8 snelle tips voor ouders die plotsklaps fulltime thuis zijn bij de kinderen

Ineens is alles anders.

Alleen ouders met zogenoemde vitale beroepen kunnen nog gebruik maken van kinderopvang en de scholen zijn gesloten. Op dit moment zijn dus heel veel ouders fulltime thuis.

En dat is best pittig.

Waarom het pittig is voor ouders

Want het is noodgedwongen, en veel dingen die normaliter richting geven aan de dag, zijn weggevallen. Bijvoorbeeld zoiets simpels als school.

Plotsklaps vind je jezelf thuis, met een stel kinderen. En officieel hebben die geen vrij. Op Facebook zie ik verhalen voorbij komen van ouders die overweldigd worden door de hoeveelheden huiswerk die ze krijgen toegestuurd vanaf de basisschool. Ga er maar aan staan! En vaak hebben ouders ook nog hun eigen werk, dat ze nu thuis moeten doen.

En even er tussenuit, wat je anders misschien zou doen, is ook minder eenvoudig dan anders. Zwembaden, binnenspeeltuinen, bioscopen, ze zijn allemaal gesloten vanwege het coronavirus. Bovendien geldt er het advies om vooral niet teveel naar buiten te gaan, en contacten te mijden.

Dus wat te doen?

Hieronder een aantal snelle tips van een ervaren thuisblijfmoeder.

  1. Houd een vast ritme en dagindeling aan. Sta gewoon op dezelfde tijd op als altijd, en doe dit ook met je kinderen.
  2. Houd het schoolritme aan, als je schoolgaande kinderen hebt.
  3. Kleed je 's ochtends netjes aan. Denk niet: 'Ach, niemand ziet me, dus ik kan best mijn pyjama aanhouden. Doe het niet! Neem de moeite om jezelf te verzorgen en aan te kleden. Dat doet wonderen voor de psyche. Vergeet ook je schoenen niet!
  4. Zorg voor voldoende beweging. Je moet weliswaar contacten met anderen vermijden, maar wandelen kan altijd en overal. Zoek rustige gebieden op, en laat je kinderen daar uitwaaien. Streef naar minstens 30 minuten buiten zijn per dag. Bewegen is goed voor je lichamelijke en mentale gezondheid, en maakt je bovendien weerbaarder tegen het coronavirus.
  5. Beperk tv kijken. Het is prima om zo nu en dan de tv aan te zetten, om wat rust te creëren, maar waak ervoor dat het ding de hele dag aan staat, of dat kinderen er meer dan 3 uur voor hangen.
  6. Wees niet bang voor verveling van je kinderen. De kans is gewoon groot dat je kinderen zich zullen gaan vervelen. Maak je daar niet druk over, en laat het gewoon gebeuren. Diverse wetenschappers zijn het erover eens dat verveling goed is voor kinderen, en hun creativiteit bevordert!
  7. Doe iets voor een ander. Er zijn tal van initiatieven om anderen te helpen. Als je iemand anders helpt, voel je jezelf vaak ook beter. Maak bijvoorbeeld met je kinderen mooie tekeningen, en geef die af bij een plaatselijk verpleeghuis.
  8. Probeer ook de positieve kanten van deze situatie te zien. Ja, de situatie is zorgelijk, maar deze noodgedwongen stilstand zorgt ook voor rust en bezinning.

Tot slot

Houd vol, ook dit gaat voorbij. Zie het als een bijzondere periode in je leven, waar je het later nog over kunt hebben. En probeer je voor te stellen hoe je er dan over praat!

Je kunt het ook zien als een periode van bezinning en nadenken over een eenvoudiger leven.

Tot slot een filmpje dat ik als thuisblijfmoeder altijd geweldig heb gevonden. Het is een feest van herkenning, en helpt je herinneren:

Je bent niet alleen!

Hoe is het met jou?


Leestip

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Dit is idd precies wat wij ook doen: ritme aanhouden, regelmatig even naar buiten (wel in de tuin, jongste is al een tijdje verkouden) en schoolritme aanhouden. En probeer me verder niet te druk te maken, af en toe wat tijd voor mezelf te nemen en zoveel mogelijk te genieten van zoveel quality time samen.

  2. Dit is idd precies wat wij ook doen: ritme aanhouden, regelmatig even naar buiten (wel in de tuin, jongste is al een tijdje verkouden) en schoolritme aanhouden. En probeer me verder niet te druk te maken, af en toe wat tijd voor mezelf te nemen en zoveel mogelijk te genieten van zoveel quality time samen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *