Menstruatie cup: een duurzaam alternatief?

menstruatie cup
Als moeder ben ik me er van bewust dat de wereld nog langer mee moet dan vandaag. Mijn kinderen en hun kinderen, en daar weer de kinderen van moeten er ook nog goed op kunnen leven.

Daarom vind ik het belangrijk om mijn ecologische voetafdruk niet onnodig te vergroten. Ik scheid afval, ik let op mijn energiegebruik en ik doe zoveel mogelijk lopend of op de fiets.

Maar als het gaat om menstrueren ben ik niet zo duurzaam bezig. Dan gebruik ik namelijk altijd maandverband. En maandverband leidt tot afval.

Een duurzaam alternatief zou de zogenoemde menstruatiecup kunnen zijn. Of wasbaar maandverband of menstruatie onderbroeken

Maar wat houdt dat eigenlijk in, zo'n menstruatiecup?

Menstruatiecup: wat is dat?


De menstruatiecup bestaat inmiddels zo'n 20 jaar en is een alternatief voor maandverband en tampons. Het is een zachte, kelkvormige cup die je in je vagina brengt. Daar vangt de menstruatiecup je menstruatiebloed op.

Terwijl maandverband en tampons menstruatiebloed absorberen, werkt de menstruatiecup vooral als een soort opvang/reservoir.


Menstructiecups: herbruikbaar en in wegwerpvorm


Menstruatiecups zijn in twee vormen te koop: als wegwerpexemplaar of als herbruikbaar exemplaar. Als je een menstruatiecup overweegt vanuit duurzaamheid overwegingen, kies dan voor een herbruikbaar exemplaar. Anders creëer je immers alsnog afval.

Menstruatiecup legen: hoe vaak?


Afhankelijk van je bloedverlies leeg je de menstruatiecup zo'n 2 a 3 keer per ag. De gemiddelde menstruatiecup kan ongeveer 30 mililiter opvangen.

Praktische informatie over menstruatiecups


De prijzen van menstruatiecups zijn heel verschillend. Je hebt menstruatiecups voor een tientje, maar de meest gangbare prijzen liggen rond de 30,-.

Hier onder een voorbeeld en van een menstruatiecup zoals die te koop is bij GreenJump:


Voorbeelden van menstruatie cups


Menstruatie cups zijn er in verschillende vormen en kleurtjes:

35,75 bij bol.com
Me-Luna menstruatiecup. Per stuk 15,90
menstruatiecup
LadyCup: 24,92

Conclusie over menstruatie cups


Menstruatie cups zijn een milieuvriendelijke manier om menstruatiebloed op te vangen. Anders dan tampons beïnvloeden ze bovendien het milieu in je vagina niet.

De cups zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en maten, en zelfs in leuke kleurtjes.

Lees ook: menstruatieverlof slecht voor de emancipatie? en Overgangsklachten en Zelf een uitstrijkje maken.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
( Hide )
 1. Wat goed en fijn dat je hier aandacht aan besteedt, ondanks dat je zelf liever maandverband gebruikt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben van plan het ook uit te proberen en er misschien een stukje over te bloggen. Zou je het aanraden? Zo'n cupje? Zelf ben ik meer van de tampons dan maandverband. Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ben ik blij dat ik niks van dit alles meer moet gebruiken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zag hem al bij verschillende youtubers. Zelf ben ik bijna nooit ongesteld. Maar zou het ook niet durven dit te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. goed dat het bestaat, maar ik zou het niets vinden eigenlijk.Ik kan niet zeggen waarom niet hoor, gewoon het idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel goed dat je hier aandacht aan geeft. Ikzelf gebruikte steeds maandverband of tampons maar dit kan ook een alternatief zijn.

  Zelf menstrueer ik niet meer en dit op mijn 30e, dus ik hoef er mij niet druk om te maken maar ik hoop dat dit wel een tip is voor vele andere vrouwen.

  Liefs, Eva
  www.dark-rebel.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat goed dat je hier aandacht aan geeft! Vind het alleen niet echt wat voor mij denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik wist helemaal niet dat er ook cups bestonden in kleurtjes, ziet er wel leuk uit!
  Maarja daar draait het in di geval natuurlijk niet om, de cup moet vooral zijn werk doen. Ik heb zelf echt jaaaaren geleden een keer een softcup geprobeerd (zo eentje die je gewoon bij Kruidvat koopt) maar t liep er allemaal gewoon langs dus nooit meer geprobeerd daarna..

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is een heel mooi alternatief voor degenen die it zien zitten. Maar ik zeg het eerlijk, voor mezelf gruwel ik erbij, dit is niets voor mij ben ik bang ^_^

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb zelf een keer een wegwerpcup geprobeerd. Meer om te kijken of ik het wat vond, in plaats van meteen een duurder herbruikbaar exemplaar te kopen. Op zich werkte het heel gemakkelijk en voelde ik er niets van, maar op de een of andere manier blijf ik toch liever tampons gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ondanks dat hij duurzaam heb, zou ik hem niet ga gebruiken. Ik vind het idee niet erg schoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Goed dat dit alternatief er is voor wie wil maar in zie mezelf het niet proberen. Not my cup (pun intended) of tea :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zou zelf heel graag na mijn zwangerschap een menstruatiecup willen uitproberen. Ik heb een nichtje die er al vol lof over sprak. Ik ben alvast benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik gebruik het sind anderhalf jaar of zo. Fantastisch. Ik voel het minder dan een tampon, je hoeft minder vaak te verschonen, h=en ik vind het veel schoner. Het idee van zo'n uitzettende tampon in mijn lijf vond en vind ik niks. Maandverband vind ik niet fijn zitten. Ik heb nooit problemen gehad, niet met inbrengen (makkelijker dan tampon!) en nooit last gehad van lekken. En, ook voor mij belangrijk: duurzaam. Ik ga wel een tweede aanschaffen om tussentijds makkelijk te kunnen steriliseren.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik hoef inmiddels niets meer te gebruiken, maar heb ruim 10 jaar tot volle tevredenheid een siliconencup gebruikt. Je hoeft hem echt niet 2 a 3 keer te legen als je een normale menstruatie hebt. Iedere 8 uur is dan voldoende - een hele werkdag dus. De menstruatie komt niet in aanraking met lucht dus gaat niet ruiken. Ik heb de cup gebruikt in de zomer met witte kleding aan en op lange werkdagen van 14 uur. Verschonen desnoods op invalidentoilet met wastafel bij de hand. Voor het steriliseren had ik een soort bakje voor in de magnetron. Het materiaal is hetzelfde als fopspenen die in aanraking komen met veel viezere omgeving (snotneuzen, stoeptegels om maar eens wat te noemen)
  Ik wilde dat ik er meteen na het krijgen van kinderen mee was begonnen! Een college bleek al langer gebruikster te zijn maar gaf daar geen ruchtbaarheid aan vanwege hysterische reactie van een schoonzus. Maar ik ben blij dat dit alternatief inmiddels benoembaar en ruim verkrijgbaar is!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo