Programma Gewoon Bloot: ontwapenende, sympathieke tv

Het programma Gewoon Bloot veroorzaakte van tevoren veel ophef. Op zondag 21 maart 2021 was de eerste aflevering. Lees nu mijn review!
programma gewoon bloot

Ik geef het eerlijk toe: ik had gemengde gevoelens toen het programma Gewoon Bloot in het nieuws kwam.

Het programma Gewoon Bloot


In Gewoon. Bloot gaan volwassenen uit de kleren, en kunnen kinderen uit groep 8 hen vervolgens vragen stellen. Het idee achter het programma Gewoon Bloot is om het blote menselijke lichaam te normaliseren. 

En daarnaast om kinderen een realistisch beeld te geven van lichamen. Ook als tegenwicht tegen de opgepoetste plaatjes op social media zoals Instagram. Hoewel ik dat een prima gedachte vind, dacht ik niettemin: 

'Is dat nou nodig? Volwassenen die naakt tegenover een kleine kinderklas gaan staan?' 

Inmiddels het ik het programma Gewoon Bloot gezien en ik kan niet anders dan zeggen dat ik het sympathieke televisie vind.

Gewoon. Bloot


Opvallend vond ik de zorgvuldigheid waarmee het programma Gewoon Bloot gemaakt is. Het begint met een waarschuwing dat er blote mensen in zitten. Presentator Edson da Graça vraagt de kinderen van te voren of het oké voor ze is als de volwassenen hun badjas laten vallen. Vervolgens vraagt hij dit ook eerst nog aan de volwassenen.

Het gaf mij als kijker een gevoel van veiligheid en respect.

Toen de volwassenen eenmaal bloot waren, zag je misschien heel even wat besmuikte blikken bij de kinderen maar die verdwenen vrijwel meteen weer. Vervolgens mochten de kinderen vragen stellen.

Programma Gewoon Bloot: vragen van de kinderen


  1. Zijn jullie onzeker over een bepaald onderdeel van jullie lichaam? En zo ja, wat?
  2. Scheren jullie je overal?
  3. Zou je 1 dag van geslacht willen wisselen? Waarom wel of niet?
  4. Bedekken jullie soms een deel van jullie lichaam omdat jullie dat niet mooi vinden?
  5. Heb jij je laten besnijden? (Vraag aan Pieter)

Quiz met feitjes over het menselijk lichaam


Na de vragenronde van de kinderen volgt een quiz. Presentator Edson da Graça leest stellingen voor over het menselijk lichaam, en de kinderen kunnen aangeven of dat juist of onjuist is. Denk aan stellingen als: 'De nagel van je pink groeit het hardst,' en 'Als je bang bent produceer je meer oorsmeer'. 

Tijdens de quiz in het programma Gewoon Bloot bedacht ik dat ik hoopte dat het lekker warm was in de studio, want de volwassenen stonden daar in hun blootje.

Na de quiz vraagt Presentator Edson da Graça aan de volwassenen: 'Wat is jullie pronkstuk? Waar zijn jullie trots op?

Gewoon Bloot gesprek met Edson da GraçaProgramma Gewoon Bloot tot slot


Ik vind Gewoon Bloot sympathiek en smaakvol gedaan, en ik denk dat ze er zeker in slagen om het blote lichaam te normaliseren. Ik denk dat het zeker geschikt is om samen met je kind(eren) te kijken en ook op school is het prima lijkt me.

Praktische informatie


Heb je Gewoon Bloot gemist? Geen probleem! Je kunt het onder andere online kijken via NPOStart en zapp.nl. Het duurt maar 15 minuten dus het is geen lange zit.

Wat vind jij van het programma Gewoon Bloot?


Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo