Geen homo economicus, maar homo empathicus

Jesse Klaver van GroenLinks had een mooie inbreng over de coronacrisis.

Hij benadrukt daarin dat de coronacrisis laat zien wat de kern van mensen uiteindelijk is, en wat er echt belangrijk is.

En dat is volgens hem niet winst en concurrentie, maar samenwerking en solidariteit. Geen homo economicus, maar een homo empathicus.

Thuisblijfmoeders en huismannen gaan uit van empathie

Ik denk dat zijn conclusies ook van toepassing zijn op thuisblijfmoeders en huismannen. Ook zij laten immers menselijke belangen zwaarder wegen dan economische belangen. Ook al roepen ze daarmee soms de minachting van de maatschappij over zich af.

'Zit je de hele dag thuis? Dat zou ík niet kunnen!' 

Ook wordt de keuze om fulltime voor je kinderen te zorgen vaak weggezet als zijnde kortzichtig en dom. Je maakt jezelf immers als vrouw financieel afhankelijk van je partner!

Maar als er iets blijkt tijdens de coronacrisis dan is het wel dat die zo bejubelde financiële onafhankelijkheid bedrieglijk is. Nu we met z'n allen zoveel mogelijk binnen moeten blijven, komen vele financieel onafhankelijke mensen in de problemen.

Financieel onafhankelijk zijn blijkt een fragiel evenwicht.


Het kloppend hart van de samenleving

Jesse Klaver:

'Op al die beroepen die we nu zo ongelooflijk hard nodig hebben, is de afgelopen jaren bezuinigd. Verpleegkundigen, schoonmakers en wetenschappers – die helpen ons uit de brand. Het applaus van gisteravond vond ik ontroerend en mooi, maar ook een beetje pijnlijk. De mensen voor wie wij met z’n allen klapten waren altijd al het kloppend hart van onze samenleving.'

Helaas vermoed ik dat Jesse Klaver het niet over thuisblijfmoeders en huismannen heeft, want GroenLinks is één van de partijen die emancipatie definieert als arbeidsparticipatie.

Maar goed, je weet maar nooit.

Bekijk hieronder Jesse Klavers speech 

Je kunt de korte versie van Jesse Klavers' speech hier nalezen.

Tot slot

Net als Roosmarijn Beckers hoop ik dat de coronacrisis zal zorgen voor een blijvende maatschappelijke verandering, waarin zorg en opvoeding voortaan wel gewaardeerd worden.

 Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *