Verplicht vaccineren: mag de overheid dat opleggen?


In de zomer van 2018 kopte het AD: 'Kabinet schrikt van cijfers: Aantal vaccinaties moet stijgen.' Het aantal ouders dat hun kinderen laat vaccineren daalde.

Eén van de wereldwijde gevolgen van minder vaccineren is dat er wereldwijd vier keer zoveel mazelen uitbraken.

Daarom staan vaccinaties nu op de politieke agenda.

Sinds het artikel in het AD is de 'vaccinatiegraad' overigens enigszins gestabiliseerd en niet verder gedaald.

Vaccineren: een gevoelig onderwerp ook in 2020


Toch blijft vaccineren een gevoelig onderwerp. Ook anno 2020

Enerzijds is er de groep ouders die hun kinderen laat vaccineren. Aan de andere kant heb je de bezorgde ouders die vaccinaties wantrouwen. En de keuze om niet te vaccineren wordt veiliger dankzij de ouders die hun kinderen wel laten vaccineren.

Filosofie Magazine stelde in de kader een interessante vraag:

'De volksgezondheid is gebaat bij inentingen tegen infectieziekten. Maar kan de overheid burgers dwingen om een prik te halen?' 
Laten we dit artikel, geschreven door Jeroen Hopster, eens nader bekijken!

Het recht op zelfbeschikking


Het belangrijkste argument  van de antivaccineerders is het recht op zelfbeschikking. Voorvechters van dit recht zijn er in allerlei soorten en maten: bewoners van de Biblebelt, antroposofen, holisten en 'autoriteitswarse ouders'.

Jeroen Hopster

'Hun afkeer wordt gevoed door religieuze overtuigingen, een spirituele hang  naar een puur en onvergiftigd lichaam, wantrouwen jegens Big Pharma, of psuedowetenschappelijke schrikbeelden, zoals het valse gerucht dat een verband bestaat tussen inenten en autisme.'

Verplicht vaccineren of niet: neem de praktijk als leidraad


Jeroen Hopster stelt voor om de praktijk als leidraad te nemen als het gaat om al dan niet verplicht vaccineren. Zolang voldoende kinderen hun kind vrijwillig laten vaccineren is verplichten niet nodig.

De ouders die ervoor kiezen om hun kind níét te laten vaccineren omschrijft Hopster als 'free riders' Zij liften mee op het feit dat andere ouders hun kind wel laten inenten. Zeker als ze in een gebied wonen waar de meeste kinderen wél zijn ingeënt is de kans klein dat hun kind bijvoorbeeld de mazelen krijgt.

Maar als het risico op besmetting dramatisch stijgt, is een verplichte vaccinatie volgens Jeroen Hopster 'moreel goed te verantwoorden.'

Ik heb al mijn 5 kinderen laten vaccineren

Wat betreft mezelf: mijn man en ik hebben al onze 5 kinderen laten vaccineren conform het Rijksvaccinatieprogramma.

Maar in overleg met mijn dochters hebben we niet gekozen voor de HPV vaccinatie. Die was destijds nieuw, en wij hadden bij deze vaccinatie veel twijfels.

Meer weten?


Lees het artikel in Filosofie Magazine van juni 2019

Wat vind jij van het vraagstuk vaccineren?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo