Waarom de SER een langer ouderschapsverlof adviseert...

De Sociaal Economische Raad (SER) adviseert de overheid om het ouderschapsverlof langer te maken, en simpeler. Vooral in het eerste halfjaar na de geboorte van een kind moet betaald verlof worden gestimuleerd volgens de SER.

Huidige ouderschapsverlof te ingewikkeld

Om het eenvoudiger te maken stelt de SER voor om ouderschapsverlof, kraamverlof en partnerverlof samen te voegen tot 1 regeling die de overheid betaalt uit belastinggeld.


Zowel de vader als de moeder kan 6 weken betaald verlof opnemen. 

In totaal zou dan 3 maanden lang 1 van beide ouders thuis kunnen zijn bij de baby.

Cadeautje uit eigenbelang?

De SER doet dit voorstel niet uit bezorgdheid voor pasgeboren baby's en hun ouders. Het eerste jaar worden de zorgtaken verdeeld, en die verdeling blijft vervolgens hangen. Doordat Nederlandse vaders maar kort kraamverlof hebben, komt de zorg voor de baby nu meestal bij de vrouw terecht.

Patroon van zorgende moeder uitroeien

Om dit patroon uit te roeien, komt de SER met het idee van het betaald ouderschapsverlof. Als mannen aan het begin meer thuis zijn, is de kans groter dat ze ook meer zorgtaken op zich nemen, redeneert de SER. En uiteindelijk leidt dat er hopelijk toe dat vrouwen sneller en meer buitenshuis gaan werken.

Met andere woorden: met een langer, betaald ouderschapsverlof hoopt de SER het patroon te doorbreken dat vrouwen meer zorgen, en minder buitenshuis gaan werken als er kinderen komen.

Mariëtte Hamer, de voorzitter van de SER zei hierover in RTL Nieuws:

'Omdat het vaak niet anders kan, blijft de moeder in de beginperiode thuis. De keuze die ouders in het begin maken heeft invloed op de jaren daarna, als de vrouw weer werkt. Wij vinden het belangrijk dat ook de vaders voor de kinderen kunnen zorgen.'

Uiteindelijk zou de overheid het geld voor het betaalde verlof makkelijk weer terug verdienen, door hogere arbeidsparticipatie.

Samenvattend

In de strijd om Nederlandse vrouwen de arbeidsmarkt op te krijgen, adviseert de SER een betaald ouderschapsverlof.

Er zit echter een addertje onder het gras: het betaalde ouderschapsverlof is vooral bedoelt om vrouwen weer snel buitenshuis aan het werk te krijgen.

Lees hier het persbericht van de SER.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

11 reacties

  1. Vind het zeker geen slechte regeling. Er zijn veel vaders die wel thuis willen zijn maar gewoonweg niet kunnen. Mijn man bijvoorbeeld zou hier graag gebruik van maken. Ook al blijf ik vervolgens thuis om voor de kinderen te zorgen 🙂

  2. Ik zou het goed vinden als je mag kiezen, maar kan me voorstellen dat een borstvoedende moeder bijv. toch liever 12 weken thuis blijft. Ook denk ik dat er vanuit de werkgever druk zal worden gelegd op moeders om maar zo kort mogelijk weg te blijven. Dus ik vraag me af hoe dit in de praktijk zou werken.

  3. Als ik zie hoe het in Scandinavische landen geregeld is (voor beide partijen, zowel vader als moeder) dan denk ik zeker: dat moet beter kunnen. Ik weet niet helemaal wat ik van dit voorstel vind. Ik had veel langer ouderschapsverlof willen hebben, maar bij mij zorgde het verzoek voor een héél andere uitkomst...

  4. Aan de ene kant vind ik het goed, aan de andere kant ook weer niet. Waarom zouden kinderloze mensen moeten bijdragen aan het verlof van de kersverse ouders? Ik snap dat het voor mannen beter zou zijn als ze wat langer vrij zouden hebben om een band op te bouwen met hun kind, maar ik vind 6 weken betaald verlof te lang en voor de vrouw vind ik het tekort. Laten we niet vergeten dat het verlof oorspronkelijk bedoeld is om te herstellen.

  5. In Duitsland hebben ze dit allemaal veel beter geregeld. Je krijgt maandelijks toeslagen om het eerste jaar van je kindje thuis te blijven. Geen vetpot, maar het is een leuk zakcentje. Het zou fijn zijn voor Nederland als zij daar ook iets mee zouden doen. Veel moeders vinden het verlof te kort.

  6. In Duitsland hebben ze dit allemaal veel beter geregeld. Je krijgt maandelijks toeslagen om het eerste jaar van je kindje thuis te blijven. Geen vetpot, maar het is een leuk zakcentje. Het zou fijn zijn voor Nederland als zij daar ook iets mee zouden doen. Veel moeders vinden het verlof te kort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *