Financieel onafhankelijk vrouw: wanneer ben je dat?

Financieel onafhankelijk vrouw: hoe word je financieel onafhankelijk, en wanneer ben je het? Lees nu welk bedrag je minimaal moet verdienen.
financieel onafhankelijk vrouw

Een financieel onafhankelijke vrouw.

Dat moet je zijn anno 2021 van de overheid.

Maar wanneer ben je financieel onafhankelijk?

En hoe zit dat met de term economische zelfstandigheid?

Gerhard Hormann, onder andere bekend van zijn boeken over een hypotheekvrij leven vindt dat de overheid voor verwarring zorgt door de termen financiële onafhankelijkheid en economische zelfstandigheid door elkaar te gebruiken.

Financieel onafhankelijk vrouw versus economisch zelfstandig vrouw


Gerhard Hormann noemt de volgende definities:

  • Economisch zelfstandig = 70% van het minimumloon. Voor een 28-jarige vrouw zou dat neerkomen op een maandbedrag rond de 1200 euro. Omdat dit nogal krap berekend is, was er behoefte aan een betere term. Dat werd financieel onafhankelijk.
  • Financieel onafhankelijk = wanneer je beschikt over voldoende vermogen en passief inkomen (huur, dividend, rente of koerswinst) om niet meer te hoeven werken. Denk hierbij aan de ondernemer die zijn zaak verkoopt om te kunnen rentenieren.

Volgens de overheid ben je een financieel onafhankelijke vrouw als je minimaal zo'n 1150 euro per maand verdient.

Maar dat is dus waar de overheid de mist in gaat volgens Gerhard Hormann.

Volgens hem ben je pas echt financieel onafhankelijk als je niet meer hoeft te werken om geld te verdienen. Tot die tijd ben je afhankelijk van je werk, je baas, de arbeidsmarkt etc....

De mythe van de financiële onafhankelijkheid bleek door de coronacrisis


Als iets dat blootlegde is het wel de coronacrisis! In mijn blogpost De mythe van de financiële onafhankelijkheid schreef ik hier over. Succesvolle ondernemers en carrièremakers bleken financieel veel kwetsbaarder en financieel afhankelijk dan het leek. Het idee van een financieel onafhankelijke vrouw bleek door de coronacrisis in veel gevallen een luchtbubbel.

Het ontwrichtende effect van twee partners met een voltijdbaan


Gerhard Hormanns column is de moeite van het lezen waard. Zo schrijft hij over de beroemde '1 op de 3 huwelijken eindigt in een scheiding' statistiek:

'Er wordt onvoldoende stil gestaan bij het ontwrichtende effect van twee partners met een voltijdbaan. In het ergste geval leef je geheel langs elkaar heen en communiceer je nog slechts via appjes vanuit de file en gele plakbriefjes op de koelkast. Niet zelden gaan die gescheiden levens ook nog gepaard met gescheiden bankrekeningen, waardoor een gevoel van wederzijdse betrokkenheid ontbreekt.'

Ook stelt hij dat de overheid onder het mom van emancipatie van de vrouw feitelijk alleen maar de eigen staatskas hoopt te spekken.

Financieel onafhankelijk vrouw: samenvattend


De overheid wil financieel onafhankelijke vrouwen. Maar dat ben je volgens hun definitie al gauw. Met een inkomen van rond de 1200 euro per maand voldoe je al aan het criterium voor financiële onafhankelijkheid van de overheid.

Dat is in zekere zin goed nieuws voor kostwinnersgezinnen, want zo gauw jij en je partner gelden als tweeverdieners hoeven jullie ineens 5 keer mínder belasting te betalen. Dat komt door de gezinspolitiek van de overheid die kostwinnersgezinnen financieel afstraft en tweeverdienersgezinnen financieel beloont.

Lees zijn column hier.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo