Klagen moeders teveel?


Regelmatig lees ik blogposts waarin de waarheid over het moederschap wordt 'ontmaskerd'. De conclusie is steevast een open deur:

Het moederschap is geen roze wolk!

Typische voorbeelden van de trend om het moederschap vooral niet mooier voor te stellen dan het is, zijn de term Loedermoeder en de site Me-to-We.

Moeders klagen veel


Met name die laatste wordt benoemd door journalist Fleur Meijer in de Linda van januari 2018. Meijer noemt Me-to-We een 'klaagblog'.

De kern van het artikel getiteld 'Ik durf niet meer' is dat Fleur Meijer, nu nog zonder kinderen, er bijna niet meer aan durft te beginnen. En dat komt volgens haar door de berichtgeving rondom het moederschap.

Haar grootste angst is dat ze ook 'zo'n verbitterd klaagkanon' wordt.

Moedermening circus en Moeder maffia groepen


Zo noemt ze het grote 'moedermening-circus' als een heikel punt. Volgens Meijer bestaan er verschillende kampen, en moet je een kant kiezen. Daarnaast noemt ze de borstvoedingsmaffia, de vaccinatiemaffia en de Attachment parenting maffia. En vervolgens moet je ook nog kiezen hoe je je kind gaat opvoeden.

En wat je ook kiest, je doet het nooit goed concludeert Meijer somber.

Dringend verzoek: maak het moederschap aantrekkelijker voor twijfelaars


Aan het eind van haar artikel verzoekt Meijer andere moeders om het moederschap wat aantrekkelijker te laten klinken voor vrouwen die nog twijfelen. Ze pleit voor herstel van de roze wolk, die zo graag wordt doorgeprikt.

'Stop met al jullie geklaag in het zogenaamde belang van eerlijkheid, want jullie verpesten het voor alle twijfelaars.' 

Mijn conclusie over Fleur Meijers artikel


Ik ben het met Fleur Meijers eens dat er nogal eens een klaagcultuur heerst over het moederschap. Het koketteren met zogenaamd 'falen' als moeder irriteert mij ook. Evenals het voortdurend doorprikken van de zogenaamde Roze Wolk. Want zoals Fleur Meijers terecht schrijft: we zijn een flink eind afgedreven van die roze wolk.

Anderzijds vind ik het bijzonder dat Fleur Meijers andere vrouwen verantwoordelijk maakt voor haar keuze.

Uiteindelijk is het moederschap gewoon net zoals het leven. Soms is het fijn, soms is het lastig.

En dat hoort er gewoon bij.

Zelf lezen?


Je kunt het artikel Ik durf niet meer los lezen op Blendle voor 99 cent.

Bron afbeelding: Shutterstock

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
( Hide )
 1. Ik ben ook van mening dat wij als moeders wat teveel klagen. Maar we willen het allemaal zo goed doen en rekenen het onszelf aan als we dingen niet goed doen. Maar ook dat vinden we vaak zelf. Daardoor wordt het allemaal zo ingewikkeld en worden moeders klagerig. Een heerlijke "spiegel"voor ons als moeders vind ik de serie de luizenmoeder. zo tenenkrommend leuk dan je vanzelf gaat relativeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jammer dat nu net mijn commentaar van vanochtend niet over is gekomen :( Ik wilde volgens mij zeggen dat ik het wat bijzonder vind om andere vrouwen verantwoordelijk te houden voor je keuze. Dat zegt - volgens mij - meer over diegene dan de andere vrouwen. Je doet het jezelf dan toch eigenlijk aan? Iets met de hand in eigen boezem steken? Ik vind het wat makkelijk en wat vaag om je aarzelingen op iemand anders af te schuiven. Misschien een wat 'boute' opmerking van mij. En eigenlijk ook wel een oordeel. Geef ik toe. Nou ja, toe maar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het helemaal met je eens dat het bijzonder is om anderen verantwoordelijk te maken voor jouw keuzes Rory! Dank voor je comment.

   Verwijderen
 3. Elke moeder doet het op haar eigen manier. Helaas hebben naja willen steeds meer mensen een oordeel hebben over anderen. Waardoor veel moeders onzeker worden en het goed willen doen. Maar wat is eigenlijk nou goed? Het moederschap is een grote verantwoordelijkheid en is niet gemakkelijk maar gemakkelijk is het leven nou eenmaal niet. Elke dag is een verassing. Niemand weet hoe morgen er uit zal zien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vat het moederschap inderdaad wel zo'n beetje samen Jeanet : )

   Verwijderen
 4. Ik ben het met je eens dat het er tegenwoordig wel op lijkt dat moeders liever opscheppen over de dingen die ze "fout" doen dan de "goede" dingen. Ik vind dat ook erg jammer. Anderzijds vind ik dat beide kanten van het ouderschap mogen worden uitgelicht, maar het moet wel reëel blijven. Het moederschap is prachtig, maar af en toe ook pittig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Af en toe klagen mag best vind ik. Als het maar reëel blijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik snap wel wat ze zegt. Aan de ene kant klinkt het mss als klagen, maar ik ben blij dat er wel meer openheid is dat het moederschap geen picture perfect is en dat je gewoon moet doen waar je je goed bij voelt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wij moeders zijn gewoon Nederlanders, altijd wat te zeuren. Hoef je geen moeder voor te zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De druk op moeders is tegenwoordig veel te groot: moeders moeten dit, moeders moeten dat... dat zorgt voor veel geklaag. Jammer, want het moederschap kan ook heel mooi zijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb ook zo'n hekel aan het woord loedermoeder, en het bijbehorende idee. Een beetje lekker zeiken over de kleine ergernissen, dat kan ik op zich wel. Dat schijnt Utrechts te zijn. Maar ik meen het niet zo. Eigenlijk vind ik nog steeds dat er niets mooiers is dan moederschap, soms zwaar, maar he... zou het nooit gemist willen hebben! Roze wolk. Kom allemaal lezen bij Mammalien. Na 15 jaar nog steeds roze wolk (als hij zijn huiswerk tenminste netjes heeft maakt, hahaha)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ach, soms is dat klagen ook gewoon wel even fijn haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Achja ze projecteert haar eigen twijfels af op een ander. En is het klagen? Neehoor we zoeken elkaar op en steunen elkaar in de tropenjaren, want ja dat is het. En dan leest ze die blogs toch gewoon niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het moederschap is zeker niet altijd makkelijk, maar wie een beetje realistisch is beseft dat zo ook wel denk ik. Daar zijn geen klaagblogs voor nodig. Het moederschap is en blijft wel het bijzonderste en mooiste wat er is. En inderdaad, je moet je keuze voor het moederschap niet laten afhangen van de mening van anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind het af en toe ook wat klagerig allemaal. Al moet ik wel zeggen dat ik gezegend ben met een kind dat altijd goed slaapt en bijna alles lust, dus misschien heb ik het gewoon getroffen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het leven op zich is geen roze wolk. Toch ben ik nog iedere dag dolgelukkig en dankbaar met het feit dat ik moeder ben geworden van zo'n klein wezentje.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik denk dat het belangrijk is om een eerlijk beeld te schetsen. Het leven en dus ook dat van een moeder is niet alleen maar een roze, blauwe of genderneutrale wolk. Dat bestaat niet. Ga niet onnodig zitten klagen om aan te tonen dat je een #loedermoeder bent, dat irriteert mij dan maar houd het realitisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Weet je wat ik bijzonder vind? Moeders die nooit klagen? 😂 dat kan echt helemaal niet. Laat ons lekker genieten van het moederschap en af en toe eens lekker klagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Af en toe klagen moet kunnen vind ik. Maar ik vind Me-to-We, en andere vergelijkbare websites/Facebook pagina's de discussies ook vaak uitlokken. Minstens 1x per maand wordt er iets gepost over borstvoeding, vaccinaties of wel/niet thuisblijven als moeder zijnde. De ene keer zijn de pro borstvoeding, de andere keer wordt het artikel gesponsord door Nutrilon. Bij mij gaat alles in ieder geval lekker m'n ene oor en in het andere oor weer uit. Doe lekker waar ik me goed bij voel en soms klaag ik lekker. Prima toch. ��

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Als klagen zou helpen had ik het allang gedaan - zei mijn oma altijd. Ik probeer het daarom zo min mogelijk te doen

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Grappig, ik heb ook een grondige hekel aan Me-to-We. Maar dat is meer omdat ze verwachten dat een kind zich geheel in en aan moet passen. Dat ze hun leven met reisjes en vakanties en feestjes en uiteten en dingetjes voort kunnen zetten op dezelfde voet als voor kinderen. Zo niet, dan is het de schuld van de kinderen. Die functioneren dan niet naar behoren en doen er alles aan om hun het leven zwaar te maken.
  Begrijp mij niet verkeerd, natuurlijk ga ik ook dingen doen, met de kinderen erbij. Maar dat gaat niet op dezelfde voet voort als ervoor. Daar is veel meer rust bij ingebouwd, rekening houdend met hun energie. Als ik soms lees wat mensen allemaal willen doen met hun kinderen, of hoe iedere minuut van de dag vol zit gepland voor de kinderen, vind ik het niet verbazingwekkend dat er geen land te bezeilen is met hun kinderen.
  Me-to-We moeders lijken te verwachten dat ze de hele dag glaasjes wijn kunnen drinken terwijl hun kinderen vermaakt worden door anderen. Dat is inderdaad een mogelijkheid, maar dan moeten ze niet verwachten dat die kinderen vervolgens ook nog eens hun ouders gaan gehoorzamen op andere momenten. Die doen dan alles om die snipper aandacht geheel uit te buiten.
  Maar goed, ik heb dus een mening :D
  En nee, ik doe het ook echt niet perfect. Maar ik houd wel rekening met ieders behoeften. Dat is wat anders dan wensen, want ik doe wel echt aan opvoeden. En mijn kindjes zijn dan ook schatjes :D
  Die moeilijk zijn bij eten
  Die meestal geen nacht doorslapen
  Die soms ontzettend boos op mij zijn
  Maar die toch hun verplichte hapjes nemen, toch blijven liggen om vijf uur in de ochtend en toch lekker komen knuffelen na hun driftbui. Het zijn net echte mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Bedankt voor jullie reacties op deze post!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo