Thuisblijfmoeder en het huishouden: hoe zorg dat je het goed loopt?


De meeste thuisblijfmoeders en huismannen nemen het grootste deel van het huishouden op zich. Dat vind ik ook logisch, want hun partner is overdag inmiddels buitenshuis aan het werk.

Dat brengt meestal een taakverdeling met zich mee waarbij het huishouden onder het takenpakket van de thuisblijvende ouder valt.

De sleutel tot een goed functioneren huishouden

Na 23 jaar fulltime moederen heb ik ontdek dat de sleutel tot een goed functionerend huishouden eigenlijk heel simpel is:

Zorg dat je niet voortdurend het wiel hoeft uit te vinden, en dat het huishouden zoveel mogelijk vanzelf loopt.

Ik vergelijk het huishouden wat dat betreft graag met een perpetuum mobile. Heb je het eenmaal op gang, dan blijft het vanzelf lopen en hoef je niet steeds te helpen.

Zo heb ik mijn huishouden graag:

In onderstaand filmpje zie je Newton's Cradle. Wat mij betreft werkt het huishouden ongeveer net zo. Je zet het 1 keer in werking, en als het goed is blijft het vanzelf lopen!

Nou zeg je misschien: 'Ja, makkelijk gezegd! Maar hoe doe ik dat dan?!'

Dat zal ik je hieronder uitleggen : )

Zo zorg je dat je huishouden zoveel mogelijk vanzelf loopt

Wil je geen huishouden van Jan Steen? Gebruik dan deze tips.

1. Ritme, ritme, ritme!

Zorg voor een duidelijk ritme, en houd je daar ook aan. De vrouwen die ons voorgingen hadden het nog niet zo slecht bekeken met hun Maandag - Wasdag en Woensdag - Gehaktdag. Voor hen niet het vraagstuk: 'Wat ga ik vandaag eens doen?' Nee, dankzij het ritme stond het vast.

2. Richt je huis zo onderhoudsarm mogelijk in

Richt je huis op een dusdanige manier in dat het zo min mogelijk werk en moeite vraagt. Zo vond ik het een heel gedoe om steeds te moeten opletten of mijn kinderen niet een mooie vaas van de tafel probeerden te trekken. Het was veel simpeler om die vaas gewoon ergens neer te zetten waar ze niet bij konden.

Kies voor vloeren die makkelijk zijn om schoon te houden. Vloerbedekking voelt lekker zacht en warm, maar is een stuk lastiger om schoon te maken als er weer eens geknoeid wordt. Om nog maar te zwijgen van Play Dough die zo lekker in de vloer kan worden 'gelopen'.... Zorg ook voor een onderhoudsarme tuin!

3. Zorg dat je kinderen zoveel mogelijk zelf kunnen doen

Zorg dat je kinderen zoveel mogelijk zelf kunnen doen. Zet hun speelgoed dus neer op een hoogte waar ze zelf bij kunnen. Kies daarbij voor een kindvriendelijk opbergsysteem. Zorg ook dat kinderen helpen in het huishouden. Motiveer ze met vrolijke opruimliedjes.

Doorzichtig opbergsysteem

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een doorzichtig opbergsysteem zodat je kind van buitenaf kan zien wat er in zit.

Dat voorkomt dat je kind van alles uit de kast trekt omdat hij of zij iets zoekt. Het nadeel van een doorzichtig systeem is dat het wat rommeliger oogt.

Je kunt daarom ook kiezen voor een dicht opbergsysteem en daar dan eventueel met pictogrammen of tekst (afhankelijk van de leeftijd van je kind) opschrijven wat er in zit.

Hieronder een dicht opbergsysteem, wat ik overigens dus niet aanraadt. Zo'n grote doos ziet er wel leuk uit, maar wordt van binnen al snel een bende.

opbergsysteem
Dicht opbergsysteem: je kind moet de deksel eraf halen om te zien wat er in zit.

Ik raad zelf eerder een opbergsysteem in deze stijl aan:

open opbergsysteem
Je kind kan in 1 oogopslag zien wat er in zit. Dat voorkomt gezoek en gegrabbel.

N.B. Pas wel op dat je niet allerlei opbergsystemen gaat kopen om zoveel mogelijk te bewaren en te ordenen. Soms kan het beter zijn een boel spullen weg te doen, in plaats van er een nieuw opbergsysteem voor te kopen.

 

Andere tips om je leven makkelijker te maken

  • Hang kinderkapstokjes op kindhoogte, zodat ze zelf hun jas kunnen ophangen en pakken.
  • Kies voor klittenband schoenen, zodat ze sneller zelf hun schoenen aan kunnen doen. N.B. Dit gaat wel ten koste van hun vaardigheid om te strikken, maar nou ja. Soms moet je keuzes maken in het leven. En deze post gaat over een makkelijk huishouden, dus vooruit!
  • Spijker alles vast en dicht wat gevaarlijk kan zijn voor je kind. Dat geeft een boel rust voor jezelf. Denk aan stopcontacten, keukenlades en traphekjes. Dat zijn de belangrijkste basics voor een veilig huis.
  • Geef je kind taken. Een peuter kan bijvoorbeeld al best zelf zijn of haar duploblokken opruimen. Hieronder zie je een gratis printable die ik ooit maakte met daarop een overzicht van klusjes die je kind kan doen op leeftijd!

Thuisblijfmoeder/huisman en het huishouden: samengevat!

Als thuisblijfmoeder/huisman is de kans groot dat je verantwoordelijk bent voor het huishouden. En daar is niets mis mee. Het huishouden vormt de basis waarin je gezin thuiskomt, groeit en zichzelf kan zijn. Het is dus belangrijk dat het een prettige plek is. En dat betekent dat het er schoon en enigszins opgeruimd is.

Omdat huishoudelijk werk altijd terugkomt, is het de truc om je huis dusdanig in te richten dat er zoveel mogelijk vanzelf gaat. En daarnaast is een vast ritme ideaal. Heb je de taken van die dag af? Dan ben je dus klaar.

Zo voorkom je dat ontmoedigd raakt, en het gevoel krijgt dat je nooit klaar bent.

Kijk voor inspiratie voor je huis eens op Lionshome.

Hoe ervaar jij het huishouden? Heb je nog handige tips?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

 

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *