Hoe regel je het geld: krijg je zakgeld als thuisblijfmoeder?

Thuisblijfmoeder

Als één van beide ouders huisman of thuisblijfmoeder wordt, dan betekent dit dat hij of zij geen maandelijks salaris ontvangt. Dat roept de vraag op:

Hoe regel je het financieel als thuisblijfmoeder/huisman?

De kostwinner krijgt geld, maar hoe pak je dat aan voor de niet-verdienende partner? Sommige thuisblijfmoeders voelen zich bezwaard om geld van hun partner uit te geven aan bijvoorbeeld de kapper of nieuwe kleren. Ook vinden ze het niet prettig als de ander kan zien wat ze precies hebben gekocht.

Daarom hieronder een overzicht van de mogelijkheden als het gaat om het regelen van de financiën.

Hoe regel je het financieel als één van de partners geen geld verdient?

  1. Beide partners maken gebruik van één en dezelfde rekening waar alles op gestort wordt onder het motto: 'Jouw geld, is mijn geld.' Zowel de kostwinner als de thuisblijfmoeder of huisman kunnen vrij gebruik maken van het geld. Wat je hierbij vaak ziet is dat beide gewoon hun gang gaan, maar bij grote aankopen wel eerst even overleggen.
  2. Een andere constructie is dat de kostwinner de niet-verdienende partner zakgeld geeft. Maar sommige mensen struikelen over de term 'zakgeld'. Normaal zijn het natuurlijk meestal kinderen die zakgeld krijgen, en voor sommige vrouwen kan het daardoor wat kleinerend voelen dat ze zakgeld krijgen. Dat 'zakgeld' kan zijn voor de boodschappen maar ook puur voor persoonlijke aankopen.
  3. Maak een lijst van alle maandelijkse kosten, en tel die bij elkaar op. Leg vervolgens het salaris ernaast. Sommige stellen kiezen er vervolgens voor dat de verdienende partner alle grote kostenposten betaalt vanaf zijn of haar rekening. Maar er zijn ook kostwinners die maandelijks een flinke som overmaken naar de thuisblijfmoeder/huisman die daarvan vervolgens alle grote rekeningen betaald. Met andere woorden de niet-verdienende partner regelt dan de financiën en de kostwinner boekt hiervoor een vast bedrag over. 
  4. Open een gezamenlijke rekening waarvan beide partners gebruik kunnen maken. Dit is de constructie waarvoor mijn man en ik destijds kozen. Inmiddels werk ik vanuit huis als fulltime blogger en heb zelf ook weer inkomen, maar we hebben nog steeds een zogenoemde 'huishoudpot. Daarnaast hebben we allebei een eigen rekening.
  5. Zorg dat de Algemene Heffingskorting is aangevraagd. Je kunt dit bedrag maandelijks laten overmaken. 
    Algemene heffingskorting
    Bron: Belastingdienst

Het is geen zakgeld, maar zorgloon

Wat ik zelf belangrijk vind bij dit onderwerp is je te realiseren dat je als niet-verdienende partner ook belangrijk werk doet. Je zorgt ervoor dat het huishouden en het gezin goed functioneren. Omdat je hiervoor geen salaris krijgt, is het reëel dat het geld van de partner die wel betaald wordt voor zijn werk, verdeeld wordt.

Je werkt allebei, alleen de één doet dat binnenshuis en de ander buitenshuis, en het salaris is voor beide.

Zo beschouwd hoef je je dus ook niet schuldig te voelen als thuisblijfmoeder of huisman als je iets voor jezelf koopt. (Tenzij je een gat in je hand hebt, en meer geld uitgeeft dan er binnenkomt natuurlijk.)

Lees ook over kleedgeld!

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *