Alarmerend: stress bij baby's en kinderen

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) is gestart met een literatuuronderzoek naar de gevolgen van zogenoemde Early Life Stress.

Early Life Stress is chronische stress tijdens de zwangerschap en/of de kindertijd (0-18).

Stress op zo'n jonge leeftijd is slecht voor de ontwikkeling van hersenen en organen, en kan op latere leeftijd leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart-en vaatziekten, burn-out, depressie en verslaving.
Omdat er in Nederland nog maar weinig onderzoek naar chronische stress bij kinderen is gedaan, vindt het NCJ dat het tijd is voor actie. De resultaten van hun geplande onderzoek worden verwacht in februari 2019.

Het idee is dat als je stress op zo'n jonge leeftijd kunt voorkomen, je later veel goedkoper uit bent wat betreft gezondheidszorg. Een heleboel gezondheidsproblemen zullen er dan namelijk veel minder zijn.

Early Life Stress bij kinderen

In onderstaand filmpje legt het NCJ nog eens duidelijk uitgelegd:

Krantenkoppen: Test dreumesen al op stress

Het AD pakte dit bericht en zette er de kop 'Test dreumesen al op stress' boven. Dat artikel leidde vervolgens weer tot andere artikelen met grappige koppen als 'We gaan volledig sneeuwvlokje: peuters testen op stress.'

Stress en kleine kinderen: hoe zit dat?

Het is een feit dat de maatschappij sneller en drukker is geworden. Kinderen voelen die druk ook. Het 'stressnetwerk' ontwikkelt zich vooral van 9 maanden tot 2 jaar en later in de puberteit: 13 tot 24 jaar. Het NCJ noemt de volgende stressfactoren voor kinderen:

  • Gepest worden
  • Verwaarlozing
  • Kindermishandeling
  • Opgroeien in armoede
  • (V)echtscheiding

Verband stress en kinderopvang

Ik kwam nog geen nieuwe artikelen tegen over een verband tussen stress bij kleine kinderen en kinderopvang. Toch is er al meerdere keren een verband aangetoond tussen stress en kinderopvang.
Hoogleraar ontwikkelingspsychologie Marianne Riksen-Walraven zei in haar oratie in 2003 dat jonge kinderen in een gezin beter af zijn dan in een kinderdagverblijf. Uit onderzoek blijkt namelijk dat baby's in de crèche meer cortisol (stresshormoon) in hun bloed hebben dan in groepsopvang. Ze kreeg een golf van kritiek over zich heen, want dat wilde natuurlijk niemand horen. Maar Riksen-Walraven benadrukt dat zij het belang van het kind voorop stelt. En niet de arbeidsmarkt.

Baby's in groepsopvang meer stresshormoon in bloed

In 2010 promoveerde Esther Albers aan de Universiteit Nijmegen. Zij onderzocht 64 baby's op 38 verschillende kinderdagverblijven in de leeftijd van drie tot negen maanden. Daarbij analyseerde ze onder andere het niveau van het stresshormoon cortisol in het speeksel van de baby's. Opnieuw bleek dat de cortisolniveaus van baby's in de groepsopvang significant hoger waren, dan als ze thuis waren.

Riksen-Walravens adviseerde in VN het volgende:

'Als je je kind naar de crèche brengt, probeer dat dan wat later te doen dan met drie maanden – bijvoorbeeld tussen de zes en negen maanden. Vóór zes maanden is een baby nog erg kwetsbaar en volop bezig de ouders te leren kennen. Rond negen maanden worden de meeste kinderen eenkennig, wat de overgang naar de crèche moeilijker maakt – en dat wil je voor zijn.

Probeer de kwaliteit van de zorg in de gaten te houden: zijn er niet te veel verschillende leidsters? Heeft de leidster oog voor je kind, kan ze je aan het eind van de dag bijzonderheden vertellen? Is er veel onrust in de groep?
Probeer de duur van de opvang te beperken: op zijn hoogst drie dagen en, zeker in het begin, een beperkt aantal uren per dag.'

Kinderopvang en baby's
Bron: Tegenwoordigheid van geest

Samenvattend

Het NJC wil onderzoek naar stress onder baby's en kinderen om zo op latere leeftijd gezondheids problemen te voorkomen. Ze beginnen met een literatuuronderzoek waarvan de resultaten in februari 2018 gepresenteerd zullen worden.

Het verbaast me, gezien de onderzoeken waaruit bleek dat er een verband is tussen groepsopvang en stress bij baby's, dat kinderopvang nog niet is genoemd als mogelijke stressor.

Anderzijds ook niet, want berichten over mogelijke negatieve gevolgen van kinderopvang passen niet in het beleid van vrouwen de arbeidsmarkt op, en kinderen naar de opvang.

Herken jij het verschijnsel van stress bij (kleine) kinderen?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Hi Nicole, wat een interessant artikel. Ik denk dat het niet gek is dat baby's minder stress ervaren thuis bij de ouders dan op het kdv. Mijn zoon ging ook al vanaf 3 maanden want ik moest ook weer aan het werk. Lijkt me interessant om deze stress onderzoeken te vergelijken in landen waar men lang ouderschapsverlof heeft zoals in Duitsland en Zweden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *