6-jarigen een pinpas?

financiële opvoeding
In de Elsevier* las ik een interessant artikel over hoe banken kinderen benaderen.


Van sparen naar betalen

Vroeger probeerden banken kinderen aan het sparen te krijgen. Ik had destijds een speciale Rabobank Tienerrekening weet ik nog. Een ander product uit die tijd is de Penniemaat van de Postbank.

Maar anno 2018 heeft de marketing van banken als doel om kinderen aan het geld uitgeven te krijgen! 

Bij SNS en ING ging de minimumleeftijd voor een pinpas van 12 naar 6 jaar. En de Rabobank, ABN AMRO hebben sowieso geen minimumleeftijd meer. Dat valt me wel op, want ik weet dat mijn kinderen inderdaad pas konden pinnen met hun bankpasje toen ze 12 werden. Dat is dus in korte tijd veranderd.

Argumenten voor jong pinnen


 1. Een belangrijk argument om jong pinnen mogelijk te maken is dat veel ouders het geld overmaken naar de rekening van hun kind. Ik moet bekennen dat wij dat inderdaad ook doen. Mijn man gaat bij ons thuis over het zakgeld, en maakt dit automatisch over naar onze 14-jarige zoon.
 2. In veel schoolkantines kun je niet eens meer met contant geld betalen.

Maar nadelen zijn er ook! Want kinderen kunnen dus bij wijze van spreken zo maar een bak geld uitgeven, door te pinnen.

Financiële opvoeding belangrijker dan ooit


Er wordt dan ook gepleit voor goede begeleiding van kinderen. Sommige banken bieden zelf al educatieve filmpjes en apps aan om kinderen de waarde van geld te leren. Lees ook kleedgeld!

*Elsevier, nr. 44 2017

Op welke leeftijd krijgen jouw kinderen een pinpas als het aan jou ligt?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
( Hide )
 1. Ik weet het nog niet precies, maar 6 jaar lijkt me vrij jong. Ik denk dat ze met een pinpas minder goed doorhebben wat ze uitgeven dan met contant geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hmm, 6 jaar lijkt mij wel heel erg jong. Ik kan me zo niet 1,2,3 herinneren wanneer ik een betaalpas kreeg, maar volgens mij zat ik toen al op de middelbare school (net als een mobiele telefoon :P).
  Als mijn zoons dadelijk 6 jaar zijn, denk ik dat ze toch gewoon nog 'fysiek' zakgeld krijgen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze hebben allebei een pinpas, zijn 11 en 4 maar beide gebruiken hem niet nog hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 6 jaar vind ik wel heel jong.. mijn zoon is nu 6 jaar en ik denk serieus dat hij zou denken.. wat moet ik hiermee? haha. Maar wel goed om over na te denken, want tijden veranderen inderdaad!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind 12 wel een mooie leeftijd. En dan zou ik alsnog kijken of er een limiet op kan worden gezet (25 euro ofzo). Vind 6 erg jong.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Iets heel anders, maar waar ik mij ook zorgen over maak. De druk om geld maar te gaan beleggen in plaats van sparen, want: "dan ZOU je meer rendement kunnen krijgen". Ja leuk hoor, maar je neemt ook meer risico. Mijn man is best gevoelig voor dit soort acties. Ik dus niet. Want ik ben daarin redelijk behoudend en wil nagenoeg geen risico lopen. Zeker niet met geld wat je spaart voor je kind. Wat je niet echt 'over' hebt maar wat je wil sparen voor haar toekomst. En on topic. Een pinpas? Poeh. Ik denk dat ik mijn kind eerst heel duidelijk wil maken hoe het werkt. Ik hoor genoeg verhalen van kinderen die denken dat het geld letterlijk 'uit de muur' komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier nog geen pinpas, maar ik snap inderdaad wel dat kinderen er jonger aan beginnen, alleen is 6 jaar wel erg vroeg. Dat je niet meer kan betalen in de schoolkantine snap ik best, maar die kinderen zijn dan toch ook boven de 12 jaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij zitten er nu aan te denken voor onze oudste. Denk dat we dat wel gaan doen. Hij is bijna 10.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo