Je komt niet aan de top met een parttime baan

feminsime in grey's anatomy

De serie Grey's Anatomy wordt bevolkt door vrouwelijke artsen. En sommige van hen hebben kinderen.

De serie biedt een intrigerend beeld van hedendaags feminisme en moederschap.

Focus ligt op het werk

De focus in Grey's Anatomy ligt op betaald werk. De kinderen zijn zelden tot nooit in beeld. Als je ze al ziet als kijker, dan is het als ze worden opgehaald van de crèche.

Moederschap in Grey's Anatomy is weliswaar belangrijk voor de vrouwen, maar uiteindelijk ligt hun prioriteit bij het werk.

Kiezen of delen

Het karakter van de succesvolle hartchirurg Christina Yang zegt bijvoorbeeld tegen haar vriendin Meredith Grey, die kinderen heeft:

'You can’t be a great surgeon because you want to be a great mom.'

Je kunt niet alles hebben

De boodschap is duidelijk: je kunt niet alles hebben. En eerlijk gezegd ben ik het met Christine Yang eens. Om de beste in je vak te worden, moet je er veel tijd in steken. En als je kinderen hebt, en daar ook aandacht aan wilt besteden, dan acht ik de kans reëel dat je niet zo goed zult worden in je vak als mensen die wél fulltime werken.

Zoals het Engelse spreekwoord zegt: 'You can't have your cake and eat it too.' 

Je komt niet aan de top met parttime werken

Eén van de redenen dat Nederlandse vrouwen niet de zogenaamde top bereiken is omdat ze massaal parttime werken.

En dat doen ze omdat ze ook tijd en aandacht aan hun gezin willen besteden.

Het feit dat ze daardoor de top niet halen heeft niet te maken met discriminatie, maar met het feit dat ze simpelweg minder uren aan hun werk besteden.

'Het systeem deugt niet!'

Nou zijn er mensen die zeggen dat het systeem dan maar moet veranderen. Zij vinden dat een systeem dat het onmogelijk maakt om de beste in je vak te worden als je niet fulltime werkt niet deugt. Ook voor mánnen is zo'n systeem niet prettig.

Of ze zeggen dat vrouwen alleen maar dénken dat ze parttime willen werken. Stiekem zijn ze geïndoctrineerd door de moederschapsideologie waardoor ze de dwaze notie hebben dat ze er voor hun kinderen moeten zijn.

Spanningsveld moederschap - werk in beeld

Even terug naar Grey's Anatomy! In onderstaande scène zie je de arts April Kepner die recent is bevallen van een dochter. Het wordt pijnlijk duidelijk hoe groot Aprils verlangen is om weer naar haar werk terug te keren na de geboorte van haar kind.

April is dol op haar werk en ze mist het.

In onderstaande scène komt ze onverwachts naar het ziekenhuis, waar de vader van haar kind Jackson wel gewoon aan zijn werk is.

Een goed evenwicht vinden tussen werk waarvan je houdt, en je kind waarvan je houdt is niet altijd eenvoudig.

Nederlandse vrouwen hebben de oplossing al gevonden

Maar eerlijk gezegd denk ik dat veel Nederlandse vrouwen met hun parttime baan, of hun werk als zzp-er vanuit huis, de oplossing hebben gevonden.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *