Het leven is te kort om op kantoor te zitten



Het leven is te kort om op kantoor te zitten is het boek van Lonneke over hoe ze het roer van haar leven omgooide. Dat deed ze heel geleidelijk en met langzame stappen.

Maar uiteindelijk leidde het tot een heel ander leven.

Van Amsterdam naar het Spaanse platteland

Van een kantoorbaan en appartement in Amsterdam, tot een huis op het Spaanse platteland.

Wat dit boek interessant maakt voor thuisblijfmoeders en huismannen is dat Lonneke Lodder laat zien dat je best van de gebaande paden mag afwijken. Het is niet verplicht, of nodig om precies zo te leven als de maatschappij ons lijkt voor te schrijven.

Je mag en kunt je eigen keuzes maken!

Bijvoorbeeld fulltime voor je kinderen zorgen.

Het is een kwestie van durf, goed nadenken en voorbereiding.

3 Highlights uit 'Het leven is te kort om op kantoor te zitten'

Hieronder een selectie van mijn favoriete fragmenten uit Het leven te kort om op kantoor te zitten die ook van toepassing zijn op thuisblijfmoeders en huismannen!

1. Hoe lager het salaris, hoe zinvoller het werk

Lonneke zet vraagtekens bij dingen die we normaal zijn gaan vinden. Zo schrijft ze:

'Grofweg kun je misschien wel zeggen: hoe zinvoller het werk, hoe lager het salaris. (...) Het is volkomen geaccepteerd dat een beleidsadviseur een hoger salaris ontvangt dan een basisschoolleraar, een loodgieter of een verpleger. Maar waarom eigenlijk? Waarom verdient een docent op een gymnasium meer dan een docent op een vmbo?'

De reden dat dit me trof is omdat het bij uitstek van toepassing is op thuisblijfmoeders en huismannen. Huismannen en thuisblijfmoeders krijgen geen salaris. Sterker nog, als je het oppert kun je  doorgaans rekenen op een pek en veren.

Toch is de zorg en opvoeding van kinderen zo ongeveer het meest wezenlijke werk dat er is.

2. Minder uitgeven speelt een cruciale rol bij je leven veranderen

Lonneke schrijft:

'Als je anders tegen geld aan gaat kijken, dan worden heel veel dromen uitvoerbaar. Bij vrijwel alle mensen in dit boek die hun verhaal vertellen speelt het verminderen van hun uitgaven een cruciale rol.'

Veel mensen denken dat een bestaan als thuisblijfmoeder of huisman financieel niet voor hen is weggelegd. Maar wat Lonneke zegt, is dat een omslag in je denken over geld verrassende gevolgen kan hebben voor je leven.

3.  Ja, voor jóu is het makkelijk! Maar voor mij is het geen optie!

Thuisblijfmoeders en huismannen horen het ook vaak. De opmerking: 'Ja jullie hebben geluk! Wij kunnen het ons niet veroorloven dat één van ons thuis blijft bij de kinderen.'

Maar Lonneke benadrukt dat het uiteindelijk neerkomt op keuzes maken.

'Alle mensen die hun verhaal vertelden in dit boek hebben keuzes gemaakt. Lastige keuzes, spannende keuzes. Ze hebben er soms goede banane voor opgegeven. Dingen voor gelaten. Angsten overwonnen.'

'Ja maar jij...' is het makkelijkste excuus dat er is. Hoe makkelijk is het om te denken dat een ander het makkelijker heeft?'

Wat heeft een boek over emigratie te maken thuisblijfmoeders en huismannen?

Het leven is te kort om op kantoor te zitten is een boek over een emigratie van Nederland naar Spanje. Maar het is veel meer dan dat.

Het is bovenal een boek van een vrouw die voorzichtig tastend een andere levensweg gaat bewandelen.

En dat is precies wat potentiële thuisblijfmoeders en huismannen ook (moeten) doen. Het leven is te kort om op kantoor te zitten laat zien dat er meer mogelijk is dan je denkt. Dat je geen grote risico's hoeft te nemen als je dat eng vind, maar dat je ook met kleine stapjes grote veranderingen kunt bewerkstelligen.

Neem nou bijvoorbeeld de vraag: 'Kunnen we het ons veroorloven om van 1 salaris te leven?'

Die is heel simpel te beantwoorden: Probeer het een half jaar. Gebruik gedurende 6 maanden niet het tweede salaris en zet dat op een spaarrekening. Als het uit kan, heb je aan het eind van die 6 maanden een mooie spaarpot. Kan het financieel niet? Dan heb je het geprobeerd en weet je het zeker.

Dit is ook de aanpak die Lonneke steeds hanteerde. Stapje voor stapje, steeds uitproberen en kijken hoe het gaat.

Tot slot

Het leven is te kort om op kantoor te zitten is een aanrader bij iedereen die zich regelmatig afvraagt:

'Is dit het nou? Wil ik zo mijn leven door?'

Het is een inspirerend en prettig boek om te lezen, zonder die irritante hijgerige toon die andere boeken kenmerkt.

Praktische informatie over Het leven is te kort om op kantoor te zitten

Het leven is te kort om op kantoor te zitten is voor 18,99 te koop bij bol.com.

Wil je meer weten over Lonneke Lodder? Bezoek dan haar website.

Lees ook over Aad Actief die rondkwam van 50,- per week.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Dat klinkt echt als een boek voor mij! Je kunt zoveel bereiken door kleine stappen te nemen. Je moet oude opvattingen loslaten, bijvoorbeeld het idee dat je 'verplicht' moet werken tot je 67e. Dat werkte voor mij als een lap op een stier: niemand vertelt mij dat ik verplicht moet werken. Ook de overheid niet. Het is zoeken naar vrijheden in een land waar alles gereguleerd is, maar op elk niveau kun je bepaalde vrijheden vinden.

    Terzijde: ik ben er trouwens geen voorstander van om huisvrouwen een salaris te betalen. Want daarmee raak me meteen je vrijheid kwijt! Huisvrouw zijn is het enige werkelijk vrije beroep! Zodra er een vergoeding voor komt, in de vorm van belasting of een toelage, zullen er voorwaarden aan gesteld worden. Er moet iets tegenover staan en daarmee raken huisvrouwen zeggenschap kwijt. Vandaar dus tegenstander van een loon voor huisvrouwen.

  2. Dat klinkt echt als een boek voor mij! Je kunt zoveel bereiken door kleine stappen te nemen. Je moet oude opvattingen loslaten, bijvoorbeeld het idee dat je 'verplicht' moet werken tot je 67e. Dat werkte voor mij als een lap op een stier: niemand vertelt mij dat ik verplicht moet werken. Ook de overheid niet. Het is zoeken naar vrijheden in een land waar alles gereguleerd is, maar op elk niveau kun je bepaalde vrijheden vinden.

    Terzijde: ik ben er trouwens geen voorstander van om huisvrouwen een salaris te betalen. Want daarmee raak me meteen je vrijheid kwijt! Huisvrouw zijn is het enige werkelijk vrije beroep! Zodra er een vergoeding voor komt, in de vorm van belasting of een toelage, zullen er voorwaarden aan gesteld worden. Er moet iets tegenover staan en daarmee raken huisvrouwen zeggenschap kwijt. Vandaar dus tegenstander van een loon voor huisvrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *