Daar gaan we weer: documentaire 'Waarom werken vrouwen niet'

Waarom werken vrouwen niet?

Eens in de zoveel tijd is het weer zo ver. Dan verschijnt er een artikel, column of programma over Nederlandse vrouwen, en hun blijkbaar merkwaardige gewoonte om niet massaal voltijds buitenshuis te willen werken. 

Kenmerkend voor dergelijke artikelen en programma's is de nauwelijks verholen afkeuring van deeltijd werken of, nog erger, fulltime moederen.

Denk aan termen als verwende prinsesjes, deeltijd diva en balanstrutjes. Dit alles overgoten met een sausje van zelfgenoegzaamheid en gepretendeerde tolerantie.

Dit keer is het Journalist Liesbeth Staats die zich over het onderwerp van de vrouwelijke arbeidsparticipatie buigt. Zij maakte een vierdelige documentaire met de veelzeggende, tenenkrommende titel: 'Waarom werken vrouwen niet?

Pretentie: wij zijn neutraal

De pretentie is doorgaans dat er objectief wordt gekeken naar de keuzes die Nederlandse vrouwen maken. Maar in alles schemert de afkeuring door. Ook bij  Liesbeth Staats. Neem alleen al de titel van van de nieuwe documentaire: 

'Waarom werken vrouwen niet?'

In de woordkeuze zit al een oordeel. 
Want hoezo werken Nederlandse vrouwen niet? 
Menig huisman en thuisblijfmoeder zal onderschrijven dat ze wel degelijk werken, zij het onbetaald. De gebruikte terminologie herbergt al de minachting voor zorg en opvoeding als zijnde 'niets doen' en 'thuis zitten'.

Cliché's over Nederlandse vrouwen

In de eerste aflevering komen de gebruikelijke cliché's allemaal al voorbij. Zoals de waarschuwing dat zo'n 40 procent van de huwelijken eindigt in echtscheiding, en dat je als vrouw jezelf alvast financieel moet indekken.  
Ter illustratie laten ze de gescheiden thuisblijfmoeder Ylske zien, die verzucht: 'Had ik het maar anders gedaan.'
 
Ondertussen verwondert Liesbeth Staats zich met grote ogen over de keuzes die Nederlandse vrouwen maken. 

Hoe is het toch mogelijk dat 4 op de 10 Nederlandse vrouwen niet financieel onafhankelijk is, en dat ze blijkbaar niet nadenken over eventuele financiële gevolgen als ze gaan scheiden?!

Een ander bekend cliché is dat je als thuisblijfmoeder je opleiding te grabbel gooit, en bovendien niets teruggeeft aan de maatschappij. Ook hier weer de impliciete minachting voor zorg en opvoeding: hoezo draag je niet bij aan de samenleving als je voor je kinderen zorgt?
Het doet denken aan de stelling dat het feminisme zich voor het karretje van het kapitalisme heeft laten spannen. De documentaire Waarom werken vrouwen niet gaat uit van het kapitalistische gedachtegoed, waarin betaalde arbeid, carrière maken en geld verdienen het grootste goed zijn.

Maar wat als je andere dingen in het leven ook belangrijk vindt? 

En nergens gaat het over de belangen van baby's en kinderen. Tot dusver lijken die irrelevant in deze documentaire.

Voorlopige conclusie over Waarom werken vrouwen niet?

Hopelijk wordt de documentaire Waarom werken vrouwen niet? nog beter. Maar tot dusver is het een herhaling van zetten die gekleurd is door het huidige liberale ideaal.
In dit verband is het boek Het goede leven en de vrije markt van filosoof Ad Verbrugge interessant! 

'Laten we onze samenleving met haar deeltijdcultuurkoesteren.' 

Lees vooral ook het artikel Laten we ons samenleving met haar deeltijdcultuur koesteren! Hierin vat Margriet Zwart-Westers, theoloog en moeder van twee kinderen het kernachtig samen:

'De emancipatiestrijd wordt verkeerd gevoerd, met de man als norm en het kind als slachtoffer. De hele week in de opvang zodat ouders fulltime kunnen werken, is de doodsteek voor een zorgzame samenleving.'

Eindelijk iemand die erkent dat Nederlandse vrouwen 'een goed punt' hebben met hun wens om zelf voor hun kind(eren) te willen zorgen.

Praktische informatie

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Ik heb alleen naar het interview met Liesbeth Staats gekeken (geen idee bij welk programma ze zat), maar dat was al tenenkrommend. Ik werk parttime, maar omdat mijn man en ik geen kinderen hebben, vinden veel mensen mij raar en verwend. Maar dit is iets wat mijn man en ik zo besloten hebben, liever nog heeft mijn man dat ik helemaal niet werk, maar dat is financieel (nog) niet mogelijk.
    En wat gezinnen aangaat: Ik ben er een groot voorstander van dat moeders thuisblijven, mits ze dat willen. Er wordt zoveel gesleept met die kinderen..
    Laatst las ik een topic op Viva-forum. Daar werd een vrouw door de mangel gehaald omdat ze niet financieel onafhankelijk was van haar man, want dat is op dat forum de norm én je moet vanaf je eerste huwelijksdag ingeschreven staan voor een huurhuis voor het geval dat...
    We leven in een nare tijd waarin vrouwen geen vrouwen meer mogen zijn.

  2. Ik heb alleen naar het interview met Liesbeth Staats gekeken (geen idee bij welk programma ze zat), maar dat was al tenenkrommend. Ik werk parttime, maar omdat mijn man en ik geen kinderen hebben, vinden veel mensen mij raar en verwend. Maar dit is iets wat mijn man en ik zo besloten hebben, liever nog heeft mijn man dat ik helemaal niet werk, maar dat is financieel (nog) niet mogelijk.
    En wat gezinnen aangaat: Ik ben er een groot voorstander van dat moeders thuisblijven, mits ze dat willen. Er wordt zoveel gesleept met die kinderen..
    Laatst las ik een topic op Viva-forum. Daar werd een vrouw door de mangel gehaald omdat ze niet financieel onafhankelijk was van haar man, want dat is op dat forum de norm én je moet vanaf je eerste huwelijksdag ingeschreven staan voor een huurhuis voor het geval dat...
    We leven in een nare tijd waarin vrouwen geen vrouwen meer mogen zijn.

  3. Ik hou me tegenwoordig het liefst lekker afzijdig in die hele discussie. Er worden over en weer zoveel lelijke dingen gezegd over dit onderwerp, jammer vind ik dat. Laten we elkaar steunen ipv veroordelen, daar komen we uiteindelijk als vrouwen veel verder mee

  4. Ik hou me tegenwoordig het liefst lekker afzijdig in die hele discussie. Er worden over en weer zoveel lelijke dingen gezegd over dit onderwerp, jammer vind ik dat. Laten we elkaar steunen ipv veroordelen, daar komen we uiteindelijk als vrouwen veel verder mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *