Moeder zijn is zwaar: 13 redenen waarom

Moeder zijn is zwaar

Moeder zijn is zwaar.

In het boek People like her staat een tekst die de stelling: 'Moeder zijn is zwaar' prachtig illustreert.

Moeder zijn is zwaar


'Pretty once, I’m sure, Laura now has huge brown patches of melasma on her face, a halo of wispy hair regrowth, and an undeflated baby bump, and is walking like someone sliced open her undercarriage and did it back up with a stapler. This baby-making business is brutal.'

En als dit niet genoeg is, hieronder nog meer redenen waarom moeder zijn zwaar is.


Moeder zijn is zwaar


 1. Je kunt het niet goed doen. Wat je ook doet, er zal altijd iemand negatief commentaar hebben. Wat dat betreft is het moederschap een uitstekende voorbereiding op een carrière in de politiek. 
 2. Was het ooit voldoende als je kinderen aan het eind van de dag gezond en wel in hun bed lagen, tegenwoordig wordt er meer van je verwacht als moeder. De kinderen 'heel houden' is niet genoeg. Je moet ze ook nog pedagogisch verantwoord entertainen, onderwijzen en begeleiden.
 3. 'Alleen maar moeder' zijn, oftewel thuisblijfmoeder zijn, mag ook niet meer. Je moet op z'n minst 24 uur buitenshuis werken en eigenlijk is dat ook nog niet genoeg.
 4. Door de komst van internet word je als moeder overspoeld met vaak tegenstrijdige adviezen. 
 5. Social media maken moeder zijn ook zwaar. Want ook al is er de vreselijke Loedermoedertrend, toch voelen veel moeders zich tekort schieten als ze de blije foto's van andere moeders zien. 
 6. Je kunt schoon en correct opgevoed naar school brengen, en het onderwijs aan de professionals overlaten mag ook niet meer. Je moet op z'n minst blijmoedig helpen als luizenmoeder, voorleesmoeder of iets anders. En tijdens de coronacrisis moesten ouders zelfs thuisonderwijs geven.
 7. Mijn oma had 13 kinderen, maar ze hoefde nooit naar school om te komen applaudisseren voor elk wissewasje dat haar kinderen op school deden.
 8. Er zijn enorm veel verleidingen, waartegen je als moeder je kind dan weer moet beschermen. Denk aan het alomtegenwoordige schermpje. Ga er maar aan staan! Zeker als je niet zo'n fijn Natuurkind hebt dat uren buiten in de weer is met takjes en blaadjes, maar liever binnen zit, kan dit een bron van stress zijn.
 9. Kinderen moeten tegenwoordig elke dag 1 uur matig intensief bewegen. Drie keer raden wie hiervoor moet zorgen.
 10. Anno 2021 is iedereen bij het minste geringste beledigd of gekwetst. Zeker als het over het moederschap gaat. Dat betekent spitsroeden lopen, en op je woorden letten, want dat is heel bijzonder aan De Gekwetsten: ze kunnen heel goed anderen de wind van voren geven over hun gekwetstheid.
 11. Moeder zijn is zwaar omdat het nooit meer ophoudt. Voor de rest van je leven loopt je hart rond buiten je lichaam, zoals iemand ooit zei. 
 12. Hoewel de Loedermoedertrend anders doet vermoeden, mag je als moeder eigenlijk nooit klagen. Als je al oppert dat je het zwaar vindt, dient dit opgevolgd te worden: 'Maar het is het waard hoor!' 
 13. En last but zeker not least: je hebt het als moeder goed gedaan, als je kinderen je kunnen verlaten. Hoe is dat voor een pijnlijke paradox?!
Hoe ervaar jij moeder zijn?

Ben jij gekwetst door deze post? Dan verwijs ik je graag door naar hier.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo