De mythe van 'quality time'

quality time

In zijn boek Tijd is leven schrijft Anselm Grün (Benedictiner monnik) over tijd.

Onze levens zijn anno 2017 vaak vol en gestresst. Anselm Grün geeft géén tips hoe je je tijd beter kunt benutten. Hij vertelt over de tijdsindeling van het klooster en hoe dit je kan helpen om je prettiger te voelen in de tijd die je hebt.

Anselm Grün: kritisch over quality time


Hij heeft het in zijn boek ook over het idee van quality time voor kinderen. Quality time is volgens hem bedacht om een gebrek aan aanwezigheid bij je kind(eren) te compenseren.

Anselm Grün zegt daar het volgende over:

'Velen lukt het niet om een juiste work-life-balance' te vinden. Sommigen voeren daarom maar een quality time in, een half uur 's avonds waarin zij zich uitsluitend bezighouden met de kinderen. 
Maar kinderen willen geen strickt afgepaste tijd, want zij willen altijd liefde ontvangen, en niet alleen maar tijdens het halve uur dat de ouders voor hen reserveren.
Zo hebben veel ouders het gevoel in de valkuil van de tijd te zijn gevallen en er niet meer uit te kunnen komen.' 

Quality time en ikPersoonlijk ben ik ook niet zo'n fan van het idee van quality time. Dat was ook één van de belangrijke redenen dat ik fulltime thuisbleef om voor de kinderen te zorgen.

Voor mij ging het juist om het dagelijks leven, waarin je samen optrekt en samen leeft.

En als een kind valt en getroost moet worden, dan is dat een momentopname. Dat kun je niet later compenseren met quality time.

Tegelijkertijd kun je weliswaar lichamelijk aanwezig zijn, maar geestelijk mijlenver weg. Bijvoorbeeld door intensief smartphone gebruik. In zo'n geval ben je er nog steeds niet echt.

Je kunt wat dat betreft veel zeggen over het huishouden, maar het is zeer geschikt om te doen in combinatie met 'er zijn' voor je kinderen : )

Praktische informatie over Tijd is leven


Ben je benieuwd geworden naar dit boek? Tijd is leven is voor 17,99 te koop bij bol.com.


Lees ook: Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Oprisping van een oud argument.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
( Hide )
 1. Dat lijkt mij een interessant boek. Ik ben het volledig eens dat hij zegt dat kinderen geen gepaste tijd willen. Kinderen hebben hun ouders veel meer nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interessant! Lijkt mij een boeiend boek! Zelf ben ik ook niet zo van quality time - elk klein beetje vrije tijd moet je gewoon aanpakken :).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt als een mooi boek. Ik wil er ook zoveel mogelijk zijn voor mijn zoontje. Af en toe best lastig met al die afleidingen die er zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb niks met dat quality time. Het stukje naar school lopen vrolijk babbelend is voor mij net zo veel waard als dat verplichte uurtje wat dan perse gezellig moet zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad mijn reden oko voor thuisblijfmama te worden. Mijn man heeft er meer problemen mee: hij vind namelijk dat hij te weinig aanwezig kan zijn. Ik moet hem ook elke keer uitleggen dat een knuffel en samen boekje lezen even leuk is dan een hele dag dierentuin. Je onvoorwaardelijke aandacht op dat moment aan je kind is prijsloos.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan me wel vinden in zijn stelling. Als je quality time moet inplannen, klopt het voor mijn gevoel ook niet echt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Quality time inplannen klinkt ook een beetje gek en dan ook echt als een moet-ertje, Ik omschrijf het meer om de vrije tijd samen kwalitatief goed te besteden . We pakken alle momenten samen om leuk en liefdevol in te vullen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het plannen van quality time niet echt wat. Ik geniet net zo veel van de kleine dingen. Als je het plant is het zo van moeten en verplicht en ik ben meer van t spontane

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo