10 Thuisblijfmoeder Survival Tips: voor als het zwaar is

Thuisblijfmoeder zijn is niet altijd even makkelijker. Zeker niet als je van te voren dacht dat je meer rust zou krijgen. Menig moeder ontdekt dat ze thuis minder tijd voor zichzelf heeft dan in haar voormalige baan en verzucht:

'Ik vind fulltime moederen veel zwaarder dan werken.' 

Veel vrouwen vinden het weliswaar fijn dat ze ervoor hun kinderen kunnen zijn, maar worstelen met zichzelf. Daarom in deze post survival tips voor thuisblijfmoeders.

Survival tips voor thuisblijfmoeders

  1. Met stip op nummer 1: Weet dat het normaal is dat je het soms moeilijk hebt. Je bent niet gek, en ook zeker niet de enige. Fulltime moederen is níét de makkelijke keuze, ook al wordt wel eens laatdunkend over gedaan. Dus heb je het zwaar? Dat geeft niets, en dat is normaal.
  2. Je weet dus nu dat het niet aan jou ligt dat thuisblijfmoeder zijn je soms zwaar valt, en het wil dus ook zeker niet zeggen dat je een verkeerde beslissing hebt genomen. Het betekent simpelweg dat je een nieuwe balans moet vinden tussen dingen die je doet voor je kinderen en dingen die je doet voor jezelf.
  3. Zorg dat je minimaal 1 keer per week iets voor jezelf kunt doen. Niemand in de buurt die je kan helpen om even alleen te zijn ? Ga dan desnoods naar een sportschool waar ze ook een crèche bij hebben. Er zijn er meerdere waar ze kinderen opvangen, en het geeft jou de kans om nieuwe energie op te doen. Zo'n uurtje kan al wonderen doen.
  4. Maak gebruik van het aanbod van activiteiten voor moeders en kinderen. Zo zijn er voorleesuurtjes in de bibliotheek, baby-kind zwemmen, peutergym etc. De waarde van deze activiteiten is dat het structuur geeft aan je dag, dat je andere moeders ontmoet en dat je er even uit bent.
  5. Benut social media. Eén van de grootste struikelblokken van thuisblijfmoeders is sociaal isolement en eenzaamheid. Via social media kun je in contact komen met andere (thuisblijf)moeders en je vindt er soms ook leuke moedergroepen bij jou in de regio om je bij aan te sluiten.
  6. Begin een mamablog! Als thuisblijfmoeder ben je uitstekend in de gelegenheid om een zogenoemd mamablog te beginnen. Een blog biedt een uitlaatklep, het stimuleert je creativiteit en vaak krijg je er nog leuke nieuwe contacten door ook. Als je het moeilijk hebt, kan erover schrijven de druk van de ketel halen en de kans is groot dat je allemaal aardige reacties krijgt van mensen die je een hart ondere de riem willen steken.
  7. Zoek gelijkgestemden op Vriendinnenonline.
  8. Bedenk: 'Alles is tijdelijk.' Het voelt nu misschien niet zo, maar ook deze zware periode gaat weer voorbij. Zie het als een investering in je kind(eren) en weet: 'Mijn beurt komt zeker weer.' Niets blijft ooit hetzelfde.
  9. Heb je het even helemaal gehad? Wist je dat je gelukkiger wordt van vrijwilligerswerk doen? En voordat je zegt: 'Joh, ik heb het al druk zat, daar ga ik echt niet nog meer bij aanhalen,' ik heb het over vrijwilligerswerk dat je kunt combineren met kind(eren). Denk bijvoorbeeld aan bezoek brengen aan eenzame ouderen. Die zijn bovendien vaak dol op kleine kinderen. Een andere optie is vrijwilligerswerk bij de spelotheek.
  10. Schrijft 's avonds op waar je dankbaar voor bent die dag. Het klinkt misschien wat zoetig, maar onderzoek bewijst dat je je beter gaat voelen als je zo'n dagboekje bijhoudt.
  11. Last but not least: bedenk hoe belangrijk het is wat je aan het doen bent. Je bent er voor je kind(eren). Hoe zwaar het soms ook is, belangrijker werk bestaat er niet.

Als fulltime moederen je zwaar valt

Fulltime moederen kan soms survivalen zijn. Het heet niet voor niets fulltime... feitelijk ben je 24/7 actief. Geen wonder dat thuisblijfmoeders het soms zwaar hebben. De belangrijkste boodschap is dat dit normaal is, en zeker niet betekent dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt.

Het draait allemaal om balans en jezelf de tijd geven om die te vinden.

In deze post gaf ik 10 tips die je hierbij kunnen helpen.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *