Thuisblijfmoeder Cynthia (33)

thuisblijfmoeder, thuisblijfmoeders

Cynthia (33) heeft samen met haar vriend een dochtertje van 1 jaar op. Ze is thuisblijfmoeder, en heeft een achtergrond in coaching, administratief werk en social media.

Cynthia werd min of meer noodgedwongen thuisblijfmoeder, en was ten tijde van het interview op zoek naar een baan. Inmiddels heeft ze die gevonden. Wat meteen een prettig bewijs is dat het best mogelijk is om te herintreden als thuisblijfmoeder!

Dit is dus Cynthia's verhaal over de periode dat ze thuisblijfmoeder was : )

Hoe was de beslissing om fulltime te moederen? 


Nadat ik bij mijn vorige werkgever mijn baan verloor werd ik zwanger. Ik had een pittige zwangerschap met de zwangerschapsziekte HG. Dat houdt in dat ik de hele zwangerschap misselijk was en moest overgeven. Zo erg dat ik zelfs met uitdrogingsverschijnselen in het ziekenhuis terecht kwam.

Tijdens mijn zwangerschap kon ik dus duidelijk niet solliciteren. Geen werkgever zit te wachten op een nieuwe werknemer die de boel eens onder komt kotsen elke dag. Dus kwam ik in de ziektewet terecht.

 Nadat mijn dochter geboren was, begon bij mij de herstelperiode. Conditie opbouwen, opnieuw leren ontspannen en energie winnen. Dat was best pittig in combinatie met het wennen aan het moederschap.

Dus solliciteren kwam nog even op een lager pitje te staan.  Ik zou eigenlijk drie maanden na de geboorte van mijn dochter volop moeten solliciteren, maar ik was nog helemaal niet hersteld. Gelukkig reageerden ze heel coulant.

Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuis bleef? 


Volgens mij begrijpen de meeste mensen in mijn omgeving het wel. Sommigen geven zelfs aan jaloers te zijn dat ik fulltime thuis ben. Tja, en degenen die het niet snappen, hebben niet de moeite gedaan om mijn situatie te begrijpen, denk ik dan.

Wat vind je partner ervan? 


Hij begreep goed dat ik fulltime thuis bleef in de periode. Sterker nog: ik heb altijd het gevoel dat hij er veel minder moeite mee heeft dan ik.


Veranderde taakverdeling


Ik doe nu meer in het huishouden en heb de zorg voor Sterre overdag. Hij vind het wel prettig dat ik lekker met het eten bezig ben als hij thuis komt, en vind het gelukkig niet erg dat ik wat minder bijdraag. Ik heb er zelf echt wel moeite mee gehad. Ik ben erg gewend om zelf mijn boontjes financieel te doppen en vond het vooral in het begin lastig om wat meer op hem te leunen.

Nu druk aan het solliciteren


Nu het weer stukken beter gaat, ben ik volop aan het solliciteren en helpt hij me met vacatures zoeken. Ik hoop snel iets te vinden. Ik zou het nu redden om part-time weer aan de slag te gaan. Daarnaast heb ik ook de behoefte om lekker te gaan werken. Even mijn eigen dingen doen en niet constant die dubbele focus als mama te hebben.

Ik ben dan ook druk aan het solliciteren. Dus als je nog een part-time baan voor me weet als social media medewerker, coach of administratief medewerker: Laat het me gerust weten!

Ik heb gelukkig een moeder en schoonouders die aangegeven hebben wel op de kleine madam te willen passen. Dus dat is fijn. Misschien zal onze dochter ook naar een kinderdagverblijf moeten voor één of twee dagen in de week.

Hebben jullie berekeningen gemaakt ? 


Met mijn WW en zijn inkomen redden we het op dit moment prima. Maar mijn WW gaat binnenkort stoppen, dus ik ben druk aan het solliciteren. Want dan gaan we het financieel wel een stuk lastiger krijgen. Op dit moment werk ik wel op projectbasis als sensorisch smaakpanellid en verdien ik af en toe een kleinigheidje met mijn eigen blog. Verder ben ik druk aan het verkopen via Marktplaats. Alle beetjes helpen!

Wat was je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder? 


Ik vind de dubbele focus die je als mama hebt, soms best een uitdaging. Je wil zelf van alles doen, maar je nummer één prioriteit blijft de zorg voor je kindje. Er zijn van die dagen dat al mijn plannen in het water vallen, omdat ukkie tandjes krijgt, ziekig is of het liefst de hele dag bij me in mijn armen ligt. Dan moet ik echt mijn to-do lijstje overboord gooien en mijn focus totaal bij mijn dochter leggen. Dat kost altijd even moeite, maar het lukt me wel hoor.

Wat was het leukst aan fulltime moederen?


Ik zie haar opgroeien, ontdekken en ontwikkelen. Ze is zo slim, mooi en lief. Ondanks dat ik uit noodzaak fulltime mama ben, zou ik het echt niet hebben willen missen. Stiekem ben ik best dankbaar dat ik haar zo bewust mee maak nu.

fulltime moeder

Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder? 


Maandag start ik samen met mijn dochter op en breng ik mijn dochter naar mijn moeder. De week begint met een beetje me-time. Ik ga naar yogales, doe daarna de boodschappen en doe daarna wat huishouden. Als ik tijd en inspiratie over heb, schrijf ik nog even een leuke blog. Daarna haal ik ukkie op en maak ik het eten. Mijn vriend komt thuis, we eten met z’n drietjes en brengen ukkie daarna naar bed.

Dinsdag is meestal een rustige dag. Ik start samen met mijn dochter op, doe het huishouden en speel lekker met mijn dochter. Tussen de middag slaapt ukkie nog lekker twee uurtjes, dus dan heb ik een welverdiende ‘lunchpauze’.

Ik moet dan verplicht iets leuks doen van mezelf, zoals Grey’s Anatomy kijken, lekker schrijven of een nieuw receptje uitproberen. Even ontspannen. Maar in de praktijk ben ik ook nog wel eens wassen aan het draaien, de vaatwasser aan het uitruimen* of iets aan het schoonmaken.

Soms krijgen we nog visite of gaan we er even op uit, maar ik zorg wel dat ik op tijd thuis ben om het eten te maken, voordat mijn lief thuis is. Dan eten we met z’n drietjes en gaat ukkie naar bed.

’s Avonds spelen we het liefst een spelletje, maar als we moe zijn hangen we (met mobieltjes of starend naar de tv) op de bank.

Eigenlijk geldt het vorige ritme ook wel voor de woensdag, donderdag en vrijdag. Al heb ik meestal wel wat meer plannen op deze dagen staan. Even lekker winkelen, het consultatiebureau, uitstapjes of visite. 
* Zie ook de vaatwasser schoonmaken!

Weekend


In het weekend is mijn man thuis en heb ik één ochtendje vrij. Ik mag dan even lekker rustig uitslapen en rustig douchen, terwijl mijn man ukkie onder zijn hoede neemt. Dat vind ik heel erg fijn.

In het weekend doen we vaak nog een keertje boodschappen en doen we veel van het huishouden. Ook maak ik een weekplanning qua avondeten en mijn standaard boodschappenlijstje voor de aankomende week.

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie? 


Ik vind dat duidelijk een VVD standpunt. 'Als je niet genoeg verdient, dan neem je er maar een baan bij.'

Maar de part-time banen liggen niet voor het oprapen en je gezondheid ook niet. En als het financieel mogelijk zou blijven om fulltime mama te zijn, zou ik het misschien wel overwegen. Het heeft ook veel voordelen. Vooral voor je kind, denk ik.

Hoe voorzie je in sociale contacten? 


Je wereld wordt wel wat kleiner. Wat dat betreft mis ik soms het contact met collega’s wel en is het soms wat lastig dat ik rekening moet houden met mijn dochters slaapjes als ik iets wil afspreken met familie en vrienden. Gelukkig is er WhatsApp en social media om elkaar toch een beetje te volgen. En verder is het een kwestie van af en toe toch tijd maken voor elkaar.

Hoe 'laad' je jezelf weer op? 


Mijn yogalessen zijn echt een cadeautje aan mezelf. Ook het bloggen, schrijven, lezen, tekenen en simpelweg goed slapen zijn manieren om mezelf weer even op te laden.

Een veelgehoord argument voor arbeidsparticipatie is dat je jezelf dan blijft ontwikkelen. Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder? 


Ik heb me als een gek ontwikkeld als mama de afgelopen 15 maanden. Ik heb geleerd om te multitasken, om hulp te vragen, om mijn dochter op één te zetten als het nodig is, om te plannen, om te functioneren met een tekort aan slaap (en wat koppen koffie) en om goed te blijven communiceren met mijn man. Om maar wat te noemen.

Daarnaast ben ik mijn blog ook begonnen om zowel mijn schrijfvaardigheden als mijn kennis van social media up to date te houden.

thuisblijfmoeder

Je hebt een blog: waarom ben je dit begonnen? 


Ik had behoefte aan een uitlaatklep en aan iets voor mezelf. Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren. Dat is mijn grote passie. Het is voor mij een heerlijke manier om even tijd voor mezelf te nemen, maar ook een manier om contact te maken met de buitenwereld. Om te inspireren en geïnspireerd te raken. Daarom heet mijn blog ook Cynspirerend.

Hoe zie je de toekomst? 


Ik zie de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Ik heb de baan nog niet gevonden (of de baan heeft mij nog niet gevonden 😉), maar ik heb (meestal) wel vertrouwen dat dit goed gaat komen. Daarnaast hoop ik op voldoende tijd met mijn man, kind, familie en vrienden. En veel liefde en goede gezondheid.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo