Fulltime moederen een egoïstische keuze? Onzin!

deeltijddecadentie

In een column in de Volkskrant bekritiseert Sander Schimmelpenninck wat hij noemt, de Nederlandse 'deeltijddecadentie,' oftewel het fenomeen dat de meeste Nederlandse vrouwen parttime buitenshuis werken. Om over 'fulltime 'thuiszitten,' zoals hij het noemt nog maar te zwijgen.

'Kiezen voor thuiszitten met kinderen is een egoïstische keuze'

Schimmelpenninck:

'Kiezen voor zelfontplooiing en thuiszitten met kinderen wordt door vrouwen (en mannen) dikwijls gezien als een altruïstische keuze, als een morele overtoep. Terwijl het in werkelijkheid een egoïstische keuze is, die door andere economisch gecompenseerd moet worden. En met anderen bedoel ik vooral mannen, van wie veel direct én indirect financieel afhankelijk zijn.' 

Hij schreef zijn column naar aanleiding van de jaarlijkse berichten over de loonkloof tussen mannen en vrouwen, en dat die schandalig is. Sander Schimmelpenninck merkt echter terecht op, dat het feit dat veel vrouwen parttime werken daar een belangrijke rol in speelt.

De loonkloof is niet per definitie een kwestie van discriminatie, maar vaak een kwestie van minder uren betaalde arbeid.

'Pas maar op!'

Sander Schimmelpennincks boodschap is er één van 'Pas maar op!' Door de vergrijzing en hogere lasten, zal parttime werken in de toekomst een onbetaalbare luxe worden. Die ontnuchtering, zal volgens Schimmelpenninck vooral de middenklasse gaan treffen.

Het anderhalfverdienersmodel is een luxe om te koesteren

Zelf denk ik dat het anderhalfverdienersmodel geen decadentie, is maar een verworvenheid die we moeten koesteren.

Terwijl in veel landen om ons heen jonge ouders de grootste moeite hebben om gezin en betaalde arbeid te combineren, hebben Nederlandse ouders dankzij het anderhalfverdienersmodel in ieder geval iets meer ruimte om te manoeuvreren. Niet alles zou moeten wijken voor de belangen van de economie.

En ja, soms is de keuze om een huisman, of thuisblijfmoeder te zijn zelfs een optie.

Zijn huismannen ook egoïstisch?

Ik zou wel eens willen weten: vindt Sander Schimmelpenninck de keuze om een periode fulltime te zorgen voor de kinderen, ook egoïstisch als een man die maakt? Of is het dan juist een teken van emancipatie?

Zelf de column lezen?

Lees de betreffende column in de Volkskrant.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Kiezen voor zelf-ontplooing?? Pardon? Ik heb mezelf nog nooit zo weinig ontplooit als nu, thuisblijfmoeder zijnde. Die vijftien minuten voor mezelf tijdens het douchen zijn daar niet genoeg voor hoor, en die gaan meestal verloren aan het omgaan met de psychologische last van het feit dat ik geen leven voor mezelf meer heb, in een wereld waar individu zijn het je van het is geworden.

    Ach, het is natuurlijk niet allemaal kommer en kwel, maar wat een bla van deze man.

  2. Kiezen voor zelf-ontplooing?? Pardon? Ik heb mezelf nog nooit zo weinig ontplooit als nu, thuisblijfmoeder zijnde. Die vijftien minuten voor mezelf tijdens het douchen zijn daar niet genoeg voor hoor, en die gaan meestal verloren aan het omgaan met de psychologische last van het feit dat ik geen leven voor mezelf meer heb, in een wereld waar individu zijn het je van het is geworden.

    Ach, het is natuurlijk niet allemaal kommer en kwel, maar wat een bla van deze man.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *