Wat je tas over jou vertelt + de psychologie van de vrouwentas

tassen

Je zou het misschien niet zo zo denken, maar het soort tas dat je gebruikt zegt iets over jou als persoon. Zelfs de manier waarop je je tas draagt kan al veel over je vertellen!

Daarnaast zie je dat het soort tas dat iemand draagt verandert gedurende het leven.

Waarom zijn vrouwen zo dol op tassen?

Er is een onderzoek geïnitieerd en aangestuurd door WeJane* uit Amsterdam. Het ging over vrouwen en hun tassen, Bagstories genaamd. Hieronder een overzicht van de belangrijkste bevindingen:

  1. De ondervraagde vrouwen in het onderzoek hadden gemiddeld 2 tot 6 tassen. 
  2. Er zijn zogenoemde tas-monogamisten (vrouwen die 1 tas hebben) en tas-polygamisten ('voor elke jurk een andere tas') 
  3. Een tas biedt vrouwen een stuk emotionele veiligheid. Naarmate een meisje ouder wordt, vervangt haar tasje haar teddybeer, aldus de onderzoekers.
  4. Een tas zorgt voor controle. Alles wat een vrouw nodig heeft, doet ze in haar tas.
  5. Vrouwen gebruiken een tas om iets over zichzelf te vertellen. Een vrolijk gekleurde rugzak straalt bijvoorbeeld iets heel anders uit dan een stemmige bruine leren schoudertas.
  6. Tassen van vrouwen bevatten over het algemeen een rommeltje.
  7. De trend is dat tassen groter en zwaarder worden.
  8. Vrouwen kunnen oprecht blij worden van hun tas.
  9. De inhoud van hun tas is voor vrouwen best persoonlijk. 

De tassenevolutie: van kleuter tot bejaarde

Kinder rugzakje

We kennen denk ik allemaal wel het bekende rugzakje dat kleine kinderen hebben als ze naar school gaan. Mijn oudste zoon ging destijds naar school met een knalroze lak rugzak met daarop de Power Puffgirls.
rugzak kind

De school/studie rugzak

Gaat je kind naar de middelbare school, dan wordt het kinderlijke rugzakje verleden tijd, en zie je grotere en vaak neutralere rugzakken. Eastpak en Fjallraven zijn twee bekende en populaire merken gedurende de middelbare school leeftijd. Deze grote neutrale rugzak doet vaak ook nog weer dienst bij een vervolgopleiding. Mijn jongste dochter gebruikt nu een grote zwarte rugzak voor haar studie Engels in Utrecht.
tas

De werktas

Is de opleiding eenmaal succesvol afgesloten, dan volgt een baan. Dit leidt vaak tot wat meer stijlvolle tassen. Zoals deze mooie laptoptas:
laptop tas

Luiertas

Speciale vermelding wil ik hier even maken voor de luiertas. Bijna alle nieuwbakken ouders kopen een tas voor alle babyspullen. Dit type tas wordt ook wel luiertas genoemd. Kenmerkend voor dit type tas zijn de vele vakjes. Ook hebben ze doorgaans een lange band, zodat je de tas kunt dragen en tegelijkertijd je handen vrij hebt. Dat laatste is niet onbelangrijk als je kleine kinderen hebt!

Ik had zelf destijds een kleurrijke luiertas van Oilily!

luiertas

Maar je hebt ook best stijlvolle luiertassen, zoals deze:

luiertas

Als de kinderen ouder zijn

Als je kinderen ouder worden, en uit de luiers, kun je als moeder weer veel meer je eigen smaak volgen. Een tas voor luiers is dan niet meer nodig. Zelf heb ik nog steeds een ruime schoudertas, maar hij is wel veel kleiner dan de Oilily luiertas van destijds.

In deze periode van je leven kun je vorm weer laten gaan boven functionaliteit! Zoals met dit leuke tasje van Guess. Praktisch is het niet, maar wel vrolijk:

roze tasje

Tassenparade: portretten van vrouwen met hun tas

Hieronder een prachtig overzicht van vrouwen met hun tas!

tas

tas

tas

tas

tas

tas

tas

tas

Tot slot

Tassen zijn handig, maar daarnaast hebben ze ook een sociale functie. Je tas, en hoe je die draagt vertelt iets over wie je bent.

Hoeveel tassen heb jij? En wat voor soort?


Lees ook de iPad versus de school rugzak!


*WeJane onderzoekt wat mensen drijft.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *