Is daar iemand? Hoe de smartphone ons leven beheerst.


Het komt regelmatig in het nieuws: zorgen over de gevolgen van ons smartphone gebruik.

Om de haverklap verschijnen er berichten over onderzoeken waaruit blijkt dat smartphone gebruik slecht is voor de concentratie, en dat het je gespannen maakt.

De laatste tijd verschenen er dan ook diverse boeken van mensen die bewust hun smartphone een periode aan de kant legden. Soms een jaar, soms korter. Een digitale detox heet dat.

Maar is het idee dat de smartphone niet deugt terecht? 

Dat is de vraag die journalist Wouter van Noort onderzoekt in zijn boek Is daar iemand? Hoe de smartphone ons leven beheerst.

Erg veel informatie


Hij haalt in zijn boek zoveel onderzoeken en feiten aan, dat ik op een gegeven moment de grote lijn van zijn boek uit het oog verloor. En hij geeft helaas aan het eind van zijn boek geen duidelijk antwoord op zijn eigen vraag.

Wel wordt duidelijk dat smartphones zowel positieve kanten hebben als negatieve.

En die negatieve kanten hebben ingrijpende gevolgen op zo'n beetje alles. 

Van het functioneren van individuele mensen tot het functioneren van de maatschappij in het algemeen.

Afgezien van het effect van het smartphone gebruik zelf, heb je daarnaast ook nog de zorgen over bedrijven als Google en Facebook die heel veel macht hebben gekregen.

Conclusie over 'Is daar iemand. Hoe de smartphone ons leven beheerst'


Wouter van Noort gaat grondig te werk in zijn boek over ons smartphone gebruik, en wat dit betekent voor onszelf en de maatschappij. Het effect van smartphones is groot. Op de achterflap van het boek staat dat het zelfs een politieke factor is.

Het boek is toegankelijk geschreven, maar beschouwend van toon. Verwacht dus geen uitgebreide tips om je smartphone gebruik te verminderen.

Voor mij persoonlijk was Is daar iemand? vooral een belangrijke bewustwording. Het zette me aan het denken hoe ik zelf met mijn smartphone omga. En hoe mensen in mijn omgeving hem gebruiken. Of juist niet.

Praktische informatie over het boek Is daar iemand?


Is daar iemand? is voor 16,99 te koop bij bol.com.


Maak jij je wel eens zorgen over je smartphone gebruik? Of over het gebruik van mensen in je omgeving?

Als je dit boek leuk vindt, dan heb je vast ook interesse in The Social Dilemma!

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
( Hide )
 1. Het is inderdaad goed om er eens bij stil te staan. In gezelschap heb ik mijn telefoon meestal in mijn tas en op stil. In de avonden leg ik heb vaak weg. Niet altijd maar zeker met regelmaat

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel goed Madelon. Persoonlijk vind ik het not done om tijdens een gesprek ineens op een smartphone te gaan zitten kijken. Door hem stil te zetten en in je tas te laten kom je minder in de verleiding : )

   Verwijderen
 2. Lijkt me een mooi en leerrijk boek. Soms kom je dan pas tot het besef dat je eigenlijk een beetje verslaafd ben er aan, ik toch!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het rottige is dat de smartphone zo'n onderdeel van onze levens is geworden dat je je niet eens bewust bent soms van je gebruik...

   Verwijderen
 3. Het is inderdaad goed om daar bij stil te staan. Ik heb geen data abonnement, dat scheelt. Als ik een berichtje zie verschijnen wil ik automatisch toch even kijken... en dat is best een concentratiebreker. Vaak leg ik hem even weg aan de oplader als ik gefocust wil doorwerken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat heb ik ook. Als ik een 'pling' hoor dan blijf ik toch denken: 'Wat zou het zijn?'

   Verwijderen
 4. Lijkt me interessant om te lezen. Ja ik maak me weleens zorgen en trap regelmatig bewust op de rem. Dan leg ik mijn telefoon een dagdeel aan de kant. Geeft inderdaad daadwerkelijk rust.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat bewustwording stap 1 is, en dat je dan al een heel eind op de goede weg bent.

   Verwijderen
 5. Wij leggen de tel bewust wel eens weg om samen een film te kijken of te eten ofzo. Maar zonder fb had ik nu mijn gezin niet, of werk. Dus ben de laatste die echt klaagt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi om te horen Judith! Internet kan ook voor veel mooie dingen zorgen inderdaad!

   Verwijderen
 6. Ik zet steeds vaker mijn mobiel in de niet-storen-stand, zodat ik niet steeds hoor dat er berichtjes binnenkomen. Ik kan het dan namelijk niet laten om toch even te kijken wat het is. Nu check ik mijn telefoon meer op gezetten momenten dan de hele dag door

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, grappig is dat hè dat als je zo'n geluidje hoort het je toch blijft bezig houden!

   Verwijderen
 7. Zelf maak ik mij er niet echt zorgen om omdat mijn smartphone een belangrijk onderdeel is van mijn werk. Buiten mijn werk om gebruik ik hem eigenlijk niet zo extreem veel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij is het de computer die onderdeel is van mijn werk, en waar ik dus heel veel achter zit.

   Verwijderen
 8. Lijkt me een heel interessant boek! Zeker omdat ik me hier vaak schuldig aan maak.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lijkt me een interessant boek. Ik maak me wel zorgen om het smartphonegebruik, ik zie genoeg mensen om mij heen die al geen minuut zonder telefoon kunnen...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik stoor me aan tieners die in gezelschap, bijvoorbeeld op een verjaardag, niet van het ding af kunnen blijven. A-sociaal vind ik het eigenlijk.

  Als ik er wat van zeg, krijg ik een onverschillige reactie of geen reactie. Voel je'm?
  ..waar moet dat heen..

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo