Antipestprogramma's van basisscholen werken vaak niet

antipestprogramma's



'Antipestprogramma's van basisscholen werken vaak niet.'

Een treurige conclusie naar aanleiding van het eerste wetenschappelijke onderzoek naar 7 antipestprogramma's op basisscholen. Het onderzoek werd uitgevoerd door 5 Nederlandse universiteiten en het Trimbos-instituut.

Toen ik dit aan mijn kinderen vertelde was hun antwoord: 'Duh! Dat zeiden we toch.'

Pestprotocol werkt vaak niet

En inderdaad hebben mijn kinderen regelmatig gezegd dat methodes als 'Stop, hou op!' en trainingen als Kanjertraining en Rots en water niet hielpen.

Zeker bij 'Stop hou op,' wordt er een beroep gedaan op de redelijkheid van de belager. En laat die daar nou juist niet veel van hebben! Anders was hij of zij immers geen belager.

Dus daar sta je dan als kind met je goede gedrag.

4 van de 7 antipestprogramma's binnen een jaar effect

Toch is het niet alleen kommer en kwel. Want uit hetzelfde onderzoek blijkt dat het bij maar liefst 4 van de 7 antipestprogramma's wel lukt om binnen een jaar het pesten te verminderen.

Maar met de methode Kanjertraining die op 2500 scholen wordt gebruikt lukt dit vaak niet. Ook de methode PAD heeft weinig effect.

Scholen moeten kritischer kiezen voor een antipestprogramma

Bram Orobio de Castro van de Universiteit Utrecht vindt dat scholen zich kritisch moeten afvragen of ze wel de juiste keuzes maken als het gaat om antipestprogramma's. Want vaak wordt voor een bepaald programma gekozen simpelweg omdat de gemeente er subsidie voor geeft, of omdat de methode 'leuk' wordt gevonden.

Volgens Orobio de Castro werken lessen waarin de hele klas betrokken wordt het best.

'Kinderen hebben er recht op om gepest te worden'

In Jan-Magazine doet Wil Frits, directeur van de Cornelis Vrij school in de Amsterdamse concertgebouwbuurt, een opmerkelijke uitspraak:

'Kinderen hebben er gewoon recht op gepest te worden.'

Frits ziet pesten als een manier voor kinderen om andermans grenzen te leren herkennen. Frits:

'Die ruimte hebben kinderen nodig om een volwaardig mens te worden. Een kind dat nooit valt, leert niet omgaan met pijn. Als je jong bent, leer je dat veel gemakkelijker dan in de pubertijd. Dan heb je al zoveel andere dingen waar je energie in moet stoppen. Het is fijn als je dan al hebt geleerd hoe je je grenzen aangeeft.'

Ik vind dat Frits wel een punt heeft. Pesten is in zekere zin onderdeel van het sociale leven; het is handig als je hiermee leert omgaan. Met als kanttekening natuurlijk dat het niet extreme vormen hoort aan te nemen.

Conclusie

Aan de hand van de onderzoeksresultaten kunnen basisscholen voortaan beter kiezen voor een antipestprogramma dat ook echt werkt.

Wat zijn jouw ervaringen met antipest-programma's?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Interessant onderwerp. Hier gebruiken ze de Vreedzame School: lessen van groep 1 tot 8 waarin kinderen elkaar beter leren kennen, leren over omgaan met emoties en gedragsregels en waarbij kinderen onderlinge conflicten met behulp van mediatoren uit de hogere groepen leren oplossen. Of het echt helpt? Volgens mij wel. Maar goed dit is dus een heel ander traject, omdat het zo intensief is. Het lost niet alles op maar voor een deel tackel je bepaalde problemen wel.

  2. Interessant onderwerp. Hier gebruiken ze de Vreedzame School: lessen van groep 1 tot 8 waarin kinderen elkaar beter leren kennen, leren over omgaan met emoties en gedragsregels en waarbij kinderen onderlinge conflicten met behulp van mediatoren uit de hogere groepen leren oplossen. Of het echt helpt? Volgens mij wel. Maar goed dit is dus een heel ander traject, omdat het zo intensief is. Het lost niet alles op maar voor een deel tackel je bepaalde problemen wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *