Mansplaining: wat is het en is het slachtofferfeminisme?

mansplaining§
Mansplaining.

Het kan heel irritant zijn.

Heb jij wel eens gehad dat je een man een simpele vraag stelt, en dat je vervolgens een soort hoorcollege krijgt als antwoord? Met een veel te uitgebreide en saaie uitleg? Of dat je ergens mee bezig bent, en dat een man je gaat uitleggen hoe het moet terwijl je dat zelf ook wel weet?

Dát is wat tegenwoordig ook wel mansplaining wordt genoemd.

 
Hieronder een tweet van een vrouw over haar man met een prachtig voorbeeld van mansplaining:

what’s the dumbest thing that’s ever been mansplained to you?

mine is one time I was driving and my husband let me know our home was “up ahead on the left.”

— Priscilla (@itsPKav) August 1, 2020

Mansplaining wat is dat?

Mansplaining is een samentrekking van de woorden man en explaining. Op Wikipedia omschrijven ze mansplaining als volgt:

'To comment on or explain something to a woman in a condescending, overconfident, and often inaccurate or oversimplified manner.'

Schrijfster Rebecca Solnit kwam met de term

De term mainsplaining komt van de Die term komt van de Amerikaanse schrijfster Rebecca Solnit. Zij schreef een boek met de titel: Men Explain Things To Me.

mansplaining

In dit essay legt ze uit waar het vaak misgaat in de communicatie tussen mannen en vrouwen. Volgens haar is het probleem dat mannen denken dat ze meer weten dan vrouwen. Het ergste is wel het voorbeeld waarbij een man Rebecca adviseert om een bepaald boek eens te lezen. Vervolgens bleek dat ze het zelf geschreven had nota bene!

Mansplaining in beeld

In onderstaand filmpje zie je mansplaining uitgebeeld : )

Kritiek op de term mansplaining

Hoewel bovenstaand filmpje grappig is, zit er ook iets slachtofferigs in de term. Namelijk het idee dat vrouwen minder serieus worden genomen, en dat mannen zich superieur voelen. Daarnaast is het een negatieve term met betrekking tot mannen.

Stel dat je het zou omdraaien, en dat er een dergelijke term was voor vrouwen. Grote kans dat feministes op hun achterste benen zouden staan omdat ze zich gediscrimineerd zouden voelen.

Psycholoog Roos Woltering: 'Mannen doen het niet bewust'

Psycholoog Roos Woltering zegt in het AD dat mannen mansplaining onbewust doen. Het is niet hun bedoeling om neerbuigend over te komen. Ze zijn simpelweg vaak wat zelfverzekerder, en daaruit volgt dat ze denken dat ze belangwekkende dingen te vertellen hebben ; )

Hulpmiddeltje om mansplaining te voorkomen

De Engelse Kim Goodwin maakte een handig schema voor haar mannelijke collega's om ze te helpen NIET te mansplainen. Het schema ging viraal!
Hieronder zie je het:
Wat vind jij van de term mansplaining? Herken je het fenomeen?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *