Ervaringen als het nieuwe statussymbool: de ervaringenindustrie

Uit onderzoek blijkt dat we op de lange termijn gelukkiger worden van ervaringen dan van spullen. Dat komt omdat ervaringen bijdragen aan ons gevoel van autonomie, competentie en verbondenheid met andere mensen.

Dit populaire weetje komt de laatste tijd vaak in het nieuws. Slimme marketeers maken er dankbaar gebruik van door allerlei cadeaukaarten voor ervaringen te verkopen. Denk aan bungeejumpen, zwemmen met dolfijnen, high tea of een saunabezoek.

Is spullen kopen altijd slecht dan?

Toch vind ik het ergens stom om ervaringen en spullen zo uit elkaar te trekken. Want iets kopen is toch ook weer een ervaring?! Iets leuk, vinden en dat kopen kan ook een ervaring zijn. Patrick Wessels, auteur van het boek Geld maakt wel gelukkig (als je weet hoe je het moet uitgeven) komt ons te hulp.

Koop iets waarmee je een ervaring creëert

Als je iets koopt waarmee je een ervaring kunt creëren is het oké, volgens Wessels. Een keukenmachine is bijvoorbeeld een ding. Maar als je hem gebruikt om gezellig te gaan bakken dan wordt het ding onderdeel van de ervaring. Een nieuw badpak dat je speciaal koopt om met de dolfijnen te gaan zwemmen wordt ook ervaring. En de levensverzekering die je afsluit voordat je gaat bungeejumpen ook ; )

Het zijn de spullen die je koopt voor 'de heb' waarvan je uiteindelijk niet gelukkiger wordt. 

Volgens Patrick kun je dat geld beter in je zak houden om er, jawel daar heb je ze weer, ervaringen mee te kopen.

De ervaringen industrie

Ik word eerlijk gezegd een beetje moe van al die ervaringen en belevingen. Er is een hele industrie ontstaan rondom belevingen. Je kunt bijvoorbeeld geen Rituals winkel binnenlopen zonder 'beleving'.

Bovendien valt het me op dat mensen al die Ervaringen wel erg graag delen en tentoonstellen op social media. Zo is het erg in de mode om je kind een aantal maanden thuis te houden van school en dan met het hele gezin heel authentiek de wereld rond te reizen. En daarvan dan vele foto's maken die je op social media post om te laten zien wat je allemaal beleeft en ervaart. Festivals bezoeken doet het overigens ook goed.

Ervaringen zijn het nieuwe statussymbool.

En dat brengt op haar beurt nieuwe stress met zich mee. Het lijkt wel alsof mensen elkaar willen overtreffen met hun ervaringen. Kon je vroeger simpelweg een grotere auto kopen, nu moet je een grotere ervaring beleven. Een foto van jezelf op de bank als ervaring is het equivalent van rijden in een Opel*.

Ervaringen als het nieuwe statussymbool

Als ervaringen het nieuwe statussymbool worden, dan vraag ik me af hoe lang we er nog gelukkiger van worden. Je zou er bijna simpelweg iets van gaan kopen ; )

*Ik heb me laten vertellen dat een Opel een suf imago heeft... 


Zie ook De kunst van het reizen van Alain de Botton

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *