De Schoolfabriek: een echte aanrader!

De Schoolfabriek: boek review

Zo nu en dan verschijnt er in de lawine van opvoedboeken een boek voor ouders dat warempel echt de moeite waard is. Zo'n boek is De Schoolfabriek van Sofie van den Enk en Eva Munnik.

De Schoolfabriek is een uitmuntend boek voor ouders die voor de keuze van een basisschool staan, en/of die kinderen hebben die daar al naar toe gaan.

De Schoolfabriek: wat maakt dit boek zo'n aanrader?

Wat De Schoolfabriek zo'n goed boek maakt, is de combinatie van theorie en praktijkervaringen. Je krijgt algemene informatie over de gang van zaken op basisscholen anno 2018, maar de grote meerwaarde zit hem in de praktijkervaringen van ouders met kinderen op de basisschool. Dat zijn 'gewone' ouders maar ook Bekende Nederlanders als Prinses Laurentien, Aaf Brandt Corstius en Ruud de Wild.

Dat maakt dat De Schoolfabriek uitstijgt boven andere boeken over de basisschoolperiode. Het geeft je als het ware een voorsprong: want theorie is allemaal leuk en aardig, maar hoe gaat dat in de praktijk? Dat lees je dus in De Schoolfabriek.

De Schoolfabriek: opzet van het boek

Als ik al een verbeterpunt zou moeten noemen voor De Schoolfabriek dan is het de opzet van het boek. Die zou wat mij betreft iets overzichtelijker mogen. Onderwerpen die worden besproken in De Schoolfabriek zijn onder andere:

  • Hoe kies je de juiste school? (Belangrijke tip: check even hoe de Inspectie voor het Onderwijs de school beoordeelt.)
  • De eerste tijd op de basisschool: wat kun je verwachten, wat gebeurt er allemaal?
  • Omgaan met speelafspraken en dergelijke.
  • Wat te doen als je kind nog niet zindelijk is?
  • Ouderparticipatie. Sofie van den Enk en Eva Munnik bevelen aan om minimaal een paar per jaar te helpen, indien mogelijk.
  • Luizenmoeders.
  • Het schoolleven in de VS en China
  • Jouw nieuwe leven als basisschoolvader/moeder. Met informatie over o.a. het afscheidscadeau voor de juf.
  • Juffen en meesters aan het woord.
  • Een hoofdstuk voor kinderen
  • Overzicht van termen die gebruikt worden op basisschool. Superhandig en op alfabetische volgorde geordend.

De Schoolfabriek: prettige toon

Wat mij ook opviel bij De Schoolfabriek is de aangename, volwassen en evenwichtige toon waarin het boek is geschreven. De schrijvers zijn realistisch over zichzelf als ouder zonder te koketteren met zogenaamd hilarische tekortkomingen.
Zo vond ik Sofie van den Enks gedachte over de kritische vraag van een collega-ouder over een gebrek aan diversiteit op een basisschool in een 'witte' wijk heel reëel:

'Je bent hier toch ook gaan wonen? Als je zo hecht aan diversiteit zijn er echt genoeg mogelijkheden in Utrecht.' 

Ook een goede aanbeveling vond ik dit:

'Kijk met compassie naar andere ouders. Die moeder die jou stalkt op de app om een playdate, wil gewoon graag haar kind helpen vriendjes te maken.' 

Mijn conclusie over De Schoolfabriek

Ik vind De Schoolfabriek een echte aanrader voor ouders met kinderen van 0 tot 12. Het geeft je een goed beeld van je keuzemogelijkheden als het gaat om basisscholen, en het biedt bovendien houvast als je je als ouder onzeker voelt over het allemaal moet en wat verwacht wordt.

Het boek leest makkelijk weg, en staat tsjokvol verhalen van collega-ouders. En met name die ervaringsverhalen zijn goud waard.

Praktische informatie over De Schoolfabriek

De Schoolfabriek is voor 20,- te koop bij bol.com en is wat mij betreft het geld zeker waard. Lees ook mijn post over een basisschool kiezen voor je kind.

de schoolfabriek
20,- bij bol.com

N.B. Lees ook mijn review van De Melkfabriek!

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *