De Opvoeders: wat filosofie de schipperende ouder kan leren

Zie je door de opvoedboeken de opvoeding niet meer? Er is hoop!

Opvoedboeken: 3 centrale thema's

Want volgens Stine Jensen en Frank Meester zijn alle opvoedboeken terug te brengen naar 3 centrale thema's:

  1. Moet je streng en autoritair zijn of luisteren naar je kind?
  2. Streef je bij de opvoeding van je kind naar een gelukkig kind, of naar een verantwoord burger?
  3. Voed je genderneutraal op of maak je verschil tussen jongetjes en meisjes?

Alle opvoedboeken die er zijn gaan over 1 van deze 3 thema's. De auteur van het boek zal een kant kiezen, bijvoorbeeld autoritair of 'permissive' en vervolgens uit de doeken doen hoe zijn of haar methode de weg naar geluk is.

Waar gaat het boek Opvoeders van Jensen en Meester zelf over?

Stine Jensen en Frank Meester schreven zelf dus ook een boek over opvoeden. Maar zij pretenderen niet een antwoord te hebben op opvoedkundige vraagstukken. Sterker nog, volgens hen is het juist een kenmerk van deze tijd dat je als ouder aan het zoeken bent naar een antwoord. En dat er anno 2018 meerdere antwoorden mogelijkheid zijn. Er is niet één pasklaar antwoord.

Ouders anno 2018 schipperen.

Ze schipperen tussen streng zijn, of juist meer dingen toestaan. Tussen streven naar een gelukkig kind, of geluk geen prioriteit vinden maar verantwoordelijkheid juist het belangrijkst vinden.

Schipperen is goed

Volgens Jensen en Meester is het zelfs juist goed als je als ouder aan het schipperen bent met de opvoeding. Dat betekent namelijk dat je nadenkt over hoe je het beste kunt opvoeden.

Wat kun je verwachten van het boek Opvoeders?

Opvoeders is geschreven door twee filosofen, en dat merk je. Jensen en  Meester verklaren zichzelf niet tot experts, maar beschrijven, observeren en stellen vragen.

Het boek is verdeeld in 3 moderne schipperdilemma's:

  1. Streng zijn of luisteren naar je kind
  2. Streven naar persoonlijk geluk of naar goed burgerschap
  3. Genderneutraal of opvoeden als jongens en meisjes
Elk deel begint met een casus, oftewel een ouder met een herkenbaar opvoedvraagstuk. Vervolgens beschrijven Jensen en Meester wat belangrijke filosofen hierop als antwoord zouden geven. Denk aan Plato, Rousseau, Kant en Aristoteles.
Vervolgens vertellen ze ook hoe we in de moderne tijd kijken naar zo'n opvoedvraagstuk.

De filosofische schippermethode in de praktijk

Hoewel Opvoeders een beschouwend boek is, is het dankzij de casussen ook praktisch. En aan het eind vind je een praktisch stappenplan om de 'filosofische schippermethode' toe te passen op opvoedingsvragen.
Dat vind ik sympathiek en bovendien praktisch.

Het stappenplan gaat niet uit van een bepaalde manier van opvoeden namelijk, maar helpt je duidelijkheid te scheppen voor jezelf.

De Opvoeders is dus niet het zoveelste opvoedboek, maar meer een algemeen handvat dat je kunt gebruiken bij de opvoeding.

Praktische informatie over De Opvoeders

De Opvoeders is voor 24,99 te koop bij bol.com. Dat vind ik een goede deal, aangezien je met dit boek in theorie alle opvoedkundige vraagstukken aan kunt : )

Ben jij gevoelig voor opvoedboeken? Welke is je favoriet?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

10 reacties

  1. Tja, dat hele opvoeden valt nog niet mee! Een boek kan helpen, maar net als je denkt dat je dw sleutel gevonden hebt, draait dw peuter weer 180 graden. Ik vind opvoedboeken wel altijd heel interessant!

  2. Tja, dat hele opvoeden valt nog niet mee! Een boek kan helpen, maar net als je denkt dat je dw sleutel gevonden hebt, draait dw peuter weer 180 graden. Ik vind opvoedboeken wel altijd heel interessant!

  3. Ik ben hier totaal niet gevoelig voor. Wij zijn van het principe: in het begin strakke teugels en gaandeweg laten vieren. En dat werkt heel erg goed.
    Eerlijk gezegd vind ik dat al dat opvoeden veel te veel aandacht krijgt. 😉

  4. Ik ben hier totaal niet gevoelig voor. Wij zijn van het principe: in het begin strakke teugels en gaandeweg laten vieren. En dat werkt heel erg goed.
    Eerlijk gezegd vind ik dat al dat opvoeden veel te veel aandacht krijgt. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *