Thuisblijfmoeder Wieneke

13.1.19
thuisblijfmoeder, thuisblijfmoeders, fulltime moeder, fulltime moederen

Wieneke Nagel (29) vertelt hieronder over haar leven als thuisblijfmoeder!

Het verhaal van Thuisblijfmoeder WienekeIk ben Wieneke Nagel, 29 jaar oud, bijna 11 jaar getrouwd met Bas (31), moeder van twee kinderen, twee meisjes van 8 en 4 jaar oud. Zoals je ziet ben ik erg jong getrouwd, 18 jaar was ik. Ik heb een opleiding in de Detailhandel gevolgd. (Afdelingsmanager, MBO)

Thuisblijfmoeder door omstandigheden


Ik ben een beetje een valsspeler als het gaat om thuisblijfmoeder zijn. In eerste instantie nam ik ontslag omdat mijn baan mij niet lag. Ik raakte er erg gestresst door, en dit had een negatieve uitwerking op de rust binnen ons gezin. Wel had ik iets op het oog dat me erg leuk leek. Terwijl ik de mogelijkheden bekeek om dat te gaan doen bleek onze jongste dochter ernstig ziek te zijn. Op dat moment was het geen optie om buitenshuis te werken. Nu gaat het gelukkig weer goed met haar, maar ze heeft in tijden dat het iets minder goed met haar gaat wat meer zorg nodig. Doordat ik nu thuis ben kan dat makkelijk geregeld worden. Twee keer heb ik een korte periode in een winkel gewerkt en ik sluit niet uit dat dit nog eens gebeurd als er een leuke vacature langs komt.

Reacties omgevingIk heb geen advies gevraagd aan anderen. Het is uiteraard wel in overleg met mijn man gegaan. Eigenlijk was niemand verbaasd dat ik fulltime ging moederen. Ik doe vaak dingen een beetje anders dan andere mensen. Het past wel bij mij om zomaar ineens alles over een andere boeg te gooien. Mijn man vond het prima. Hij stimuleert mij om keuzes te maken die goed voor mij (en ons gezin) zijn. Door hem heb ik ook geleerd dat je je keuze niet moet maken omdat dat in het patroon past maar echt mijn hart te volgen. Oei, dat klinkt een beetje zwaar. Ik ben een denker, hij een doener. Dat is een goede combinatie in ons geval! We houden elkaar mooi in evenwicht. Mijn man zegt altijd:

Als we aan het eind van de maand plezier hebben gehad en alle rekeningen zijn betaald dan is het prima. Wie dat geld dan binnen brengt maakt niet zoveel uit. 


We hebben geen vaste taakverdeling. Als we zien dat er iets moet gebeuren doen we dat. Nu is het wel zo, zeker als de kinderen op school zijn, ik zorg dat alles gedaan is voor hij thuis komt.

Financiën als kostwinnersgezinWe hebben onze inkomsten en uitgaven op een rijtje gezet. Doordat ik stopte met werken vielen er wat kosten weg, zoals kinderopvang. Daarnaast let ik meer op de losse uitgaven, zoals boodschappen. Verder kon ik meer gaan doen voor het bedrijf dat mijn man naast zijn vaste baan heeft. Dat scheelt geld aan administratiekosten. Ik verdien af en toe wat bij door meubels op te knappen, en te verkopen maar dat zijn heel kleine bedragen. Dat is eigenlijk meer een gratis hobby op die manier. Ik ben inderdaad financieel afhankelijk van mijn man, dat vind ik geen probleem. Mochten er onverwachte veranderingen optreden dan passen we daar gewoon een mouw aan. Er zijn al zoveel dingen gebeurd in ons leven, het is altijd goed gekomen. Niet te veeleisend zijn helpt daarin zeker

Het leven als thuisblijfmoeder


Mijn grootste uitdaging als thuisblijfmoeder is in contact blijven met andere mensen. We wonen buitenaf, en ik ben ook nog eens graag thuis. Daardoor zit ik best op een eilandje dus als ik niet oppas zie ik helemaal niemand. Daarom is het goed dat de kinderen gehaald en gebracht moeten worden naar school! Even onder de mensen.

Het fijnst aan fulltime moederen vind ik dat ik er altijd ben. Letterlijk en figuurlijk. Toen ik buitenshuis werkte was ik druk met alles dat nog moest. Nu kunnen dingen de volgende dag ook nog wel, en ben ik er voor de kinderen.

Een dag uit mijn leven als thuisblijfmoeder 's Morgens maak ik als eerste de houtkachel aan als mijn man dat nog niet gedaan heeft. Die zorgt voor lekkere warmte, maar het is ook handig om de was naast te drogen en ik zet er een pan met water op voor de afwas. Ik ga sowieso elke dag 's morgens en 's middags de kinderen brengen en halen van school, behalve woensdagmiddag. Dan komen er vaak extra kinderen om te spelen.

Als de kinderen op school zijn maak ik het huis schoon, doe ik boodschappen, de administratie (privé en zakelijk) doe ik de was en loop ik af en toe even naar de kalfjes om te kijken of alles goed gaat en voer te geven.

Af en toe even blogjes lezen en een blog schrijven hoort er ook nog bij. Het klinkt druk, maar dat valt alles mee hoor! Ik begrijp het wel, ik ben zelf ook wel van plan als de kinderen wat minder zorg nodig hebben om weer te gaan werken. In mijn omgeving zijn best veel moeders thuis bij de kinderen, en overdag heb ik toch wel mijn bezigheden. Als de kinderen uit school zijn ben ik met hen bezig.

Tijd voor mezelf als thuisblijfmoeder


Tijd voor mezelf is een aandachtspuntje! Ik ben een blog begonnen, voor wat uitdaging en ontspanning tegelijk. Ik ben zelf nooit heel blij geweest met mijn beroepskeuze, en ervaar werken daarom ook niet echt als uitdagend of goed voor mijn ontwikkeling. Wanneer ik thuis ben en 'eigen baas' over mijn huishouding ben heb ik dat meer. Ik ben een blog begonnen omdat ik het leuk vind mezelf een beetje uit te dagen met het vaste weekbedrag. Door mijn blog kan ik hier natuurlijk niet van afwijken, als er niemand meekijkt doe je dit sneller. Ik hoor vaak ook verbaasde reacties over hoe wij ons leven inrichten, terwijl ik het zelf heel normaal vind. Leuk om te delen ook dus!

De toekomstIk hoop dat we met elkaar in gezondheid de toekomst tegemoet gaan en wat voor werk of inkomen daarbij hoort vind ik niet zo belangrijk. Als we maar plezier hebben en alle rekeningen kunnen betalen ;-) -

Meer weten van Wieneke?


Bezoek dan haar blog.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Fijn dat je wilt reageren!