Je hebt wél iets te verbergen

Je hebt wel iets te verbergen

Ik ben zo iemand die denkt: 'Ach, ik heb niets te verbergen,' als ik verhalen hoor over bedrijven die informatie te pakken krijgen doordat ik op internet ben.

Of moet ik zeggen 'was'. Want na het lezen van het boek 'Je hebt wel iets te verbergen' ben ik er toch wel wat anders over gaan denken.

Dat kan ook bijna niet anders want Je hebt wel iets te verbergen is een flinke wake-up-call! Ik citeer even van de achterflap:

'Facebook weet bij wie je gisteren op bezoek ging.

De Belastingdienst zag hoe je er er kwam.

Apple hield bij hoelang je er bleef.

Samsung hoorde wat je zei.

En Google wist al dat je het van plan was.'

Lekker dan...

Je hebt wél iets te verbergen: waar gaat het over?

Journalisten Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis maken zichtbaar dat we enorme sporen van gegevens achterlaten. En dat we niet eens weten wélke gegevens we prijs geven.

Bovendien zijn de meesten van ons zich er óók niet van bewust wie er allemaal naar die gegevens kijken. En dat zijn er heel veel. Want onze gegevens zijn interessant. Ze worden gebruikt om ons te beïnvloeden.

En dat maakt het ook nog eens eng. Want waar stopt lichte beïnvloeding om ons te laten klikken op een advertentie, en waar begint manipulatie?

Met andere woorden:

Hoe kun je zeggen dat je niets te verbergen heeft als je niet eens weet wat je allemaal over jezelf prijsgeeft?!

Martijn en Tokmetzis schetsen een zorgwekkend beeld. En helaas is er geen simpele oplossing. Daarvoor is het allemaal te complex. In het boek wordt het een 'veelkoppig' probleem genoemd.

Hoe 'morsen' we gegevens over onszelf?

We geven informatie over onszelf prijs door gebruik te maken van apps, Facebook, Google, een slimme thermostaat etc. Maar ook door een Blije Doos of andere zwangerschapsbox aan te vragen. We klikken braaf op meldingen van cookies en geven onze gegevens in ruil voor kortingen.

Wat kun je er aan doen?

Martijn en Tokmetzis wilden met hun boek ons vooral wakker schudden. Het is dus geen how-to boekje hoe je je gevens beter kunt beschermen. Toch geven ze wel een aantal tips.

  • Gebruik ad blockers: die blokkeren tracking cookies.
  • Gebruike sterke wachtwoorden
  • Log niet in op een onbeveiligd netwerk.

Conclusie over Je hebt wel iets te verbergen

Martijn en Tokmetzis tonen in hun boek aan dat we wel degelijk iets te verbergen hebben. En dat het gaat om een collectief privacy probleem.

De gegevens die over ons worden verzameld worden gebruikt om ons te beïnvloeden. En we weten niet eens wie die gegevens allemaal bekijken en wat de bedoelingen zijn van die dataverzamelaars.

Je hebt wel iets te verbergen is een verontrustend boek, waar je niet vrolijk van wordt. Het deed me denken aan Dave Eggers boek The Circle.

Praktische informatie over Je hebt wel iets te verbergen

Je hebt wel iets te verbergen is voor 18,- te koop bij bol.com.

Je hebt wel iets te verbergen

Heb jij iets te verbergen? Ben jij bezig met je online privacy?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

19 reacties

  1. 'Ze' weten alles van ons en we kunnen er niets aan doen. Ze weten wat we eten en schotelen ons de juiste voedsel ads voor. Ik werk in de marketing en vind het best interssant. Om mensen veel meer gerichtere informatie te kunnen sturen, doordat je weet wat ze willen zien, lezen of kijken. Dus uiteindelijk zul je niet meer lastig gevallen worden met info die je niet interssant vindt. Omdat 'ze' weten wie jij bent en wat jij leuk vindt. Wel eng...

  2. 'Ze' weten alles van ons en we kunnen er niets aan doen. Ze weten wat we eten en schotelen ons de juiste voedsel ads voor. Ik werk in de marketing en vind het best interssant. Om mensen veel meer gerichtere informatie te kunnen sturen, doordat je weet wat ze willen zien, lezen of kijken. Dus uiteindelijk zul je niet meer lastig gevallen worden met info die je niet interssant vindt. Omdat 'ze' weten wie jij bent en wat jij leuk vindt. Wel eng...

  3. Dat is ook zo eng dat je een gesprek hebt over spagetti en hup daar verschijnen de ads op Facebook. Weet je meteen waarom je moet accepteren dat ze je microfoon aan en uit mogen zeggen

  4. Klinkt interessant! Ik ben hier zelf niet heel erg mee bezig omdat ik eigenlijk niet wist dat sommige dingen zo erg waren. Sterke wachtwoorden etc heb ik wel, maar dat met bijv. de microfoon en Facebook vind ik wel eng.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *