voor je op een rij gezet.

Apple iPhone 5s: kwaliteit

Apple is een van de meest aansprekende merken op de smartphonemarkt. De toestellen zijn misschien wel wat duurder maar de functionaliteit en het ontwerp spreekt veel mensen aan. Inmiddels is de iPhone 7 al uit maar de iPhone 5s is een hele goede keuze voor je kind. De telefoon beschikt over een krachtige processor en heeft een goede camera.


Samsung Galaxy J5: degelijke keuze


Dit toestel is onderdeel van de populaire Galaxy-lijn. Een stevige telefoon met een mooi Amoled scherm voor haarscherp beeld. De telefoon beschikt over een prima camera aan zowel de voor- als achterkant en een krachtige processor. Een hele goede keuze als eerste smartphone voor je kind.

Huawei P8: voordelige keuze


Huawei is een hele goede keuze als je op zoek bent naar een telefoon die veel kan maar weinig kost. Erg geschikt dus voor kinderen! De Huawei P8 is een van de nieuwere modellen. Het toestel beschikt over de nieuwste updates en veel opslaggeheugen.

Ga voor één besturingssysteem in huis Heb je zelf een iPhone? Dan raden we je aan voor je zoon of dochter ook een iPhone te kiezen. Hetzelfde geldt voor Android; maak je zelf gebruik van dit besturingssysteem, kies dan ook voor je kind een toestel dat draait op Android.

Een van de grote voordelen van hetzelfde besturingssysteem is dat je betaalde apps met het hele gezin kunt delen. 

En het is natuurlijk ook gewoon fijn als je bekend bent met het besturingssysteem van de telefoon van je kind.  


Abonnement of prepaidHeb je een toestel gekozen? Dan moet je nog een keuze maken tussen een prepaid SIM-kaart, een SIM Only abonnement of een abonnement inclusief toestel.
  1. Een prepaid SIM-kaart heeft als voordeel dat je de kosten goed in de hand kunt houden. Nadeel is wel dat je deze steeds handmatig moet opladen. 
  2. Met een SIM Only abonnement krijg je maandelijks een bepaald tegoed, vaak voor een aantrekkelijke prijs. Je moet dan wel zelf nog een toestel hebben of een los toestel kopen. 
  3. Ten slotte kun je kiezen voor een abonnement waarbij je het toestel gratis of met korting krijgt.Wifi vs. internet buitenshuisTegenwoordig kun je op veel plekken buitenshuis met je mobiel internetten. Je kunt er daarom voor kiezen om geen internetbundel te nemen in je abonnement. Nadeel is wel dat je zoon of dochter op bepaalde plekken geen internet heeft en dus niet bereikbaar is. De abonnementskosten zijn hierdoor wel lager. Dit is dus een belangrijke overweging wanneer je een mobieltje uitzoekt voor je kind.

MB’s delen met je gezin met KPN CompleetHeb je op één huisadres meerdere mobiel abonnementen van KPN? En heb je deze aangemeld voor KPN Compleet? Dan hebben we een voordelige tip voor je: voortaan kun je bij KPN MB’s delen met je gezin. Dus heb jij bijvoorbeeld MB’s te veel maar komt je zoon of dochter MB’s te kort? Dan verzend je ze gewoon door. Super voordelig en heel handig!

Regels en afsprakenNiet het leukste onderdeel, maar wel een van de belangrijkste. Welke afspraken maak je met je kind over zijn mobiele telefoongebruik? Mag hij ermee aan tafel? Moet het toestel uit na een bepaalde tijd? En hoe zorg je dat de kosten binnen de perken blijven? Op de website Kind-Mobiel staan een aantal bruikbare tips, van toestelkeuze tot afspraken en het monitoren van belgedrag. Kijk ook eens op Mijn Kind Online om inspiratie op te doen en achtergrondinformatie te lezen.

Is jouw kind al toe aan een mobieltje?Met bovenstaande tips hopen we je een beetje op weg te helpen in de wereld van de mobiele telefonie voor kinderen. Wat zijn jouw tips? Hebben jouw kinderen al een mobieltje? Laat het hieronder achter in de reacties.

Leestip: Whatsappen via computer en Whatsapp etiquette

Bron: Website KPN

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo