Voor moeders die denken

Search

Voorjaarsvakantie? Durf eens Niets te doen


Het is de tijd van de voorjaarsvakantie, en dus regent het tips voor leuke activiteiten om met de kinderen te doen. Maar de Belgische, hoofdlector in de opleiding gezinswetenschappen (Odissee), Hans Van Crombrugge vindt al die georganiseerde activiteiten niet zo nodig. Op de site destandaard.be zegt hij:

‘Als ouder is het niet jouw taak om ervoor te zorgen dat je kinderen zich nooit vervelen.Opvoeding gebeurt al doende, tijdens de dagelijkse activiteiten. Dat is veel zinvoller dan de zoveelste activiteit organiseren die pedagogisch verantwoord is.’

Er is niets mis met verveling


Ik ben het van harte met meneer Van Crombrugge eens. Ik herinner me lange, lome vakanties waarin we dag in, dag uit gewoon thuis waren. Het hoogtepunt van een vakantie was een dagje naar Arnhem. Maar voor de rest van de vakantie hingen we gewoon thuis rond. Soms speelden we. Soms lazen we. En ja, soms verveelden we ons. Niets mis mee. En aan het eind van de vakantie waren we goed uitgerust.

Leuke dingen doen in de vakantie


Mijn oudste dochter is au pair in Engeland. Toen 'haar' kinderen voorjaarsvakantie hadden, kocht hun moeder een speciaal arrangement voor ze in dat op school werd aangeboden. De kinderen gingen dus alsnog elke dag naar school, zij het onder de noemer 'Leuke Dingen Doen'. Maar als ze aan het eind van de dag thuis kwamen konden ze alleen nog maar dodelijk vermoeid achter een scherm hangen. Hoewel ik zeker begrijp dat zo'n arrangement een uitkomst is voor ouders met een baan, vraag ik me af of het goed is voor kinderen.

Tot slot


Je hóéft niet voortdurend Leuke Dingen te doen met je kind(eren). Het is ook prima om gewoon thuis te zijn. Dus voel je niet bezwaard als je kinderen gewoon de hele week thuis zijn.
Want dat gewone is bijzonder geworden.
Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren!