Alle kinderen naar de kinderopvang?!

Kinderopvang

De Sociaal-Economische Raad adviseert vindt dat in de toekomst ook kinderen van thuisblijfmoeders of huismannen twee dagen per week naar de kinderopvang moeten kunnen.

Kinderen van thuisblijfmoeders ook naar de kinderopvang

Met andere woorden: kinderopvangtoeslag wordt dan ook gegeven aan thuisblijfmoeders en huismannen. Nu krijg je dat alleen als je allebei een baan hebt.

 

'Alle jonge kinderen zouden de kans moeten krijgen om minstens twee dagen per week naar een kinderopvang te gaan. Dat moet zo geregeld worden dat het voor hun ouders financieel haalbaar is,' aldus de SER.

Kinderopvang is zo goed voor het kind!

Volgens de SER is twee dagen naar de kinderopvang namelijk fijn en goed voor een kind. Plaatsvervangend voorzitter Bas ter Weel legt uit:
'Kinderen kunnen zich beter ontwikkelen door leerzame activiteiten op de opvang.Vooral kinderen die een hoog risico lopen op een leerachterstand, bijvoorbeeld door hun migratieachtergrond of omdat hun ouders een onzekere baan hebben, zijn daarmee geholpen.'

 

Hoewel ik best wil geloven dat voor sommige kinderen de omstandigheden thuis niet optimaal zijn, en kinderopvang daarom een goede aanvulling kan zijn, vind ik Bas ter Weels argument  iets gevaarlijks hebben.

Ouders weggezet als beunhazen?

Want hoezo moeten kinderen twee dagen naar de kinderopvang om zich optimaal te ontwikkelen. Wie zegt dat dit thuis ook niet prima kan? En dan heb ik dus even niet over problematische thuissituaties, maar over gewone, doorsnee gezinnen.

Zit hierin niet het gevaar dat ouders worden weggezet als een soort beunhazen: het kan wel, maar laat het liever aan professionals over?!

Ouders onzeker gemaakt

Eén van de gevolgen van het zogenaamde paradijselijke beleid van Zweden, is dat ouders daar angstig en onzeker zijn geworden over hun capaciteiten als ouder en opvoeder. Zie ook dit artikel van Marilse Eerkens: Zweeds kinderparadijs kun je niemand.

Je bent in Zweden bijna asociaal als je je kind níét overlaat aan professionals.

En dan is er nog iets merkwaardigs: hoe goed zijn die professionals eigenlijk? Kunnen ze het echt wel beter dan ouders? Hoe goed is de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang?

Het lijkt de omgekeerde wereld wel

Nog een merkwaardige paradox

En wat te denken van een andere merkwaardige paradox:

Ouders van kleine kinderen moeten de zorg en opvoeding uit handen geven aan professionals, maar op de basisschool word je er als ouder voortdurend aan de haren bijgesleept om te komen helpen.

Soms zelfs met lesgeven!

Het lijkt de omgekeerde wereld wel.

Aan de ene kant de boodschap dat je jouw kind tekort doet als je hem niet door professionals laat begeleiden, anderzijds de professionals die je blijkbaar in staat zien om onbevoegd les te geven.

Tot slot

Als kinderen in een zogenoemde kansarme omgeving opgroeien kan kinderopvang daar een positieve rol in spelen.
Ook kan een dag kinderopvang voor sommige thuisblijfmoeders en huismannen een welkom moment van rust zijn. Je moet immers 24/7 paraat staan en hebt nooit vrij.
Maar de impliciete boodschap dat kinderen beter af zijn in de kinderopvang dan bij hun ouders vind ik zorgelijk.

Bronnen o.a.: AD, SER, NOS, RTLNieuws

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ons kinderdagverblijf doet veel aan motorische en cognitieve ontwikkeling bij de kinderen. Als ik zelf thuis met mijn zoon aan t spelen ben, dan is dat toch anders. Ook leren kinderen veel van elkaar.
    Ik denk dat dát wel verschil maakt als ze naar groep 1 gaan.

    Dat gezegd hebbende: de kwaliteit van kinderopvang zal er niet op vooruit gaan als het met minder geld en meer kinderen moet. Daarbij zijn er ook nog steeds peuterspeelzalen waar het principe volgens mij gelijk is. Ik zou het erg krom vinden als ook mensen die niet werken ineens zoveel tegemoetkomingen ontvangen, terwijl zij gewoon thuis zijn.

  2. Ons kinderdagverblijf doet veel aan motorische en cognitieve ontwikkeling bij de kinderen. Als ik zelf thuis met mijn zoon aan t spelen ben, dan is dat toch anders. Ook leren kinderen veel van elkaar.
    Ik denk dat dát wel verschil maakt als ze naar groep 1 gaan.

    Dat gezegd hebbende: de kwaliteit van kinderopvang zal er niet op vooruit gaan als het met minder geld en meer kinderen moet. Daarbij zijn er ook nog steeds peuterspeelzalen waar het principe volgens mij gelijk is. Ik zou het erg krom vinden als ook mensen die niet werken ineens zoveel tegemoetkomingen ontvangen, terwijl zij gewoon thuis zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *