Tips om je kinderen naar buiten te krijgen!

Buitenspelen goede jas

Buitenspelen is gezond en goed voor kinderen. Buitenspelen zorgt voor de broodnodige beweging en stimuleert de creativiteit en cognitieve ontwikkeling.

Mijn verlangen naar van die leuke 'buitenkinderen'

Met lede ogen heb ik altijd gekeken naar moeders met van die leuke 'buitenkinderen'. Van die kinderen die uit zichzelf (!) naar buiten gingen om daar te spelen. Bijvoorbeeld om te vissen, hutten te bouwen en avonturen te beleven.
Nee, dan mijn kinderen...
Die waren helaas niet van hun schermpjes weg te slaan. Hoeveel vishengels ik ook kocht, en hoezeer ik ook uitlegde hoe ik als kind altijd wigwams bouwde.
En geloof, me ik heb het geprobeerd! Om ze van schermpjes te krijgen bedoel ik.
Zonder te slaan uiteraard ; )

Maar een karakter laat zich moeilijk verloochenen.

Schermpjes en angstcultuur onder ouders

Door de opkomst van de beruchte schermpjes als iPad, smartphones etc. staat buitenspelen onder druk. Daar komt nog bij dat veel ouders het anno 2021 eng vinden om hun kinderen in hun eentje te laten buitenspelen. Er wordt zelfs gesproken van een heuse angstcultuur onder ouders én overheid.

Hajer, die onder meer werkte bij Jantje Beton* en als adviseur jeugdbeleid voor de gemeente Utrecht zegt:

'Kinderen van nu krijgen constant te horen: 'Voorzichtig, niet doen!'

Maar vallen en weer opstaan hoort bij het leven.

Dus, hoe krijg je kinderen toch naar buiten? Hieronder 7 tips.

7 tips om je kinderen naar buiten te krijgen.

Zorg voor de juiste kleding

De Noren of de Zweden, daar wil ik vanaf zijn, hebben er een speciaal spreekwoord voor:

'Slecht weer bestaat niet. Alleen slechte kleding!'

Met andere woorden, als je jezelf maar goed aankleedt kun je altijd naar buiten!

Dus met stip op nummer 1: zorg voor warme en prettige kleding met goede schoenen of laarzen. Niemand vind het leuk om buiten te zijn als ze het koud hebben. Zorg dus in de herfst en winter voor een goede winterjas waarin je kind goed kan bewegen, en die lekker warm is.

Goede schoenen of regenlaarzen

Daar horen ook een paar goede regenlaarzen of snowboots bij. Tegenwoordig zijn regenlaarzen zo leuk, dat je voor je plezier aantrekt. Hieronder een paar voorbeelden van superleuke kinderlaarzen:
Schattige lieveheersbeestje kinder regenlaarzen:
Avontuurlijke regenlaarsjes:

 

Het klassieke gele regenlaarsje:

 

Het klinkt misschien erg simpel, maar het werkt echt. Leuke regenlaarsjes zullen je kind motiveren om naar buiten te gaan als het regent!

Vergis je niet, zo werkt het bij volwassenen ook. Niet voor niets trakteren veel hardlopende moeders zichzelf op leuke hardloopkleding als beloning en motivatie.

2. Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen nemen (onbewust) veel van hun ouders over. Als ze jou vaak naar buiten zien gaan, dan vergroot dat de kans dat ze zelf ook gaan. Ook voor jezelf geldt: trek een fijne en warme jas en goede regenlaarzen aan als het buiten koud en nat is. Laat je kinderen zien dat het goed is om naar buiten te gaan. Laat dus zoveel mogelijk de auto staan, en fiets of wandel in plaats daarvan.

3. Ga samen met je kind(eren) naar buiten.

Maak er bijvoorbeeld een gezinsuitje van. Denk aan een zondagwandeling. En trek je er niets van aan als je kinderen niet mee willen, en vervolgens alleen maar lopen te klagen.
Dat hoort er bij.
Uiteindelijk zal zo'n zondagwandeling een mooie herinnering worden of dankbaar voer voor op de divan van de therapeut:

'Ik moest vroeger altijd wandelen met mijn ouders!'

 

4. Kies voor een buurtschool als het even kan.

Het grote voordeel van een buurtschool is dat je kind sneller zelfstandig naar school kan lopen of zelfs fietsen. Op die manier is je kind buiten, en het scheelt jou een autoritje. Daarnaast doet je kind zo automatisch contacten in de buurt op, waardoor hij of zij makkelijker gaat buitenspelen.

5. Maak buiten zijn leuk door bijvoorbeeld samen met je kind geocaching te doen.

Dat is net schatzoeken! Je bent lekker buiten, en het is nog spannend ook. En zo zijn er nog veel meer dingen te verzinnen die buiten zijn leuker maken. Geocaching is ene soort speurtoch/schatzoeken met behulp van je smartphone. Je volgt een route en zoekt onderweg naar een 'cache'/schat.

 

6. Maak een deal met je kinderen

Combineer het dan met iets wat ze wel leuk vinden. Bijvoorbeeld zondagmiddag wandelen, en daarna naar de McDonald's of zo. Of sluit een deal. Zo wilde mijn oudste zoon graag een abonnement op een computerspelletje. Maar ik wilde graag dat hij meer ging bewegen en naar buiten ging.
We maakten een deal!
Hij ging 3 keer per week 30 minuten hardlopen, en dan betaalde ik het abonnement voor zijn computerspelletje. Ik was zo nog goedkoper uit ook, dan als ik een abonnement op de sportschool of iets dergelijks had moeten betalen. We waren allebei blij!

 

7. Doe niet moeilijk over modder en viezigheid. Dat hoort bij buitenspelen.

Zorg voor goede regenlaarzen en kleding die vies mag worden. Dan maakt het niet uit als je kind nat en modderig thuiskomt. Ze hebben tenminste buiten gespeeld! En dat is goed voor lichaam en geest.

Samenvattend

Buiten zijn is goed voor lichaam en geest. Of je het nou fijn vindt om buiten te zijn of niet, het effect is er! Laat je dus niet door de tegenzin van je kind weerhouden om het naar buiten te sturen: het is goed voor ze.

Trakteer ze daarna op een lekkere beker warme chocolademelk of geef ze na het buitenspelen toestemming om een tijdje achter een schermpje te zitten.

Dat kan dan geen kwaad, zolang er een goede balans is tussen binnen en buiten spelen.

Leestip: Uitjes met kinderen en hutten bouwen.

Spelen jouw kinderen (genoeg) buiten?

 

* Jantje Beton

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

 

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *