Thuisblijfmoeder Sanne (30) - kostwinnersgezin met transgender


Vanwege reuma- en bekkenklachten, en hoge kosten voor kinderopvang koos Sanne (30) voor een bestaan als thuisblijfmoeder. Sanne's partner is transgender en werkt als vrachtwagenchauffeur.

Over Sanne


Sanne volgde een opleiding SWP en werkte veel in de detailhandel voordat ze fulltime voor haar drie kinderen ging zorgen. Financieel heeft het gezin het lastig, en daarom krijgen ze begeleiding van een budget coach.

Dit is het verhaal van Sanne.

De keuze voor fulltime moederen


Mijn partner kwam als eerste op het idee dat ik fulltime thuis zou blijven om voor de kinderen te zorgen. Zij is er dus heel positief over. Wij vinden dat het zo hoort te zijn: één van beide ouders werkt buitenshuis, en één zorgt voor de kinderen.

De omgeving reageerde overwegend positief. Sommigen gaven me gelijk, maar ik kreeg ook vragen als: 'Ga je je dan niet vervelen en je werk missen?'

Financiën en financiële afhankelijkheid


We hebben de belissing dat ik fulltime zou gaan moederen voorgelegd aan de budgetteerder. Financieel was het wegvallen van mijn salaris geen probleem, want na het betalen van de eigen bijdrage voor kinderopvang hielden we amper over.

Ik heb er geen probleem mee dat ik financieel afhankelijk ben.We zijn één gezin, dus financieel is alles voor ons.


Mijn leven als thuisblijfmoeder


Ik heb het meest moeten wennen aan het feit dat ik veel minder onder volwassenen ben. Ik heb weinig echte discussies en enkel kinderpraat om me heen. Ik spreek wel wat ouders op school en soms op Facebook, maar ik heb weinig direct contact met andere volwassenen. Op sommige momenten is dat best eenzaam.


Voordelen fulltime moederen


Het leukst aan fulltime moederen vind ik dat je bijna niets van je kinderen mist. Wat mij betreft hoort het niet dat je kindje op de opvang de eerste stapjes heeft gezet. Ik ben er vrijwel altijd, en geniet van de tijd samen.

In een typische week als thuisblijfmoeder ben ik altijd bezig en in de weer met het huishouden, de kinderen en school. Er komen vaak vriendjes over de vloer.

Vrije tijd


Doordat we financieel krap zitten is er geen geld om te gaan sporten. Maar als iedereen slaapt geniet ik van Netflix met een kop thee en chips er bij.

Persoonlijke ontwikkeling als thuisblijfmoeder


Ik leer iedere dag bij. Opvoeden is een heuse baan. Ik leer nu bijvoorbeeld hoe ik met mijn kind samen huiswerk moet doen. Ik ben nooit uitgeleerd

Herintreden


Over een jaar of twee gaan alledrie de kinderen naar school. Ik wil dan graag mijn eigen fotografie bedrijf beginnen, en zo weer meer onder de mensen komen. Het plan is om in het weekend te werken als mijn vrouw Erica thuis is, of tijdens schooluren.

De toekomst


Ik hoop snel uit de schulden te zijn, en een leuke opstart in de fotografie te maken. Maar vooral hoop ik gezelligheid en sfeer in huis te krijgen en te houden.  Het belangrijkst voor mij is genieten en samen zijn.

Wil je meer weten over Sanne en haar gezin?

Op Facebook houdt ze een blog bij. En Maljaars fotografie maakte onderstaande foto reportage getiteld Pindakaas met jam - Gezin met transgender.


Pindakaas met Jam - Gezin met transgender from Maljaars Fotografie on Vimeo.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
( Hide )
 1. thuisblijfmoeder zijn is natuurlijk super idd, maar wel meteen zo een leeg nest als ze dan naar school gaan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Altijd leuk om te lezen, deze interviews met mede-thuisblijfmoeders :D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou het zelf denk ik niet kunnen, alleen maar thuis zijn en voor de kinderen zorgen. Af en toe iets anders vind ik wel fijn. Maar ieder zijn ding toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi beschreven. Het lijkt me niet niks des temeer respect heb ik voor je situatie. Je weet het toch maar goed voor elkaar te krijgen met de financiële mogelijkheden die hebt. Succes in de toekomst met het herintreden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi verhaal over waarom iedereen het recht heeft zijn eigen keuzes te maken

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat mooi dat zij als moeder zo bewust kiest voor het thuis blijven en alleen mama zijn. Zelf zou ik het niet kunnen. Ik vind het best fijn om naast mama zijn ook te werken...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat mooi dat zij als moeder zo bewust kiest voor het thuis blijven en alleen mama zijn. Zelf zou ik het niet kunnen. Ik vind het best fijn om naast mama zijn ook te werken...

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo