Balanstrutje: Nederlandse vrouwen willen niet kiezen?

In 2018 kwam Elske Doets, directeur van reisorganisatie Jan Doets America Tours op de proppen met het woord balanstrutje. Haar doel is dat het spreektaal wordt, en dat Nederlandse vrouwen eens kritisch naar zichzelf gaan kijken.

Waarom hebben weinig Nederlandse vrouwen 'topposities'?

Op haar site schrijft Elke Doets dat Nederlandse vrouwen tegenwoordig slimmer, sterker en hoger opgeleid zijn dan ooit. Waarom stoten ze dan maar mondjesmaat door tot topposities in politiek, bedrijfsleven en hoger management?

Volgens Elske Doets komt dit doordat Nederlandse vrouwen niet bereid zijn om te doen wat daarvoor nodig is. Ze zijn teveel bezig met het zoeken naar balans tussen privé en werk. In balans zijn vinden ze belangrijk.

Ze durven geen keuzes te maken.

Nederlandse vrouwen willen niet van twee walletjes eten, maar van àlle walletjes.

Wat is een balanstrutje?

Op de site van Van Dale staat de volgende definitie:

'balanstrutje (het, -s) carrièrevrouw die te veel bezig is met de balans tussen werk en privé om te kunnen doordringen tot de top van het bedrijfsleven, gemunt door de Zakenvrouw van het Jaar 2017, de Nederlandse reisondernemer Elske Doets (1972)'

Elske Doets maakt zich boos over vrouwen die voortdurend op zoek zijn naar 'de perfecte balans' tussen privé en werk. Dat leidt bijvoorbeeld vaak tot de keuze om parttime te werken. Maar dit zorgt volgens Elske voor een stagnatie op de carrièreladder. Deze vrouwen blijven 'dwalen in niemandsland'.

Elske Doets bij De Wereld Draait door

In onderstaand fragment legt Elske heel duidelijk uit wat haar probleem is met de zogenoemde balanstrutjes.

'Zeer ernstig' dat veel vrouwen financieel afhankelijk zijn

Doets vindt het 'zeer ernstig' dat veel vrouwen niet financieel onafhankelijk* van hun partner zijn.  Verder windt ze zich op over het feit dat zij als slechte moeder gezien wordt omdat ze fulltime buitenshuis werkt.

'Ik hoorde dat vaak op het schoolplein, wat een onzin. Het gaat bovendien om kwaliteit, niet om kwantiteit. Mijn kinderen komen echt niks tekort.'

Elske Doets vindt dat het geen vraagstuk meer moet zijn hoe je gezin en werk combineert. Dat is in het welvarende Nederland prima te regelen volgens haar. In plaats van voortdurend je balans te bewaken, moet je gewoon aan de slag gaan, oftewel aan de betaalde arbeid volgens Elske Doets.

Op haar site staat ze breedlachend met een trui met daarop No balance bitch.

|

Tsja...

Ik word een beetje moe van types als Elske Doets, die met steeds dezelfde statistieken smijten en carrière maken als zaligmakend voorstellen.

Prima als zij dat wil, maar er zijn dus duidelijk heel wat vrouwen, en ook mannen die andere dingen belangrijk vinden in het leven. Die niet topposities in de politiek nastreven.

Waarom mensen die andere keuzes maken zo weinig ruimte geven?

Maar aangenaam vind ik Elske's insteek dat vrouwen geen slachtoffer zijn. Niet het glazen plafond of discriminatie weerhoudt ze ervan om topposities te krijgen, maar hun eigen keuzes.

Wat vindt Elske van ouders die kiezen voor fulltime zorgen en opvoeden?

Omdat ze een voorstander is van keuzes maken, ben ik benieuwd wat ze vindt van mannen en vrouwen die kiezen voor een bestaan als huisman of thuisblijfmoeder.

Thuisblijfmoeders en huismannen kiezen immers wel, en eten niet van twee walletjes.

Of keurt ze ook deze keuze af, omdat die niet past bij de ideologie van het kapitalisme?

Wat vind jij van Elkse Doets woord deeltijdtrutjes?


*Lees: Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *