Wie (niet) reist is gek: thuisblijven versus weggaan. Herkenbare vooroordelen


Ik houd niet van 'op vakantie gaan'.

Het liefst blijf ik gewoon thuis.

En dat doe ik dan ook.

Jaar in, jaar uit.

Wie (niet) reist is gek


Dus toen ik in de kranten las over het boek Ap Dijksterhuis getiteld Wie niet reist is gek was ik benieuwd. Psycholoog en reiziger Ap Dijksterhuis beschrijft in zijn boek Wie niet reist is gek alle voordelen van reizen. En dat zijn er heel wat.

De positieve effecten van reizen en op vakantie gaan volgens Ap Dijksterhuis


 • Reizen houdt je geest soepel. Het masseert als het ware je geest.
 • Reizen is goed voor je hersenen.
 • Je leeft er voor je gevoel langer door, omdat je op reis alles intensiever beleeft waardoor het veel langer lijkt te duren.
 • Je leert nieuwe dingen.
 • Reizen haalt vooroordelen onderuit en kweekt begrip en vertrouwen.
 • Reizen helpt je je te verwonderen.
 • Reizen zorgt voor een ruimere blik
 • Reizen maakt creatiever.
 • Reizen brengt de geest op orde. Een flinke cultuurshock zorgt voor een maximale verfrissing.
 • Reizen verbreedt en verdiept ons emotionele bestaan. Verschillende emoties wisselen elkaar snel af tijdens een reis.

Ap Dijksterhuis: 'Mensen hebben prikkels nodig' 


Volgens Dijksterhuis hebben mensen prikkels nodig zoals ze eten nodig hebben. En reizen is een ideale manier om in die fundamentele behoefte te voorzien.

Dijksterhuis heeft zelfs een woord voor de complete overweldiging door nieuwe indrukken en prikkels:

Euforisch ontheemd.
Dijksterhuis omschrijft het als een soort high. Deze toestand ontstaat als je brein enige tijd heel snel heeft moeten werken om alle prikkels te verwerken.

Ap Dijksterhuis over mensen die graag thuisblijven


Hoe denkt iemand die zo dol is op reizen over mensen die graag thuisblijven?

Niet zo best.

Volgens Ap Dijksterhuis hebben mensen die graag thuisblijven geen doel nodig, geen 'mentale beroering.' Hij vergelijkt ze met De Uitvreter van Nescio en concludeert dat het daarmee slecht afliep.

Dijksterhuis suggereert thuisblijvers een gebrek aan openheid en avontuur, en een beperkt gespreksrepertoire beperkt.


Wegwee


Ap Dijksterhuis schrijft dat hij zelf 'dwingende gevoelens van wegwee' heeft. Regelmatig moet hij gewoon weg 'uit angst voor een langzaam inslapende geest en 'psychologische verschimmeling'.

'Soms is het verschil tussen thuis en op reis onthutsend en ronduit pijnlijk. Onlangs was ik een week in de Balkan. Een week na terugkeer, op een ledige zondag, dacht ik aan de voorbije weken. Ik vergeleek die schitterende uit hun voegende barstende dagen waaruit ik honderd herinneringen kon distilleren met dat dorre uitgedroogde weekje thuis dat zonder enig psychologisch reliëf aan me voorbij was getrokken.' 

Parallel met de discussie fulltime moederen versus betaalde baan


De argumenten die Ap Dijksterhuis aandraagt voor reizen als een manier om je te blijven ontwikkelen doen me sterk denken aan de argumenten voor een betaalde baan.

Ook in die discussie wordt thuisblijven weggezet als 'niets doen' en stilstaan. En in het geval van Dijksterhuis zelfs met 'psychologische verschimmeling'.

Conclusie over Wie (niet) reist is gek


Wie (niet) reist is een combinatie van psychologie en reisverslagen. Dijksterhuis geeft allerlei psychologische argumenten waarom reizen goed is voor mensen. Daarnaast vertelt hij zijn vakantieverhalen.

Ik vond de parallellen tussen de discussie thuisblijven - op vakantie gaan en thuisblijven - buitenshuis werken intrigerend. Dijksterhuis gebruikt namelijk dezelfde argumenten.

Wie van reisverhalen houdt zal dit een leuk boek vinden om te lezen.

Maar het is jammer dat Dijksterhuis prijs geeft van dezelfde bekrompenheid die hij thuisblijvers verwijt door ze als beperkte mensen weg te zetten.


Praktische informatie over Wie (niet) reist is gek


Wie niet reist is gek is voor 15,- te koop bij bol.com

Zie ook De kunst van het reizen van Alain de Botton.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
( Hide )
 1. Ik geloof direct dat reizen goed is! Hij zal wel genoeg tijd hebben en waarschijnlijk geen thuisfront. Wij zijn al heel lang niet op reis geweest dus ik zal volgens Dijksterhuis dan wel gek zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind reizen heerlijk en kijk er ieder jaar weer naar uit om op vakantie te gaan. Wat ik aan het eind van de vakantie altijd zo fijn vind is thuiskomen in je knusse huisje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een goed teken denk ik Tatiana, dat het ook weer fijn is om thuis te komen. Dan waardeer je je eigen omgeving ook weer meer denk ik.

   Verwijderen
 3. Ik hou ook erg van reizen, maar snap ook dat niet iedereen van hetzelfde houdt. Gelukkig maar. Onzin dat als je niet zou reizen je je minder goed zou ontwikkelen. Met de TV en het internet kun je tegenwoordig ook de hele wereld verkennen vanuit je eigen huis

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik zou het niet kunnen niet op reis gaan, ik heb het nodig om er tegenaan te kunnen op het werk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heeft Ap Dijksterhuis ook Sabrina. Voor hem is het echt een basisbehoefte om er daarna weer tegenaan te kunnen.

   Verwijderen
 5. Wij gaan dit jaar niet op reis... Maar ik ga wel weg.. tijdens de badkamer en zolderverbouwing, smeer ik m met de kids, dus we zoeken wel degelijk iets anders op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan ik me levendig voorstellen. In een verbouwing zitten is waardeloos.

   Verwijderen
 6. Ik geloof meteen dat reizen goed voor je is! Ik hou van reizen, ik hou er van om nieuwe culturen te ontdekken. En dat argument met die creativiteit klopt wel. Als ik terug kom na een reis, heb ik vaak heel veel nieuwe inspiratie voor een blogpost! x A

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is mooi meegenomen : ) Je kunt nooit genoeg inspiratie hebben voor een blog vind ik!

   Verwijderen
 7. Yesssss, ik ben gek ;)... Haha, al jaren lekker extra aan het aflossen op de hypotheek, aan het verbouwen, enz, enz... Lekker zelf kunnen betalen en leuke gratis dingen kunnen doen ipv op vakantie gaan :)...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lijkt me een heerlijk boek! Ik ben gek op reizen, met en zonder kinderen, altijd al geweest. Het geeft mij zoveel inzicht en ruimte in mijn hoofd. Niet iedereen hoeft dit te hebben natuurlijk, maar ik zou echt niet zonder kunnen en ben zo dankbaar dat ik al zoveel van de wereld heb gezien, maar nog zoveel meer wil zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk boek! Dit boek heb ik mijn moeder gegeven vlak voor ze op reis gingen zodat ze wat leuks zou hebben in het vliegtuig. Ze was erg enthousiast

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nou... Gek vind ik wel een extreem woord. Ik ben het niet helemaal met hem eens, maar ik kan me best voorstellen dat veel mensen gelukkig worden van reizen. Maar, veel mensen ook niet! Dus ja, ieder z'n ding toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Op reis gaan is heel fijn maar na een weekje of twee heerlijk thuiskomen is dat ook zeker! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Reizen zal zeker goed zijn. Maar dat kan ook klein. Je kunt op de fiets stappen, en avontuur beleven en misschien wel buiten in een tent in je tuin slapen. Ach, het is maar net wat je er zelf van maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ieder zijn ding, gelukkig. En je kan er je eigen draai aangeven. Ik ben blij dat we jaarlijk op vakantie kunnen en andere plekken kunnen ontdekken, maar dit zou ook rondom huis kunnen

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Volgens die dijksterhuis zou ik dan wel zwaar gehandicapt zijn ofzo want ik ben al 5 jaar niet op vakantie geweest haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Tgoh, zo'n hard statement neerzetten, dat vind ik erg! Mensen kiezen er toch zelf voor om op reis te gaan? Niet iedereen vindt het leuk, dus dan is dat toch ok ? Niet iedereen heeft dezelfde middelen, of dezelfde prikkels. Ik zal nooit iemand oordelen omdat hij of zij niet reist.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik ben een echte globetrotter. Ik houd enorm van reizen. Maar thuiskomen zodra ik de provincie Groningen weer binnenrijdt vind ik ook erg fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik vind zijn tekst overkomen als die van iemand die uiterlijke prikkels verwart met innerlijke wijsheid. Als hij thuis zo slecht op zijn gemak kan zijn, én zo hard oordeelt over andersdenkenden, heeft hij wellicht nog erg veel te leren :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo